Ο ΟΚΑΝΑ και το νοσοκομείο Ημαθίας (μονάδα Βέροιας), με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, θα διοργανώσει συνέντευξη τύπου στο χώρο του Νοσοκομείου (Γραφείο Διοικήτριας) στις 26/6/2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11πμ.
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολλάρια. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες, παρουσίασαν το 2014 αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) καταγράφονται 388 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, καθώς και αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η χρήση κάνναβης από τη νεολαία, αναδεικνύοντας την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης του προβλήματος.
Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών στους ενήλικες (ηλικίες 15-64 ετών) για το 2012 στην Ελλάδα, ήταν 15.9 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, παρόμοιο με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 17.1/εκατομμύριο πληθυσμού. Σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV), το 55.6% έως 74.4% των θεραπευόμενων βρέθηκαν θετικοί. Οι χρήστες ναρκωτικών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό HIV το 2012 αποτελούσαν το 44% του συνόλου των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών που μολύνθηκαν από τον ιό HIV (484 από 1059 νέες HIV περιπτώσεις), ενώ το 2013 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 27% (248 από 920 νέες HIV περιπτώσεις).
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές.
Το προφίλ του χρήστη είναι συνήθως άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία, ενώ οι περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, ωστόσο παρατηρείται σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.
Η Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας τον Μάιο του 2015, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά.
Στο έργο της αυτό η Διοίκηση του Νοσοκομείου στέκεται αρωγός στελεχώνοντας τη μονάδα με ειδικό προσωπικό και παρέχοντας την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη για την εύρυθμη λειτουργία της.
Σε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε πως το προσωπικό της Μονάδας εξυπηρετεί στην παρούσα φάση 115 ασθενείς, όπως αναλύονται παρακάτω:
Φάση Εισαγωγής: 40 ασθενείς
Φάση Υποστηρικτικής Φροντίδας: 20 ασθενείς
Φάση Αποκατάστασης: 26 ασθενείς
Φάση Ιατρικά Επιτηρούμενης Απόσυρσης: 23 ασθενείς
Φάση Ιατρικής Συντήρησης: 9 ασθενείς
Η επιτακτική ανάγκη όμως των ενδιαφερομένων για εισαγωγή στο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) είναι μεγάλη και προϋποθέτει ορισμένες βασικές λειτουργίες και την ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης και κοινωνικής λειτουργού της Μονάδας.
Καθώς η συννοσηρότητα ψυχικών νοσημάτων (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου, ψυχωσικά επεισόδια, κλπ) όπως επίσης και παθολογικών νοσημάτων (HCV, HIV, HBV, ηπατοπάθειες, κλπ) απαιτούν την συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών και των ιατρικών ειδικοτήτων προς όφελος των ασθενών, θεωρούμε ότι στα πλαίσια της καλής συνεργασίας των υποστηρικτικών υπηρεσιών ενός Νοσοκομείου με τις Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, θα πρέπει να ληφθεί γενικότερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ουσιοεξαρτημένων ασθενών.
Κύρια επιδίωξη των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η βελτίωση της υγείας των ασθενών, η σταθεροποίηση των οικογενειακών και κοινωνικών τους σχέσεων, καθώς και η κινητοποίησή τους για κατάρτιση, για εργασία και για επαγγελματική αποκατάσταση.
Με εκτίμηση,
Εκ μέρους της Θεραπευτικής Ομάδας,
Ηλίας Α. Γραμματικόπουλος
Ψυχίατρος
Υπεύθυνος Μονάδας ΟΚΑΝΑ Γ.Ν. Βέροιας