Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς.Ο πρωθυπουργός επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας χαρακτηρίζοντας τις ευθύνες του εγκληματικές, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται για την εξεύρεση λύσης.Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να επικρατήσουν, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μεταξύ των θεσμών, σημείωσε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η κοινή συνισταμένη των μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν διέπεται από λογική, καθώς αφ’ ενός μεν επικρατούν οι θέσεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα, αφετέρου επικρατούν οι θέσεις της ΕΕ για μη αναδιάρθρωση του χρέους.
Εσκεμμένα δεν βλέπουν το θέμα της μη βιωσιμότητας του χρέους που συντηρεί την ανασφάλεια, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι απυτό που μάς ζητείται ως συμφωνία όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα, αλλά θα ξαναπαρασύρει τη χώρα σε ύφεση.Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις που δεν θα δίνουν λύση και οι εταίροι πρέπει να αποφανθούν αν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αν επιθυμούν το ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ήρθε η ώρα να κριθούν δημόσια οι προτάσεις του ΔΝΤ, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Θα ήταν εύκολο να υπογράψουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως οι προηγούμενοι, συμπλήρωσε, αλλά εμείς θέλουμε λύση κι όχι μια απλή συμφωνία.Δεν έχουμε εντολή για δημιουργική ασάφεια, αλλά σαφή εντολή για το τέλος της λιτότητας, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η συμφωνία θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, δεν θα ρίχνει το βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους, θα αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με τα παραπάνω κριτήρια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα-αποικία χρέους και θα παραδώσει στο τέλος της τετραετίας μια χώρα με λιγότερες ανισότητες και λιγότερη διαφθορά.
«Επίδειξη πυγμής
από τους εταίρους»
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους θεσμούς με σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ, αλλά και με σεβασμό στη λαϊκή εντολή των Ελλήνων.
Πρόσθεσε ότι η επιμονή σε αποτυχημένες πολιτικές δεν είναι ένα απλό λάθος, αλλά ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι εταίροι στον ελληνικό λαό ότι η λαϊκή εντολή δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, πως πρέπει να επικρατήσει ένας σκληρός νεοφιλελεύθερος οικονομισμός.
Είναι μια επίδειξη πυγμής, πρόσθεσε, που σκοτώνει εν τη γενέσει κάθε προσπάθεια να μπει τέλος στη λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλα σε ολόκληρη την Ευρώπη.Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι έχει επιλέξει την τακτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας. Είναι αυτή λογική τακτική στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από την 25η ιανουαρίου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κατάσταση δύσκολη και ασφυκτική, χωρίς η ίδια να έχει την ευθύνη, ωστόσο δεν έπεσε από τα σύννεφα, αφού γνώριζε τα προβλήματα.Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είπε, καταφέραμε και πήραμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας. Κάθε μέτρο που λάβαμε ήταν μια σκληρή μάχη απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου, όλες οι μάχες δόθηκαν σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμού, σημείωσε και συμπλήρωσε πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, σε αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε για το ξήλωμα του μνημονιακού κατεστημένου.