Στην αμετάκλητη βούληση των οργανωμένων αγροτών της Βόρειας Ελλάδας να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην αυτοργάνωση του τομέα των φρούτων, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του, κατά την διάρκεια της διακήρυξης της ίδρυσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Νωπών Φρούτων (ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, ακτινίδια) στη Βέροια, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αποστόλου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλος του δ.σ της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.Χρήστος Γιαννακάκης. Στην κατάμεστη αίθουσα του «Αιγές Μέλαθρον», παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων παραγωγών από την Θεσσαλία μέχρι την Ανατολική Μακεδονία,ο κ.Γιαννακάκης χαρακτήρισε τον κλάδο ως βασικό πυλώνα ανάπτυξη της χώρας μας και ως βραχίονα εξόδου από την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα σχήματα των διεπαγγελματικών οργανώσεων αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο συντεταγμένης και αποτελεσματικής ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, στον τομέα των οπωροκηπευτικών.
«Κανένα οικονομικό εργαλείο δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς σχέδιο , χωρίς συνένωση δυνάμεων, χωρίς συνεργασία ,χωρίς στρατηγικές στοχεύσεις . Έχουμε στις περιοχές μας ένα ισχυρό υπόβαθρο σε κτιριακές και τεχνικές υποδομές, διαθέτουμε ένα άριστα εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό αγροτών και επιστημόνων αλλά δυστυχώς απουσιάζει η οργάνωση και η καθετοποιημένη συνεργασία με αποτέλεσμα να ακυρώνουμε και να αποδυναμώνουμε τις δυνατότητές μας. Όμως αυτή η κατάσταση ούτε μπορεί ούτε πρέπει να συνεχιστεί.
Για αυτό λοιπόν οι οργανωμένοι αγρότες της περιοχής μας, πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε το αυτονόητο. Να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις της παραγωγής των βορειοελλαδικών κυρίως φρούτων , του πρωτογενούς ,του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και να συνενώσουμε την ισχύ μας για να δώσουμε μία άλλη ώθηση και μία άλλη δυναμική. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό και με την μέγιστη αποτελεσματικότητα τον πλούτο της γης μας , την δύναμη των βιομηχανικών υποδομών μας και το μυαλό και τη γνώση των ανθρώπων μας.
Αναφορικά με την επιλογή της Βέροιας ως έδρας της «Διεπαγγελματικής» ο κ.Γιαννακάκης τόνισε: «Είπαμε ότι επιτέλους τα εργαλεία δουλειάς των αγροτών πρέπει να έχουν έδρα κοντά στα κέντρα των αγροτών και όχι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Γι αυτό και προτείναμε να γίνει έδρα η Βέροια η οποία είναι στην καρδιά του παραγωγικού χώρου , διαθέτει συνεταιριστικές υποδομές και φυσικά έχει έτοιμο ήδη στημένο μηχανισμό και γραφεία για την άμεση υποστήριξη της Διεπαγγελματικής . Στην προσπάθειά μας έχουμε την στήριξη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και όλου του στελεχιακού του δυναμικού αλλά ιδιαίτερα την στήριξη του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος πέραν των άλλων μας παραχωρεί γραφείο στο υπουργείο και υπάλληλο σύνδεσμο έτσι ώστε να έχουμε και στην Αθήνα σημείο συναντήσεων και χώρο εξυπηρέτησής μας».
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ.Γιαννακάκη στους σκοπούς των διεπαγγελματικών οργανώσεων που είναι:
Η πρόβλεψη του δυναμικού της παραγωγής και την καταγραφή των τιμών της αγοράς.
Η δημοσίευση στοιχείων για το κόστος παραγωγής, τις τιμές, τη βελτίωση των γνώσεων και της διαφάνειας όσον αφορά την παραγωγή και την αγορά.
Ο καλύτερος συντονισμός του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά , ιδίως με έρευνες αγοράς.
Η αναζήτηση νέων αγορών στο εξωτερικό.
Η παροχή πληροφοριών για την ανακατεύθυνση της παραγωγής προς προϊόντα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών .
Η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας. Έβδομο την προώθηση και διενέργεια ερευνών για την ολοκληρωμένη παραγωγή καθώς και μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.
Η εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα από το χωράφι έως τον καταναλωτή.
Η ενέργειες διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καθώς και κάθε άλλη δράση που δεν αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς και την ελληνική νομοθεσία.
Το νομικό πρόσωπο το που θα συσταθεί θα είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και οι μετέχοντες φορείς θα εκπροσωπούνται κατά 50 % από τον πρωτογενή τομέα και κατά 50 % από τους λοιπούς υποστηρικτικούς τομείς. Θα συμμετέχουν οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών,oι οργανωμένοι φορείς των υποστηρικτικών κλάδων και όπου δεν υπάρχουν θα συμμετέχουν μεμονωμένες επιχειρήσεις κατά κλάδο, όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος , την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης , η Ομοσπονδία φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος, εταιρείες υλικών συσκευασίας , εταιρείες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρείες κατασκευαστών γεωργικού και μηχανολογικού εξοπλισμού .Επίσης οι μη αναγνωρισμένες Συνεταιριστικές Οργανώσεις θα μπορούν να έχουν μία ειδική σχέση ως συνδεδεμένα μέλη έτσι ώστε να μπορούν να έχουν την πληροφόρηση και την βοήθεια που χρειάζονται.
Στα πλαίσια της διεπαγγελματικής θα λειτουργήσουν τα εθνικά συμβούλια των προϊόντων έτσι ώστε κάθε επιμέρους προϊόν να έχει το όργανο του το οποίο θα εξειδικεύει και θα επιλαμβάνεται κάθε θέματος και προβλήματος που αφορά το συγκεκριμένο το προϊόν. συμβούλια προϊόντων στα πλαίσια της διεπαγγελματικής θα εκπροσωπούν το προϊόν σε Εθνικά και σε Διεθνή όργανα. Εποπτεύουσα αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αναγνωρίζει την Διεπαγγελματική Οργάνωση και την ελέγχει για την σύννομη λειτουργία της. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών , της τελικής διαμόρφωσης του καταστατικού και του οργανωτικού σχήματος θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η οργανωτική Ομάδα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές των φορέων , το τελικό κείμενο θα δοθεί έως το τέλος Ιουλίου και η ιδρυτική συνέλευση θα ακολουθήσει αμέσως μετά .