Διαβάζω στο λεξικό του Cambridge την Αγγλική εκδοχή του γνωστού αφορισμού “any PUBLICITY is good publicity” (κάθε δημοσιότητα είναι καλή). Λέγεται για δώσει έμφαση στο ότι είναι καλύτερα να έχει κάποιος κακή δημοσιότητα παρά να μην ασχολείται κανείς μαζί του. Άλλοι πάλι για να δώσουν ακόμα πιο μεγάλη έμφαση λένε : ‘’Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα’’!
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σενάρια θέλουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να επιδιώκει ξέφρενη δημοσιότητα με τους φακούς του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πάνω του, όχι για να οργανώσει τη διαπραγμάτευση ή για να διαφημίσει την αξία των μέτρων που πρότεινε στους θεσμούς, αλλά για να εξασφαλίσει λέει χρυσά συμβόλαια για βιβλία, διαλέξεις και διαφημίσεις ή μια επίζηλη θέση σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.
Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι το σνομπάρισμα της γραβάτας, η φωτογράφιση με φόντο την Ακρόπολη για το γαλλικό περιοδικό και η βρετανική του κομψή βαριεστημάρα στα δείπνα των υπουργών, δεν είναι τίποτα άλλο από μια σχεδιασμένη συμπεριφορά για συντήρηση αυτής της δημοσιότητας!!!
Όλα αυτά, πέρα από το ότι αδικούν τον υπουργό, μέχρι έστω να αποδειχθεί το αντίθετο, αντανακλούν την κακή φήμη που έχει σήμερα ο μέσος πολιτικός σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δικαιώματα δόθηκαν πολλά:
Το 1997, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δέχτηκε να γυρίσει διαφημιστικό σποτ για την «Pizza Hut’’ . Ο πρώην επικεφαλής της κομμουνιστικής υπερδύναμης και εμπνευστής της ‘’Περεστρόϊκα’’ εμφανίστηκε με την 10χρονη εγγονή του, Αναστασία, η οποία απολάμβανε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσα....
Εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο Τόνυ Μπλερ, ο επι τρεις θητείες πρωθυπουργός της Βρετανίας (1997-2007) προσελήφθη ως σύμβουλος στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, με ετήσια αμοιβή κοντά στα 2,5 εκατ. στερλίνες.
Αργότερα ίδρυσε τη δική του εταιρία συμβούλων, την Tony Blair Associates, μέσω της οποίας συμβούλευε δημοκρατικούς και αυταρχικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο.
Η πιο συνηθισμένη διαδρομή για πρώην ηγέτες από την πρωθυπουργία, την προεδρία το Λευκό Οίκο είναι από τη συγγραφή βιβλίων, σε έδρες ΑΕΙ και …τουρνέ διαλέξεων.
Ο παλαιότερος μετρ της κακής δημοσιότητας που την αξιοποίησε υπέρ του εαυτού του, υπήρξε χωρίς άλλο ο Αλκιβιάδης στην Αθήνα του Περικλείεις όταν αναγκάστηκε να κόψει την ουρά του σκύλου του και να τον πάρει μαζί του στην Αγορά, διότι όπως εκμυστηρεύτηκε σε φίλους του, ‘’Η Αθήνα έπαψε να συζητα γιατον Αλκιβιάδη’’!
Πριν από έναν αιώνα ο Κ . Καβάφης έγραψε το υπέροχο ποίημα για τη ζωή
… ‘’Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική’’.
Ποιος τον ακούει όμως σήμερα;
http://viosimi.gr/index.php/proto-thema/2440-2015-05-07-08-23-32