«Κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, εξουθενωμένοι οι γιατροί, καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου πυκνώνουν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε άσχημες αντιδράσεις από τον κόσμο, ωστόσο δικαιολογημένες». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάκης Ισαακίδης. Νωρίτερα είχε αναφέρει περιπτώσεις ξυλοδαρμού γιατρού στην Πτολεμαΐδα από συνοδό ασθενή, αλλά και επέμβαση εισαγγελέα εναντίον δύο γιατρών στην Κοζάνη.
***
Αιχμή του προέδρου του Ιατρικού εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου Ημαθίας:
«Εβδομαδιαίο ή ημερήσιο είναι το πρόγραμμα εφημεριών στις μονάδες υγείας, με τη διοίκηση να μην έχει θέση και τους γιατρούς να μην ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν…»
***
«850 ευρώ είναι ο μισθός των γιατρών, συν εφημερίες 400-500 ευρώ, που τις παίρνουν πάντα πολύ καθυστερημένα. Ποιος γιατρός θα μείνει στην Ελλάδα;» είπε επίσης ο πρόεδρος, κάνοντας λόγο για αιμορραγία καλών Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
«Στους διαδρόμους του νοσοκομείου του Ντίσελντορφ θα ακούσετε ελληνικούς διαλόγους μεταξύ των γιατρών», είπε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες γιατροί εκεί είναι περισσότεροι απ’ ό,τι σε όλη τη Θεσσαλονίκη!
***
«Η κρίση οδηγεί τον κόσμο στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια ώρα που σ’ αυτά λιγοστεύουν οι γιατροί, ενώ παράλληλα κλείσανε και οι μονάδες υγείας των πρώην ΙΚΑ», σημείωσε ο κ. Διαμαντόπουλος, αναφερόμενος στο Κ.Υ. Αλεξάνδρειας, που έμεινε χωρίς μικροβιολογικό και ακτινολογικό.
***
Για «ακαριαία κατάρρευση νοσοκομειακών μονάδων» μίλησε ο γραμματέας της ΕΝΙΚΕΜ κ. Πετράκης, «την οποία μόνον ο πολίτης μπορεί να ανατρέψει», όπως σημείωσε. Μια κατάρρευση που δεν συνέβη «γιατί πολλοί γιατροί δουλεύουν δωρεάν».
***
Αναφορά στους προϋπολογισμούς των μονάδων υγείας, με τα χρήματα που έχουν έλθει μέχρι σήμερα να μην ξεπερνούν το 15% του ετήσιου προϋπολογισμούς τους. «Ήλθαν τόσοι επικουρικοί γιατροί που πληρώνονται από το νοσοκομείο, και δεν παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται. Πώς θα καθίσουν;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.