Για την περικοπή του 3ου εφημερεύοντα γιατρού του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, που υποβαθμίζει σοβαρά την παροχή υπηρεσιών υγείας για μια περιοχή που καλύπτει 60.000 κατοίκους, αλλά και για την υποβάθμιση της μονάδας Νάουσας του νοσοκομείου Ημαθίας ενημέρωσε χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, με τον πρόεδρο Μάκη Ισαακίδη να κάνει λόγο για «ειλημμένη απόφαση μετατροπής του νοσοκομείου Νάουσας σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου ή σε ειδικό νοσοκομείο». Μάλιστα ο κ. Ισαακίδης στήριξε την άποψή του και σε πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Κώστα Λαπαβίτσα, που είχε δηλώσει ότι «τα νούμερα δεν ευνοούν τη λειτουργία του».
Για το θέμα του Κ.Υ. Αλεξάνδρειας ο κ. Ισαακίδης ενημέρωσε ότι έγινε την Τετάρτη σ επίσκεψη στην 3η ΥΠΕ και τον υποδιοικητή κ. Γαβριηλίδη, παρουσία του δημάρχου Αλεξάνδρειας και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, με τη διοίκηση να μην ανακαλεί την απόφαση αλλά και να έχει «μη αναμενόμενη συμπεριφορά».
Μιλώντας γενικά για τα ζητήματα υγείας στην Ημαθία ο κ. Ισαακίδης τόνισε ότι όσοι διοικούν δεν βλέπουν ανθρώπους στα νοσοκομεία αλλά νούμερα. «Δεν το δεχόμαστε. Ο ιατρικός κόσμος αγωνιά. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε δυναμική αντίδραση κόντρα στην υποβάθμιση. Δεν ανεχόμαστε καμία υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των γιατρών και δεν θα συναινέσουμε στη μείωση της ποιότητας παροχών υγείας.
Τι είπαν οι τρεις ομιλητές
Ο κ. Ισαακίδης και οι κ.κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος (γραμματέας) και Γιάννης Πετράκης (μέλος του δ.σ. και γραμματέας της ΕΝΙΚΕΜ) τόνισαν μεταξύ άλλων:
Μάκης Ισαακίδης: «Τους τελευταίους δυο μήνες, τα προβλήματα που υπήρχαν στα Νοσοκομεία και το Κέντρο Υγείας περισσεύουν και θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η παρεχόμενη περίθαλψη δεν θα είναι η καλύτερη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Η 3η ΥΠΕ περικόπτει τον τρίτο εφημερεύοντα γιατρό του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας. Είναι σοβαρή υποβάθμιση και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά. Δεν θα μας βγει σε καλό. Συμμετείχαμε σε μια σύσκεψη στην 3η ΥΠΕ, παρουσία του Δημάρχου και του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, μας είπαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση.
Για τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας. Κάθε εβδομάδα τα δυο νοσοκομεία λειτουργούν με εβδομαδιαία προγράμματα εφημεριών λόγω υποστελέχωσης. Αυτό δεν συνάδει με το νομικό καθεστώς αλλά και το κομμάτι της ασφαλούς εφημέρευσης. Δεν μπορεί να αντέξει βιολογικά ο γιατρός και να προσφέρει αυτά που μπορεί. Επίσης ο νόμος είναι ξεκάθαρος και μιλά για πέντε εφημερίες τον μήνα. Το θέμα είναι κυρίαρχα ιατρικά και αφορά το κατά πόσο ο άνθρωπος γιατρός μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας.
Το Νοσοκομείο Νάουσας με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ, μέχρι σήμερα έλαβε 220.000 ευρώ. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, για μετατροπή της μονάδας είτε σε Κέντρο Υγείας είτε σε ειδικό νοσοκομείο. Προσφάτως κυβερνητικός βουλευτής, ο κ. Λαπαβίτσας, δήλωσε ευθαρσώς ότι τα νούμερα δεν ευνοούν την λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συρρίκνωση του νοσοκομείου Νάουσας είναι ειλημμένη. Στη Νάουσα υπάρχουν πέντε επικουρικοί γιατροί και πληρώνονται από το Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο αδυνατεί να τους πληρώσει και κινδυνεύει να τους χάσει».
Βασίλης Διαμαντόπουλος: Στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας παλαιότερα εφημέρευαν τέσσερις γιατροί (και παιδίατρος) ενώ σημείωσε ότι έκλεισε και το ΙΚΑ της Αλεξάνδρειας. Μια ακόμη μείωση σε αυτή την τόσο μεγάλη περιοχή δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα είναι επικίνδυνο. Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούν το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό ιατρείο. Επίσης τις τελευταίες ημέρες ανεστάλη η μετακίνηση γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας προς το νοσοκομείο Βέροιας για εφημερίες. Ακόμη η διοίκηση δίνει τα τηλέφωνα των γιατρών του Κέντρου Υγείας σε διευθυντές άλλων Κέντρων Υγείας και μας καλούν να εφημερεύσουμε εκεί.
Γιάννης Πετράκης: «Μπήκαμε σε αυτόν τον εφιάλτη το 2010 και κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Μιλάμε πλέον για ακαριαία κατάρρευση μονάδων υγείας και μόνο ο πολίτης μπορεί να το αποτρέψει. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους για περικοπές ισχυριζόμενοι ότι σε κάποια Κέντρα Υγείας υπάρχουν 4 γιατροί και εξυπηρετούν μόλις 4-5 περιστατικά αλλά ποτέ δεν λένε ποια είναι αυτά τα Κέντρα Υγείας. Το φαινόμενο της ακαριαίας κατάρρευσης δεν έχει συμβεί διότι πολλοί από εμάς δούλεψαν δωρεάν. Αν ήμασταν στην Κεντρική Ευρώπη τα νοσοκομεία θα είχαν κλείσει διότι εκεί οι γιατροί έχουν δικαιώματα. Φτάσαμε σε ένα σημεία χωρίς νέους ειδικευόμενους, οι συνάδελφοι που είναι κοντά στην σύνταξη δεν φεύγουν για να μην κλείσει η μονάδα, το νέο μόνιμο προσωπικό που ζητάμε δεν υπάρχει αλλά τα κενά καλύπτονται με επικουρικούς. Ποιος νέος συνάδελφος θα έρθει να μπει σε αυτό το σύστημα; Γι’ αυτό τα νέα παιδιά φεύγουν κατ’ ευθείαν στο εξωτερικό.»