Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με φορείς και ιδιώτες του χώρου του ροδάκινου της περιοχής, παρουσία του Ρώσου αξιωματούχου, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ROSSELKHOZNADZOR), κ. Αλεξέι Αλεξένκο, καθώς και στελεχών του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Α CERT.
Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ Λαπαβίτσας, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης και Βεσυρόπουλος, η βουλευτής Πέλλας κ. Τζάκρη, Κοζάνης κ. Κασαπίδης, η εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Νεστοροπούλου, οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Πέλλας κ.κ Βοργιαζίδης, Κουτσογιάννης και Στάμκος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης, ο τέως βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης, οι πρώην βουλευτές κ.κ Χαλκίδης και Φωτιάδης και πολλοί επιχειρηματίες και συνεταιριστές της Ημαθίας.
Στο ιστορικό των επαφών με την ρωσική πλευρά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος και συντόνισε την συνάντηση. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι οι επαφές ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ, παρουσία του υφυπουργού Γεωργίας κ. Σγουρίδη, όπου οι Ρώσοι αξιωματούχοι απέκλεισαν την άρση του εμπάργκο μόνο για τα ελληνικά προϊόντα, λόγω της συμμετοχής τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Μετά την επίσκεψη στην Μόσχα του κ. Τσίπρα συναντηθήκαμε με τον κ. Λαφαζάνη για να εξετάσουμε αν μπορούν να δημιουργηθούν μικτές εταιρείες που θα αναλάμβαναν τις εξαγωγές μας στην Ρωσία, ενώ ακολούθησε την περασμένη βδομάδα η συνάντηση μας με τον κ. Αλεξένκο, ο οποίος επισκέπτεται για τρίτη φορά την χώρα μας» είπε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι απέκλεισαν την δημιουργία μικτών εταιρειών. Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας τόνισε την κρισιμότητα της συνάντησης, αφού η ρωσική αγορά είναι η βασική διέξοδος για τα ελληνική προϊόντα, την στιγμή που οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί και Ισπανοί, έχουν το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.
Ο κ. Αλεξένκο στην τοποθέτηση του χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει την ρωσική αγορά στα ελληνικά προϊόντα, παρά τις πολιτικές δυσκολίες. Επεσήμανε επίσης ότι η παρουσία του αφορά τον συντονισμό, σε τεχνικό επίπεδο, των διαδικασιών πιστοποίησης και της υπογραφής αντίστοιχου πρωτοκόλλου, μεταξύ των δυο πλευρών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την καταλληλότητα των αγροτικών και των κτηνοτροφικών ελληνικών προϊόντων που θα εισαχθούν στην ρωσική αγορά. Η διασφάλιση της πιστοποίησης θα επιτευχθεί, κατά τον κ. Αλεξένκο, μέσω τριών σημείων, που θα ξεκινούν από τον έλεγχο της ποιότητας, από τις επιχειρήσεις, την αγορά και θα καταλήγουν σε κρατικό επίπεδο, με την συνεργασία της ΑCERT, που έχει επιλέξει η ρωσική πλευρά ως εταίρο πιστοποίησης.
Για το πότε θα γίνει η άρση του εμπάργκο ο κ. Αλεξένκο είπε τα εξής ενδιαφέροντα: « Κατανοώ ότι ο χρόνος πιέζει. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, το αργότερο κατά την συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα, ίσως και νωρίτερα, με τηλεφωνική επαφή που θα έχουν οι δυο ηγέτες. Πρέπει σύντομα να υπογράψουμε το πρωτόκολλο συνεργασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο». Αργότερα, σε ερωτήσεις που δέχθηκε, ο κ. Αλεξένκο προσδιόρισε το χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο του μηνός. Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει, είτε για όλη την Ευρώπη, είτε για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, είτε για κάποιες συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει το προβάδισμα.
Θόδωρος Ελευθεριάδης