Πολλές είναι οι νέες κοπέλες που εγκυμονούν και δεν γνωρίζουν ότι στο ισόγειο της Μονάδας Υγείας (ΠΕΔΥ) Βέροιας λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο ένα Τμήμα Προετοιμασίας γονεϊκότητας, με μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής και ψυχολογική υποστήριξη, προετοιμασία τοκετού αλλά και μητρικού θηλασμού οι οποίες γίνονται και μετά τη γέννα σε πρακτικό επίπεδο με επισκέψεις κατ’ οίκον . Και όλα αυτά δωρεάν από έμπειρες, εξειδικευμένες μαίες που βοηθούν πάρα πολύ στην προετοιμασία της γυναίκας για τον τοκετό, τη λοχεία και την περιποίηση του νεογνού.
Οι συνεδρίες που γίνονται σε ειδικό χώρο κλείνονται μετά από ραντεβού στα τηλέφωνα 2331024661, 2331022332 και 2331021863, με προϊσταμένη μαία την κ. Διαμάντω Καρανικολοπούλου, τις μαίες Κων/να Δάτσιου, Αναστασία Καλλιούπη και Δήμητρα Καρασαχινίδου και με υπεύθυνη γυναικολόγο την κ. Αγνή Μελιτσανοπούλου.
Σε μια επίσκεψή μας, χθες το πρωί, στο χώρο του Τμήματος είδαμε ένα μέρος από τη συνεδρία και μιλήσαμε με την προϊσταμένη κ. Καρανικολοπούλου παρόντος και του Υπεύθυνου του ΠΕΔΥ Βέροιας, ωριλά Δημήτρη Θεοδωρίδη.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 20 έγκυες που παρακολουθούν τις συνεδρίες, από τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης και μετά, φυσικά υπό την παρακολούθηση του γυναικολόγου τους διότι η γυναίκα πρέπει να είναι υγιής, να μην έχει προβλήματα ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει και τις ασκήσεις. Στα μαθήματα αυτά καλλιεργούμε την επιμονή, την υπομονή, την αναμονή του παιδιού προσπαθώντας να είναι χαρούμενες οι στιγμές της γέννησης και της λοχείας που θα ‘ρθουν. Ανώδυνο δεν υπάρχει τίποτα, απλώς η αντιμετώπιση του τοκετού θα γίνει με χαρά. Γιατί συνήθως οι γυναίκες μέχρι τώρα πήγαιναν με άγχος για το πώς θα γεννήσουν, ενώ η στιγμή του τοκετού είναι μια στιγμή χαράς. Μαθαίνουν όλα τα στάδια του τοκετού, είναι προετοιμασμένες και ξέρουν πώς θα λειτουργήσουν» μας είπε η κ. Καρανικολοπούλου τονίζοντας ότι «κάθε γυναίκα που έρχεται στο μάθημα θα καθοδηγηθεί και θα γίνει και πρακτική εφαρμογή για το τί στάση θα πρέπει να έχει την ώρα του τοκετού, πώς θα αναπνέει, πώς θα σκέφτεται θετικά και χαρούμενα. Εμείς λέμε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κανένας τοκετός δεν είναι ίδιος όχι μόνο από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και στην ίδια τη γυναίκα ακόμα και αν είναι τριτοτόκος. Και σαφώς η κάθε προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση είναι διαφορετική. Όλα αυτά τα συζητάμε και συνεχίζουμε και στο στάδιο της λοχείας που είναι πολύ σημαντικό. Μετά την έξοδο από το μαιευτήριο κάνουμε τρεις επισκέψεις στο σπίτι και οι μαίες μας, δίνουν διάφορες οδηγίες για το πώς θα θηλάσει, πώς θα πιάσει και ποιά στάση πρέπει να έχει το μωρό στο θηλασμό, πώς θα περιποιηθεί και το νεογνό και τον εαυτό της, σε πρακτικό επίπεδο, ακόμα και πώς θα κάνει μπάνιο το μωρό. Και όπως μας λένε όλες οι μάνες, αυτό που θεωρούσαν δύσκολο και άγνωστο τώρα το κάνουν με ευκολία και χαρά».
Η προϊσταμένη του Τμήματος στάθηκε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση του θηλασμού και πόσο σημαντικό είναι η νέα μητέρα να θηλάσει το μωρό της όσο γίνεται περισσότερο. Και για λόγους υγείας και προστασίας του ανοσοποιητικού του παιδιού αλλά και της ίδιας, καθώς και για λόγους οικονομίας αφού το μητρικό γάλα είναι δωρεάν και δώρο Θεού και μπορούν πλέον οι μητέρες να έχουν και μία τράπεζα μητρικού γάλακτος στο ψυγείο τους ώστε να μην στερηθούν κάποια έξοδο που θέλουν να κάνουν, συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας το γάλα τους.
Στη συνέχεια βέβαια υπάρχει και το οργανωμένο τμήμα εμβολίων στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι νέες μητέρες. Υπάρχει η παιδίατρος δύο φορές την εβδομάδα, με ζητούμενο βέβαια να μπορεί να βρίσκεται εάν είναι δυνατόν κάθε μέρα παιδίατρος, διότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων και μη, δεν έχουν τη δυνατότητα οικονομικά να επισκέπτονται εξωτερικούς γιατρούς.
Μια αξιοσημείωτη λοιπόν δομή στη Μονάδα της Βέροιας, που παρέχει σημαντική βοήθεια και στήριξη στις εγκυμονούσες και μάλιστα δωρεάν που αξίζει να την «εκμεταλλευτούν» οι γυναίκες διαμορφώνοντας έτσι μια θετική ψυχολογία στη διάρκεια του μεγάλου θαύματος της μητρότητας και του τοκετού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις πλέον συμμερίζονται και συμμετέχουν και οι σύζυγοι-μπαμπάδες.
Σοφία Γκαγκούση