Υψηλή διάκριση σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης  στον Δρ. καθηγητή Αντώνη Κολτσίδα

Υψηλή διάκριση σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στον Δρ. καθηγητή Αντώνη Κολτσίδα

Στις 22 Μαΐου του 2015 στα πλαίσια της ετήσιας πανηγυρικής εκδήλωσής της η Ένωση Περιβολιωτών Ημαθίας απένειμε τιμητική πλακέτα στον ιστορικό, επιστήμονα και συγγραφέα δρ. – δρ. καθηγητή Αντώνη Μιχ. Κολτσίδα για το συνολικό συγγραφικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του έργο και ιδίως για τις πολυπληθείς και καταξιωμένες μελέτες του για την ιστορία, τη γλώσσα, τη λαογραφία και τον πολιτισμό των Ελληνόβλαχων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 ετών από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου του στη γενέτειρά του Παλαιό Σκυλίτσι σε ένα ενθουσιώδες και πολυπληθές ακροατήριο. Η όλη δε εκδήλωση έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα με παραδοσιακούς χορούς και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και το τραγούδι από τον διάσημο Περιβολιώτη-Σκυλιτσιώτη τραγουδιστή Στέργιο Δαρδακούλη που τραγούδησε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις στη Ελλάδα και σε χώρες του απανταχού Ελληνισμού και που αποτύπωσε με την έρευνά του και τη φωνή του τα ελληνόφωνα και τα βλαχόφωνα τραγούδια σε πολυτιμότατα παραδοσιακά CD, τα οποία διασώζουν και προάγουν το θαυμάσιο λόγο και τη βαθύτατη βλαχόφωνη συναισθηματική μελωδία και τα οποία προσφέρονται για σπουδή παραδοσιακής επιστημονικής μουσικολογίας. 

 Η προσφερόμενη τιμή στον καθηγητή Αντώνη Κολτσίδα ακολούθησε το ακόλουθο πρόγραμμα:

Αρχικά, ο αξιότιμος και δραστήριος Πρόεδρος της Ένωσης Περιβολιωτών Νομού Ημαθίας κ. Γεώργιος Δαρδακούλης παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του κ. Αντώνη Κολτσίδα, λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι, στη σημερινή μας πανηγυρική εκδήλωση, με την ομόθυμη πρόταση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιβολιωτών Νομού Ημαθίας, απονέμουμε υψηλή διάκριση σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στον καθηγητή κ. Αντώνη Κολτσίδα.

O καθηγητής κ. Αντώνης Κολτσίδας του Μιχαήλ και της Αθηνάς γεννήθηκε το 1947 στο Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας. Σπούδασε Μεσαιωνική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία, Ιστορία, Βυζαντινή Αρχαιολογία και Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 1970. Το 1994 πήρε το πρώτο διδακτορικό του δίπλωμα και το 2001 πήρε το δεύτερο διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Από το 1972 μέχρι το 2002 υπηρέτησε ως καθηγητής-φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα, στα χρόνια 1995-1998 διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας του Πρώτου Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιμόρφωσε και μετεκπαίδευσε τους φιλολόγους καθηγητές της Βεροίας, των Γιαννιτσών και της Κατερίνης. Στα ακαδημαϊκά έτη 1994-2000 εργάστηκε και δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως Διδάκτορας Ιστορίας. 

Από το 1994 μέχρι σήμερα – εκτός των προαναφερομένων – δίδαξε κατά καιρούς με πρόσκληση-ανάθεση εντεταλμένου επιστημονικού έργου ιστορικά, γλωσσολογικά και μεθοδολογικά θέματα σε ελληνικά πανεπιστημιακά Σεμινάρια και Συμπόσια και στο Βαλκανικό Κέντρο και στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο Παρίσι. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά και επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Επιμελείται και οργανώνει τηλεοπτικά προγράμματα - εκπομπές με ιστορικά θέματα, όπως εκείνη για την ιστορία και τον πολιτισμό των Βλάχων που παρουσίασε σε πέντε ωριαίες εκπομπές στη Δημοτική Τηλεόραση TV100 Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει σε εκπομπές με ιστορικά και επίκαιρα θέματα, όπως αυτά που συζητήθηκαν σε πάνελ στη Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ 3, στην Τηλεόραση του ΑΝΤ1 και αλλού.

Ο κ. Αντώνης Κολτσίδας, καταξιωμένος συγγραφέας και ιστορικός, συνέγραψε και εξέδωσε: 30 επιστημονικά αυτοτελή ογκώδη ιστορικά και φιλολογικά βιβλία, 80 εργασίες και εισηγήσεις, 300 άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά και εγκυκλοπαιδικά έργα και 256 αναφορές, εργασίες και κριτικές στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό και ευρωπαϊκό τύπο. Είναι ο μελετητής και ο συγγραφέας της Νεότερης Μακεδονικής Ιστορίας και ο ειδικός και πρωτοπόρος, ο κατεξοχήν αναγνωρισμένος ερευνητής και μελετητής του Βλαχόφωνου Ελληνισμού με ελληνική και ευρωπαϊκή αναγνώριση και βιβλιογραφική αναφορά. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ενδεικτικά και επιγραφικά μερικά από τα βιβλία και τις εργασίες του που αναφέρονται στους Βλάχους: Τα δύο διδακτορικά του: Ιδεολογική συγκρότηση και εκπαιδευτική οργάνωση των Ελληνοβλάχων στο βαλκανικό χώρο. Η εκπαίδευση των Αρωμούνων στη Δυτική Μακεδονία κατά τα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα άλλα βιβλία του για τους Βλάχους: Κουτσόβλαχοι, οι Βλαχόφωνοι Έλληνες, εθνολογική, λαογραφική και γλωσσολογική μελέτη. Γραμματική και λεξικό της Κουτσοβλαχικής γλώσσας. Βλάχοι εθνικοί ευεργέτες. Ιστορία της Βωβούσας. Ιστορία του Μοναστηρίου της Πελαγονίας και των περιχώρων του. Η ελληνική εκπαίδευση στο Μοναστήρι Πελαγονίας, η ίδρυση και η οργάνωση των ελληνικών σχολείων, έκδοση στην αγγλική γλώσσα από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης. Εργασίες - εισηγήσεις - ομιλίες για τους Βλάχους σε ημερίδες και συμπόσια στη Σαμαρίνα, στη Βωβούσα, στην Κλεισούρα, στη Βέροια, στη Νάουσα, στην Ξάνθη, στα Γρεβενά, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, σε Ανταμώμωτα Βλάχων, σε Συλλόγους και εκδηλώσεις και αλλού. Για τον εν γένει Ελληνισμό, ενδεικτικά: Η Επανάσταση και η Καταστροφή της Νάουσας κατά το 1822. Ιστορία της Βεροίας και της περιοχής, με παράλληλη τοπογραφία της πόλης σε δύο τόμους. Ιστορία της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε δυο τόμους.

Κυρίες και Κύριοι, μετά από όσα εκθέσαμε παραπάνω, δεν είναι τυχαίο που ο δικός μας καθηγητής, ο κ. Αντώνης Κολτσίδας τιμήθηκε από ανώτερους δημόσιους, κρατικούς και εκκλησιαστικούς θεσμούς και προσωπικότητες της χώρας μας και του εξωτερικού: Για την εν γένει προσφορά του στο συγγραφικό, στον επιστημονικό, στον εκπαιδευτικό, στον πνευματικό και στον κοινωνικό χώρο τιμήθηκε: Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με το Οφφίκιο του Άρχοντος Υπομνηματογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα με τιμητική πλακέτα, με το Χρυσό Μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου και με το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος απονεμήθηκε στο συγγραφέα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Από το Δήμο και τη Δήμαρχο Βεροίας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη με το Χάλκινο Μετάλλιο της Πόλης των Βεροιέων, με τιμητική πλακέτα και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Βεροιέων. Από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας με τιμητική πλακέτα. Από φορείς, Συλλόγους, Ιδρύματα κ.ά.

Για όλα αυτά λοιπόν, εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιβολιωτών Νομού Ημαθίας τιμούμε σήμερα τον καθηγητή κ. Αντώνη Κολτσιδα και τον ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερε με τις μελέτες του και συγκεκριμένα για τους Βλάχους και είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός που το χωριό μας ανέδειξε έναν άριστο επιστήμονα και πολυγραφότατο συγγραφέα που δεν τιμά μόνο εμάς, αλλά και τα ελληνικά γράμματα και την επιστήμη της ιστορίας τόσο στον ελληνικό, όσο και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χώρο. 

Σε ανάμνηση και επικύρωση αυτής της υψηλής διάκρισης της Ένωσής μας απονέμουμε στον κ. Αντώνη Κολτσίδα την παρούσα τιμητική πλακέτα εις ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου και της προσωπικότητάς του.  Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και προσκαλώ τον τιμώμενο καθηγητή για έναν χαιρετισμό».

Στη συνέχεια ο τιμώμενος καθηγητής κ. Αντώνης Κολτσίδας έλαβε το λόγο και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, τόσο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιβολιωτών Νομού Ημαθίας, όσο και  από τους συγχωριανούς του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

Συνεδριάζει την Τρίτη  23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας ...

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Αριστοτέλους της Αλεξάνδρειας

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι από το πρωί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...