«Κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, εξουθενωμένοι οι γιατροί, καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου πυκνώνουν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε άσχημες αντιδράσεις από τον κόσμο, ωστόσο δικαιολογημένες». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάκης Ισαακίδης. Νωρίτερα είχε αναφέρει περιπτώσεις ξυλοδαρμού γιατρού στην Πτολεμαΐδα από συνοδό ασθενή, αλλά και επέμβαση εισαγγελέα εναντίον δύο γιατρών στην Κοζάνη.
Αιχμή του προέδρου του Ιατρικού εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου Ημαθίας:
«Εβδομαδιαίο ή ημερήσιο είναι το πρόγραμμα εφημεριών στις μονάδες υγείας, με τη διοίκηση να μην έχει θέση και τους γιατρούς να μην ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν…»
«850 ευρώ είναι ο μισθός των γιατρών, συν εφημερίες 400-500 ευρώ, που τις παίρνουν πάντα πολύ καθυστερημένα. Ποιος γιατρός θα μείνει στην Ελλάδα;» είπε επίσης ο πρόεδρος, κάνοντας λόγο για αιμορραγία καλών Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό.
«Στους διαδρόμους του νοσοκομείου του Ντίσελντορφ θα ακούσετε ελληνικούς διαλόγους μεταξύ των γιατρών», είπε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες γιατροί εκεί είναι περισσότεροι απ’ ό,τι σε όλη τη Θεσσαλονίκη!
«Η κρίση οδηγεί τον κόσμο στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια ώρα που σ’ αυτά λιγοστεύουν οι γιατροί, ενώ παράλληλα κλείσανε και οι μονάδες υγείας των πρώην ΙΚΑ», σημείωσε ο κ. Διαμαντόπουλος, αναφερόμενος στο Κ.Υ. Αλεξάνδρειας, που έμεινε χωρίς μικροβιολογικό και ακτινολογικό.
Για «ακαριαία κατάρρευση νοσοκομειακών μονάδων» μίλησε ο γραμματέας της ΕΝΙΚΕΜ κ. Πετράκης, «την οποία μόνον ο πολίτης μπορεί να ανατρέψει», όπως σημείωσε. Μια κατάρρευση που δεν συνέβη «γιατί πολλοί γιατροί δουλεύουν δωρεάν».
Αναφορά στους προϋπολογισμούς των μονάδων υγείας, με τα χρήματα που έχουν έλθει μέχρι σήμερα να μην ξεπερνούν το 15% του ετήσιου προϋπολογισμούς τους. «Ήλθαν τόσοι επικουρικοί γιατροί που πληρώνονται από το νοσοκομείο, και δεν παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται. Πώς θα καθίσουν;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.