Για πρώτη φορά φέτος στον Δήμο Βέροιας ορίσθηκε και λειτουργεί Αντιδημαρχία Τουρισμού με αρμόδιο αντιδήμαρχο τον Βασίλη Λυκοστράτη με τον οποίο μιλήσαμε στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 για τις προοπτικές και τις μέχρι σήμερα δράσεις, προσπάθειες και κατευθύνσεις.
«Αργήσαμε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ο τουρισμός είναι στα πόδια μας και απλώς πιθανόν εμείς να μην το βλέπαμε. Δεν πειράζει έστω και τώρα εμείς πρέπει να κάνουμε τις προσπάθειές μας» εκτίμησε ο κ. Λυκοστράτης.
- Εσείς πώς βλέπετε με τη δική σας ματιά αυτά που δεν βλέπαμε τόσο καιρό;
Εγώ σ’ αυτό που σιγά-σιγά έχω καταλήξει, ψάχνοντας και διερευνώντας είναι ότι πρέπει να πετύχομε, να κρατήσουμε στη Βέροια περισσότερο τους επισκέπτες που έρχονται στη Βεργίνα. Οι Αιγές έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα. Τα στοιχεία λένε ότι έχουμε κάθε χρόνο περίπου 200.000 επισκέπτες κι αυτό θα αυξηθεί όταν ολοκληρωθεί το Μουσείο και όταν δοθεί ένα μέρος από το Ανάκτορο. Το θέμα μας είναι να καταφέρουμε αυτούς τους επισκέπτες να έρχονται και στη Βέροια, διότι μέχρι σήμερα ένα μικρό μόνο μέρος έρχεται στην πόλη μας.
- Ποιον τουρίστα, ποιόν επισκέπτη θέλουμε εμείς; Αυτόν που θα έρθει να πιει έναν καφέ και θα φύγει ή αυτόν που θα μείνει τουλάχιστον μία μέρα;
Εμείς τους θέλουμε όλους, αλλά το να έρθει και να μείνει κάποιος πιστεύω ότι δεν έχει δουλευτεί αυτό απ’ το Δήμο μας μέχρι τώρα. Τη διανυκτέρευση μπορούμε να την πετύχουμε αφού προηγουμένως δουλέψουμε το να μείνει κάποιος ολόκληρη μέρα στη Βέροια. Και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στο να πείσουμε μόνο κάποιους να μείνουν. Πρέπει να το δούμε επαγγελματικά. Να στοχεύσουμε σε tour operators και να πείσουμε αυτούς να έρθουν να μείνουν 2 ημέρες στη Βέροια αφού κοντά μας είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πέλλα κ.ά. Προσπαθούμε να το δουλέψουμε αλλά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν από το 2016 και μετά.
-Εσείς κάνετε συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;
Πάρα πολλές συναντήσεις. Αυτό το μήνα έχω πέντε συναντήσεις με tour operators, ένα γκρουπ της Αγγλίας 17 ατόμων, με 11 Ολλανδούς, με 5 Αμερικανούς, με ένα ζευγάρι Κινέζων και τους ξεναγούμε όλους όχι μόνο στην περιοχή, αλλά τους δείχνουμε και τα ξενοδοχεία στα οποία μπορούν να μείνουν καθώς και τα γύρω καταλύματα, ούτως ώστε να ξέρουν ότι εδώ δεν έχουν να δουν μόνο το Βήμα του Απ. Παύλου ή τις Αιγές και να φύγουν, αλλά μπορούν να έχουν κι άλλους λόγους να μείνουν.
-Ακούσαμε ότι κάνατε λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο και για γαμήλιο τουρισμό. Τί εννοείτε;
Απλώς σκέφτομαι μήπως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία πάνω σ’ αυτό το θέμα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη Ρωσία και ο Μητροπολίτης μας έχει πολύ καλές σχέσεις με τις Αρχές της Εκκλησίας της Ρωσίας. Το είδαμε λίγο αυτό και με τον ληξίαρχο, υπάρχουν κάποια τυπικά θέματα που είναι δύσκολο να λυθούν, αλλά θα δούμε παραδείγματα άλλων πόλεων και πιστεύω ότι θα το λύσουμε. Δεν το αποκλείω αυτό. Το σκεφτόμαστε και το βλέπουμε…
-Για τα κλειστά μνημεία και την κλειστή συναγωγή που βρίσκουν οι επισκέπτες, ο Δήμος πώς μπορεί να το λύσει το θέμα με την αρχαιολογία;
Ζητήσαμε και εγγράφως να μας δοθούν στο Δήμο κλειδιά από τα μνημεία αλλά είναι θέμα της Αρχαιολογίας. Πάντως είναι ανοιχτά από τις 8 π.μ. έως τα 8 μ.μ. (τα δύο μουσεία της Βέροιας και ο Τάφος του Φιλίππου). Δυστυχώς έχει φύγει ο φύλακας της Εκκλησίας του Χριστού και παραμένει προς το παρόν κλειστή.
-Προτείνατε να γίνει έδρα Τουρισμού στο παλιό Δικαστήριο στην Πλατεία Ωρολογίου. Πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει; Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, δεδομένου ότι στην ακτίνα του υπάρχει τουριστική διαδρομή και ενδιαφέρον.
Αυτό το έχουμε ξεκινήσει ήδη με το Δήμαρχο. Έχουμε πάει στην Αθήνα μαζί για να μας δοθεί το κτίριο και να το κάνουμε έδρα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού αλλά δεν έχουμε ακόμη καταλήξει κάπου. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα αλλά ελπίζουμε να το παλέψουμε και να δοθεί στο Δήμο. Ένα θέμα όμως που μας αφορά τοπικά και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά είναι η στάθμευση των λεωφορείων μέσα στην πόλη. Τα λεωφορεία πρέπει να παρκάρουν περιφερειακά κι όχι μπροστά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
-Το πάρκιγκ των λεωφορείων είναι πολύ μεγάλο αγκάθι κι ίσως μια βασική αιτία για να αποφεύγουν οι οδηγοί τη Βέροια. Τί θα γίνει μ’ αυτό;
Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, ελπίζω ότι το πάρκιγκ που θα γίνει κάτω από την Εληά να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα. Έχουμε εντοπίσει επίσης κάποια σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι στάθμευσης λεωφορείων… Θα τα δούμε όλα. Πάντως πρακτικά η αύξηση του τουρισμού άρχισε να φαίνεται. Καθημερινά 5-7 λεωφορεία με επισκέπτες είναι παρκαρισμένα μπροστά στην Εληά και κυκλοφορούν οι ξένοι μέσα στην πόλη. Επίσης προχωρούμε και το διαδικτυακό κομμάτι προβολής της πόλης. Θα κάνουμε και μια δική μας ιστοσελίδα και βλέπω ότι άρχισαν να φαίνονται αποτελέσματα”.
Ο Δήμος Βέροιας λοιπόν με την αρμόδια αντιδημαρχία προσβλέπει στην ανάπτυξη του τουρισμού κυρίως σε συνεργασία με τους tour operators αλλά βέβαια σημαντικό μοχλό αποτελεί και η τοπική κοινωνία καθώς και οι ξενοδόχοι και εστιάτορες αλλά και όλο το επαγγελματικό δίκτυο που σχετίζεται με τον τουρισμό στην πόλη.
Σοφία Γκαγκούση