Θέλουμε συμφωνία με τους εταίρους άμεσα, και όχι ρήξη, δήλωσε χθες Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της.
Εμείς δεν επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης, επιθυμούμε συμφωνία ακόμη και αύριο, αλλά όταν θέλεις μιας συμφωνία, χρειάζεται να συναινούν και δύο πλευρές, δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης και αναγνώρισε πως υπάρχει πολιτική διάθεση για λύση από όλες τις πλευρές.
Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί πιέζουν για μείωση των μισθών, αν και δεν επιβεβαίωσε την αναφορά Βαρουφάκη ότι ζητούν μείωση στα 700 ευρώ.
«Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς στα 700 ευρώ, αλλά πιέζουν οι θεσμοί. Ο κ. Βαρουφάκης που συμμετέχει στη διαδικασία μπορεί να έχει καλύτερη γνώση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.
Ανέφερε ακόμη ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Eurogroup στα τέλη Μαΐου, συμπληρώνοντας ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των κόκκινων γραμμών της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας.
Ως προς αυτό το ζήτημα και την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Μάιο, είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα και το ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup. Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος, ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει αυτή» και ότι «καιρός είναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».
Ο κ. Σακελλαρίδης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει τις δόσεις προς τους δανειστές της, ωστόσο ζήτησε συμφωνία άμεσα για να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας.
Επέρριψε ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα καθεστώς ασφυξίας, το οποίο -όπως είπε- καταφέραμε να προσπεράσουμε καταβάλλοντας δόσεις, μισθούς και συντάξεις.
Ερωτηθείς για το θέμα του κ. Στουρνάρα, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και πως όταν υπάρχουν θέματα θέλει την καλύτερη δυνατή συνεργασία.
«Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι κεντρικός τραπεζίτης είναι ο κ. Στουρνάρας και ότι είναι ευθύνη της ίδιας της ΤτΕ να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, καθώς επίσης πως στα ζητήματα που υπάρχει θέμα συνεργασίας -στα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πορεία της οικονομίας-, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τη μεγαλύτερη συνεργασία για το συμφέρον της χώρας.
Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει κάποιο θέμα με τον κ. Στουρνάρα και ότι «αν έχουν προκύψει ζητήματα, αυτά σίγουρα δεν έχουν προκύψει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κριτική που έκανε ο κ. Λαφαζάνης προς τον κ. Στουρνάρα αφορούσε την περίοδο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και πως του ασκήθηκε κριτική για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας. «Πολιτική κριτική για πεπραγμένα κάποιου που ήταν υπουργός Οικονομικών, μπορεί και οφείλει να γίνεται» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιητική η εικόνα «αντιφατικών» δηλώσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, ανέφερε ότι οι σίγουρα οι πολλές δηλώσεις δεν είναι κάτι που βοηθάει το έργο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.
Στη Βουλή η συμφωνία
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο χτες το βράδυ. Τόνισε ότι η συμφωνία που θα έρθει, δεν θα εκφεύγει από τις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση ενώ σημείωσε ότι «η συμφωνία που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, σίγουρα θα είναι συμφωνία που και τα μέλη της Βουλής που στηρίζουν την κυβέρνηση θα κληθούν να την επικυρώσουν με την ψήφο τους».
Δεν θα υπάρξει διάγγελμα τύπου Παπανδρέου
Για το εάν αναμένεται διάγγελμα «τύπου Παπανδρέου από το Καστελόριζο» από τον πρωθυπουργό, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει και πως ούτε η ουσία του διαγγέλματος Παπανδρέου θα επαναληφθεί από τον κ. Τσίπρα και αυτή την κυβέρνηση.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και το τι θα κάνουν οι δανειστές, ο κ. Σακελλαρίδης είπε γενικά ότι όλα μελετώνται και συζητώνται σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος και το ενδεχόμενο κατάθεσης είτε ενός νομοσχεδίου για τα φορολογικά είτε ενός που θα περιλαμβάνει περισσότερα θέματα, θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί μόνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ως προς το θέμα ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει πάρει μια λαϊκή εντολή μέσα από μια δημοψηφισματική διαδικασία που ήταν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ότι σε κάθε περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν είναι θέμα να μην πληρώσουμε και πως όταν συζητάμε για το χρηματοδοτικό κενό, ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε αυτό να καλυφθεί.
Για δηλώσεις Βαρουφάκη
Σε ερώτηση για σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται σε δύο εβδομάδες που πιστεύει ότι υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, δεν είπε ποτέ ότι η ρευστότητα επαρκεί για δύο εβδομάδες. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει κάθε φορά που πρέπει να πληρώσει υποχρεώσεις προς το εξωτερικό και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Για αγωγό φυσικού αερίου
Αναφορικά με τη συζήτηση σε σχέση με τον αγωγό που θα έρχεται από την Τουρκία και θα περνάει από την Ελλάδα, είπε ότι είναι ανοικτή και πως «εμείς ευελπιστούμε ότι θα επέλθει μια συμφωνία και θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, εκτεμαλλευόμενη τη γεωπολιτική της θέση. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό ότι ο αγωγός θα περνάει και βορειότερα της Ελλάδας και πως είναι ζητούμενο να υπάρξει ενεργειακή συνεργασία και με τις γειτονικές χώρες ώστε να επωφεληθεί και η Ελλάδα και εκείνες.
Για εργασιακά
Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τα εργασιακά έχουν κατατεθεί στους κοινωνικούς φορείς και τον κοινωνικό διάλογο, υπερψηφίστηκαν στις εκλογές και η θέση της παραμένει σταθερή. Τόνισε ότι το ζήτημα των εργασιακών η κυβέρνηση το θεωρεί κόκκινη γραμμή και βάζει εμφατικά ως θέμα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, καθώς και το ζήτημα της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού και ότι στο ασφαλιστικό δεν μπαίνει στη διαδικασία μείωσης συντάξεων.
Για αύξηση ΦΠΑ
Ως προς τον ΦΠΑ, είπε ότι δεν υπάρχει θέση ανακοινώσιμη και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι αν υπάρξει κάποιο μέτρο για τον ΦΠΑ αυτό που θα ήταν βέλτιστο, θα ήταν να γίνει μετά το καλοκαίρι ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά εν μέσω τουρισμού. Είπε ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός και ότι «δεν πανηγυρίζουμε αν μπουν νέοι φόροι», για να σημειώσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια μεταφορά των φορολογικών βαρών που να ειναι κοινωνικά δίκαιη, η φορολογία να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο που είναι να έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και με τρόπο που δεν θα βλάπει την ανάπτυξη. Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει σε αυτά, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση στα υποζύγια που έχουν «πληρώσει το μάρμαρο».
Η bad bank είναι στο τραπέζι
Ανέφερε ακόμα ότι το θέμα της «bad bank» για τα κόκκινα δάνεια είναι στο τραπέζι της συζήτησης, γίνονται συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν σύντομα θετικά αποτελέσματα. Είπε ακόμα ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα από τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη για τους πολίτες που έχουν το βάρος.
Δεν θα υπάρξει «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας»
Ερωτηθείς εάν η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ» αποτελεί υποχώρηση της κυβέρνησης για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται σε συνάρτηση και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και σε σχέση και με την τελική συμφωνία που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα επιτύχει. «Είναι ένα κομματι της συνολικότερης συμφωνίας και η προοπτική της θα εξαρτηθεί και από το πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται στις διαπραγματεύσεις» είπε.
Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αναδιατύπωση των όρων του διαγωνισμού που είχαν δρομολογηθεί για τον ΟΛΠ και ότι αυτή η επεναδιατύπωση των όρων έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα του δημοσίου, της πόλης του Πειραιά και των εργαζόμενων στο Λιμάνι. Ταυτόχρονα και με γνώμονα ώστε να μην δημιουργηθούν δεδομένα ακύρωσης της διαδικασίας που θα ήγειρε αξιώσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κρύβεται, ότι πρόκειται για υποχωρήσεις, τις οποίες, όπως υπογράμμισε, «τις συνδέουμε με τη διαδικασία της συμφωνίας, και την κατάληξη τη συνδέουμε με τη συμφωνία, και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να κερδίσουμε τα περισσότερα δυνατά για το ελληνικό δημόσιο και τον λαό». Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «ξεπουλήματος» που, όπως είπε, συνιστούσαν οι όροι και το τίμημα ιδιωτικοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος.
Γενικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η λαϊκή εντολή της κυβέρνησης έχει βάθος τετραετίας και ότι πρώτο μέλημα είναι να βγάλει τη χώρα από το μνημονιακό παρελθόν, ενώ υπενθύμισε ότι «προεκλογικά λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια». «Επειδή δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε το πιο εύκολο και επιλέξαμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας, δίνουμε αυτή τη μάχη για να αλλάξουμε τις συνθήκες» τόνισε.