Πασχαλιά, το δένδρο τ’ Απρίλη και της Παναγιάς. Του Τάσου Τασιώνα Δασολόγου

Πασχαλιά, το δένδρο τ’ Απρίλη και της Παναγιάς. Του Τάσου Τασιώνα Δασολόγου

Είναι το δένδρο που προσέφερε τη σκιά και τη δροσιά του στην Παναγία, τον Ιωσήφ και το Χριστό, όταν όδευαν προς Αίγυπτο για να ξεφύγουν από τη δολοφονική μανία του Ηρώδη και η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα φορτωμένο με πανέμορφα, ευωδιαστά άνθη.  Κατά μία άλλη εκδοχή όταν σταύρωσαν τον Χριστό, η Παναγία στενοχωρημένη, λυπημένη, κουρασμένη αποκοιμήθηκε κάτω από ένα δένδρο που έβγαζε μόνο φύλλα. Το δένδρο τότε άρχισε να ρίχνει τα φύλλα του για να τη σκεπάσει.  Όταν ξύπνησε η Παναγία, και τα είδε όλα αυτά, ευλόγησε το δένδρο να είναι πάντα ανθισμένο και μοσχοβολημένο και από τότε άνθισε για πρώτη φορά. 

Ακόμη σε πασχαλιά μεταμορφώθηκε η Πανέμορφη νύμφη Σειρήνα, για να γλυτώσει από το κυνηγητό του θεού των δασών τον Πάνα.

Παραδοσιακό φυτό που συνοδεύει το Ελληνικό Πάσχα και τη μεγάλη γιορτή που το βρίσκει πάντα ανθισμένο και απ’ όπου πήρε και το όνομα πασχαλιά. Syringa Voulgarir το επιστημονικό της όνομα ελληνικής ονομασίας φυτό χωρίς πολλές απαιτήσεις με λουλούδια μωβ-φούξια σε ταξιανθίες με φύλλα καρδιοειδή, είδος όπως και η κουτσουπιά της παραμεσόγειας διάπλασης των φυλλοβόλων πλατύφυλλων και πολλαπλασιάζεται τόσο με σπόρους όσο και με μοσχεύματα.  Το δε ύψος της δεν ξεπερνάει τα πέντε μέτρα.

Από το ξύλο του οι βοσκοί έκαναν αυλούς και φλογέρες και όταν κάποιος άκουγε τη μελωδία δεν την ξεχνούσε ποτέ.

Πρόκειται για άριστο καλλωπιστικό, φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό που λατρεύεται παντού για το υπέροχο άρωμα, το όμορφο χρώμα, την αγνότητα.  Στη θεραπεία με βότανα, φέρνει το γέλιο, καταπραΰνει τις οδυνηρές μνήμες και φέρνει τη χαρά.  Όταν το έχεις στον κήπο ή την αυλή σου διώχνει την κακή ενέργεια, προωθεί τη διόραση, την ειρήνη, τη δημιουργικότητα.  Στα όνειρα τα άνθη της πασχαλιάς προοιωνίζουν ερωτική σχέση με γάμο.

Στην αρωματοποιία χρησιμοποιείται το φυσικό αιθέριο έλαιο της πασχαλιάς ως αφροδισιακό που βοηθάει στη χαλάρωση του μυϊκού και νευρικού συστήματος.  Προστιθέμενο πάντα σε έλαιο βάσης (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο) ή διαλυμένο σε νερό και ποτέ απ’ ευθείας στο σώμα.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε μαγικές διεργασίες ή φίλτρα για επανένωση συντρόφων, για ερωτική έλξη, για αγάπη και συγχώρεση.

Πασχαλίτσα είναι το μικρό πολύχρωμο έντομο που παίζαμε παιδιά, το οποίο τρώει τον τετράνυχο κάνοντας καλό στους γεωργούς.

Σήμερα Γιώργη ‘μ Πασχαλιά και Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή μια επίσημη ημέρα Αλεξανδρή, είναι δύο παραδοσιακά τραγούδια και χοροί του Πάσχα και της Πασχαλιάς από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού  - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού -...

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του...

Πρόγραμμα κοινωνικού  τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον συμμετοχής από τουριστικά καταλύματα  και ακτοπλοϊκές

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται το...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και...

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας μετά το  περιστατικό με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με αίτημα Μητσοτάκη διαγραφή Αυγενάκη από την Κ.Ο. της...

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας...

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600...

Την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600...

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών...

One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά...

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που...

80.000 έκαναν διακοπές  τον Ιούνιο με voucher  κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού...

Συνολικά 79.977 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της...

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Ξεκινάει η διαβούλευση για...

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...