Η Τακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ, με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Παρατηρητών από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπων από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως ΑΕΜΗ, EANA, FEMS, UEMS, PWG, CEOM και WHO.
Εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Σύνοδο της CPME συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Αναστάσιος Βασιάδης, Γρηγόριος Ροκαδάκης, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Μαρίλυ Πασακιώτου.
Ως Ειδικός Εισηγητής τις θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με ομιλίες του, παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην CPME, Αναστάσιος Βασιάδης.
Μεταξύ άλλων ειδικότερη αναφορά επιφυλάχτηκε για την ουσιαστική κατάργηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα και με δραματικές μειώσεις των αμοιβών, τις αυθαίρετες απομειώσεις των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των ιατρικών εργαστηρίων τα οποία με τις πρακτικές rebate και clow back οδηγούνται σε κατάργηση, στην ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην αυθαιρεσία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Τονίστηκε ότι η κατάσταση αυτή παρατείνεται παρά την πολιτική μεταβολή που επήλθε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 και παρά τις εξαγγελίες για επανόρθωση της μεγάλης υποβάθμισης που καταγράφεται στην Υγεία. Επισημάνθηκε ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σε μια συνεχή εξωτερική διαπραγμάτευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την χρηματοδότηση και των αναγκών της Υγείας.
Οι αποφάσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν παρά την πολιτική μεταβολή που επήλθε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 και παρά τις εξαγγελίες για επανόρθωση της μεγάλης υποβάθμισης που καταγράφεται στην Υγεία. Επισημαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σε μια συνεχή εξωτερική διαπραγμάτευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την χρηματοδότηση και των αναγκών της Υγείας. Εξ αιτίας των προηγούμενων αποφάσεων για την Υγεία που εξακολουθούν να ισχύουν, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας περιορίστηκαν στο 4,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (184 δις Ευρώ), με μέσο Ευρωπαϊκό όρο 6,9 % του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Ειδική αναφορά επιφυλάχτηκε από τον Έλληνα Αντιπρόσωπο για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την υγειονομική ασφάλεια και περίθαλψη των προσφύγων που καταφτάνουν από την Συρία εξ αιτίας της εμπόλεμης κατάστασης. Επισημάνθηκε δε ότι η χώρα παραμένει απόλυτα ασφαλής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας στην Ελλάδα και εισηγήθηκε την διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα ενσωματωθεί στο νομικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συναντήσεις συνεργασίας με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της CPME Dr Jacques De Haller, τον Πρόεδρο της ΑΕΜΗ Dr Zoao De Deus, τον Πρόεδρο της FEMS Dr Enrico Reginati, τον Πρόεδρο της CEOM Dr Nicolino de Autilia, τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) Dr Xavier Deau, καθώς και με εκπροσώπους Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.