Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δόθηκε στο Γραφείο της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Βέροιας συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο λειτουργίας της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στη Βέροια, που φιλοξενείται στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου.
Η συνέντευξη δόθηκε από τον υπεύθυνο της Μονάδας, ψυχίατρο Ηλία Γραμματικόπουλο, τη διοικήτρια κα Αν. Μπούρτζιου, τον ειδικευμένο στην ψυχική υγεία νοσηλευτή Δημ. Τσάκα, ενώ παρόντες ήταν και δύο πρώην χρήστες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Αν. Μπούρτζιου: «τεράστια
η έλλειψη της Μονάδας»
Η κα Μπούρτζιου ευχαρίστησε για την προβολή του θέματος και τη στήριξη του Νοσοκομείου από τα ΜΜΕ και υπογράμμισε πως θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει η συνέντευξη για να κοινοποιηθεί η δουλειά που γίνεται στη Μονάδα της Βέροιας. Ευχαρίστησε τα μέλη της Ομάδας και τον κ. Γραμματικόπουλο τονίζοντας ότι η λειτουργία της (ΜάΪος 2015) ήταν παλιό αίτημα της κοινωνίας. «Το κενό και η έλλειψη αυτής της δομής ήταν τεράστια. Η Μονάδα ήρθε με αργά βήματα στη Βέροια μετά τη συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημα απασχολεί πολύ την περιοχή αφού ήδη 115 συμπολίτες – ασθενείς συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρά την καχυποψία που υπήρξε. Εμείς όμως είμαστε υπερήφανοι που το φιλοξενούμε» τόνισε η κα Μπούρτζιου προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι πρώτα η πρόληψη όπου και επικεντρώνονται οι αρμόδιοι και το δεύτερο είναι η κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων μετά το τέλος του προγράμματος. Η Διοικήτρια για το λόγο αυτό απευθύνθηκε σε φορείς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν εργασία χωρίς καμία διαφορά από τους άλλους.
Δ. Τσάκας: «Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας»
Ο κ. Τσάκας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της μονάδας και στο αρχικό της στίγμα λειτουργίας από την οποία, «ένα χρόνο μετά είμαστε σοφότεροι στη διαχείριση του θέματος», όπως είπε. Τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης ευρύτερων συμμαχιών για την καταπολέμηση του φαινομένου και συμπλήρωσε ότι από τους 20 χρήστες που ξεκίνησαν το πρόγραμμα θεραπείας, σήμερα η μονάδα έφτασε τους 113. «Το θεωρούμε επιτυχία παρά τις ελλείψεις στη στελέχωση της Ομάδας. Εμείς δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας».
Ηλ. Γραμματικόπουλος: «Παρά τις ελλείψεις προσπαθούμε
να καλύψουμε και τη λίστα αναμονής»
Ο ψυχίατρος Ηλίας Γραμματικόπουλος ευχαρίστησε τη διοικήτρια για την υποστήριξή της και ξεκίνησε με ένα πολιτικό παραλληλισμό της εξαρτώμενης χώρας μας που χρειάζεται κι αυτή τη δόση της και προσπαθεί να βρει τη θεραπεία της. Μίλησε για τη λειτουργία της μονάδας λέγοντας ότι υπάρχει, εκτός από τους νυν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, και μία λίστα αναμονής την οποία προσπαθούν να καλύψουν παρά τις ελλείψεις, τόσο στη γραμματεία όσο και σε κοινωνικούς λειτουργούς. Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόβλημα (εκ της νομοθεσίας) της μη δυνατότητας συνταγογράφησης από τον ψυχίατρο της Μονάδας των φαρμάκων που πρέπει να παίρνουν οι ασθενείς από το φαρμακείο του Νοσοκομείου.
Εμπειρίες πρώην χρηστών
Στις συγκλονιστικές εμπειρίες τους αναφέρθηκαν και οι δύο παρόντες πρ. χρήστες οι Θ. και Α. μιλώντας για το πρακτικό μέρος της απεξάρτησής τους, για το πώς μπήκαν στη μαύρη τρύπα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, επισημαίνοντας ότι το κακό δεν αργεί να γίνει, αφού η απλή χρήση γίνεται εξάρτηση και η ζωή γίνεται μονόδρομος και αδιέξοδο. Προέτρεψαν τα παιδιά που είναι χρήστες να το αποδεχθούν και να απευθυνθούν στις ειδικές Μονάδες, τονίζοντας ότι η θεραπεία βασίζεται στη λέξη υπομονή και χρόνος.
Στάθηκαν όμως, ιδιαίτερα στο μεγάλο κεφάλαιο της κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης, στη στιγμή που η οικογένεια και η κοινωνία θα πρέπει να στηρίξει αυτά τα άτομα, διότι σε πολλές περιπτώσεις εάν αυτές αποτύχουν, πολλοί ξαναγυρίζουν στις ουσίες, κι άλλοι αυτοκτονούν. «Προσοχή στα παιδιά της εφηβείας γιατί τα ναρκωτικά δεν είναι παιχνίδι» κατέληξαν. Τέλος εκτίμησαν ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη σχέση που αναπτύσσουν με τον ψυχίατρο της Μονάδας ο οποίος γνωρίζει την περίπτωση του καθένα από την αρχή του «παραμυθιού» μέχρι τη θεραπεία του. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της Προκάτ Μονάδας, όπου διαπίστωσαν ότι εκτός από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα κατασκευής που προσπαθούν οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν, δίνοντας βαρύτητα στο ουσιαστικό έργο που γίνεται εκεί και όχι π.χ. σε σπασμένα πλακάκια ή προβλήματα των εσωτερικών χώρων.
(*Σε φύλλο της ερχόμενης εβδομάδας θα δημοσιεύσουμε όλα όσα μας είπε ο πρ. χρήστης Θ. για την εμπειρία του από τον κόσμο των ναρκωτικών, εκτιμώντας ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί, προς ενημέρωση γονέων και εφήβων).
Σοφία Γκαγκούση