«Οφείλω να σας πω, καταρχήν, κυρία Υπουργέ, τι δεν είναι οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Δεν είναι εισόδημα και δεν είναι και εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως λανθασμένα αναφέρατε απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου. Εσείς έρχεστε και φορολογείτε μια τετραμελή αγροτική οικογένεια, που δουλεύουν όλοι στο χωράφι, με εισόδημα που μπορεί να μην υπερβαίνει τις 15 με 20.000 ευρώ μόνο και μόνο γιατί τυγχάνει να έχουν πάρει επιδοτήσεις, που υπερβαίνουν το πλαφόν που θέτετε. Αυτό που πρέπει να κατανοήσετε, είναι ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις δεν αποτελούν εισόδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η έννοια των ενισχύσεων, είναι ότι δίνονται προκειμένου να καταστεί βιώσιμη μια καλλιέργεια.
O κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε, ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία, ανοίγει η κερκόπορτα, προκειμένου να εκλαμβάνονται ως κέρδος όλες οι αγροτικές ενισχύσεις και να υπόκεινται σε φορολογία.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου: «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.” και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» (Α΄35) και άλλες διατάξεις», σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να φορολογήσει τις επιδοτήσεις των αγροτών με 13% πάνω από τις 12.000 ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Βεσυρόπουλος, υπενθύμισε για άλλη μια φορά την πάγια θέση του, την οποία έχει εκφράσει δημόσια, τονίζοντας προς την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Βαλαβάνη, ότι «η καθαρή λύση, είναι η μία και μοναδική, νομοθετική ρύθμιση που θα αναφέρει ξεκάθαρα, ότι ως κέρδος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν λογίζονται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα» ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση στους αγρότες «επιβλήθηκε από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό των τριών τελευταίων μηνών και την υστέρηση των ταμειακών διαθεσίμων».
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο κ. Βεσυρόπουλος, υποστήριξε ότι «κανείς μας δεν είχε αντίρρηση για την απόδοση των οφειλομένων στους εργαζόμενους, στους τευτλοπαραγωγούς αλλά και για την στήριξη τους» επισημαίνοντας όμως, ότι το καίριο και σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση έχει να κάνει με το αν έχει κάποιο σχεδιασμό για την βιωσιμότητα της εταιρείας. «Το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αυτό της βιωσιμότητας της εταιρίας. Ένα ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους και τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς η βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται με χρηματοδοτικές ενέσεις. Η βιωσιμότητα απαιτεί σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.