Στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 2015, συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”, HELEXPO-ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2015 συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, η οποία είναι μέλος του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου «EuropeanSchoolRadio» (www.esradio.mysch.gr) για τρίτη συνεχή χρονιά.
Στόχος ήταν να βρεθούν από κοντά, μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους συντονιστές του Διαδικτυακού Μαθητικού Ραδιοφωνικού σταθμού “EuropeanSchoolRadio”. Επίσης, να βραβευθούν οι νικητές στο διαγωνισμό σύντομου κοινωνικού ραδιοφωνικού μηνύματος “Κάντο να ακουστεί” στον οποίο συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με δύο ραδιοφωνικά μηνύματα. Τελικά, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, περίπου 80 σχολεία συμμετείχαν με πάνω από 1300 μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς. Περίπου 40 από αυτά ήρθαν από όλες τις γωνιές τις χώρας και είχαν παρουσία με σταντ, ενώ τα υπόλοιπα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου την ευθύνη της οποίας έχει η φιλόλογος, Χαρίκλεια Σκουμποπούλου, παρουσίασαν την τρίχρονη δράση τους στο μαθητικό ραδιόφωνο και παρακολούθησαν τη δουλειά των άλλων ομάδων, ενώ συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τρία από τα οκτώ συνολικά εργαστήρια που δόθηκαν από ειδικούς και έμπειρους δημοσιογράφους και επαγγελματίες στο χώρο του ραδιοφώνου, αλλά και από μαθητές/παραγωγούς του EuropeanSchoolRadio και ανθρώπους του θεάτρου και της αφήγησης παραμυθιού και τα οποία εκπαίδευσαν 500 μαθητές. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν στο εργαστήρι «Ποιος μας λέει ότι είναι είδηση;» με την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Καλιεντζίδη, Δημοσιογράφου και το οποίο αφορούσε τη σύνταξη μιας ραδιοφωνικής εκπομπής καθώς και στο εργαστήρι που αφορούσε την επίδειξη των λογισμικών και τεχνικών που απαιτούνται για την παραγωγή ζωντανών εκπομπών και πρακτική εφαρμογή, υπεύθυνος του οποίου ήταν ο μαθητής/παραγωγός, Σίμος Σιδέρης. Το τρίτο εργαστήρι στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ομάδας αφορούσε το Θέατρο στο ραδιόφωνο με ασκήσεις και παραδείγματα και δόθηκε από τη Θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι. Επίσης, μαθητές συμμετείχαν με επιτυχία στο Παιχνίδι της Θεσσαλονίκης - ThessalonikiCityGame, ένα εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό παιχνίδι, που αποκαλύπτει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί από τη ΔΕΘ- Helexpo.
Επιπρόσθετα, σημαντική αλλά και συγκινητική ήταν η συμμετοχή του μουσικού συνόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασίλη Βαλαβάνη το οποίο παρουσίασε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στη σκηνή, η οποία ήταν στημένη στο χώρο του Φεστιβάλ. Ήταν η καλύτερη ευκαιρία, για να παρουσιαστούν τα τραγούδια τα οποία δημιουργήθηκαν από την ομάδα τα τρία χρόνια της συμμετοχής της στο μαθητικό ραδιόφωνο αλλά και άλλες γνωστές ραδιοφωνικές επιτυχίες.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η παρουσίαση της φετινής συνεργατικής εργασίας στο πλαίσιο της δράσης του etwinning στην οποία συμμετέχει τη φετινή χρονιά η ραδιοφωνική ομάδα http://blogs.sch.gr/esrblog/2015/02/05/worldradioday2015/. Πιο συγκεκριμένα στην έναρξη της ημερίδας με θέμα: “Το Μαθητικό Ραδιόφωνο, η Αγωγή στα Μέσα στην Εκπαίδευση και Η πρόκληση της Ψηφιακής Εποχής”, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των μαθητών, οι μαθητές της γ’ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης και της ραδιοφωνικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια τους, τα οποία δημιούργησαν για τη μουσική επένδυση του ραδιοφωνικού θεατρικού έργου «Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο», ενώ μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου χόρευαν μαζί με τη μασκότ του Φεστιβάλ, τον Φώνη Ραδιοφώνη - ήρωα του θεατρικού έργου - στο ρυθμό του τραγουδιού του Φώνη ενώ προβαλλόταν ένα ιδιαίτερο βίντεο. Η σύντομη αυτή πολυτροπική παρουσίαση πρόσφερε μια όμορφη νότα στην έναρξη της ημερίδας.
Ευχαριστούμε τους μουσικούς, κ. Μπάμπη Τραπεζανλίδη από το ΔΕΛΑΣΑΛ (μελοποίηση τραγουδιού ΔΕΛΑΣΑΛ), κ.κ. Βασίλη Βαλαβάνη (μελοποίηση τραγουδιού Μουσικού Σχολείου, διεύθυνση μουσικού συνόλου), Εύα Ματσίγκου (φλάουτο), Φούλα Τσομάκου (υπεύθυνη χορευτικού), καθηγήτρια καλλιτεχνικών, κα Φωτεινή Χαμιδιελή (σκίτσο αφίσας) από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας για τη συμβολή τους στην παρουσίαση του έργου μας στο Φεστιβάλ.
Στο τέλος της ημέρας η ομάδα επισκέφθηκε το Μουσείο Ραδιοφωνίας που στεγάζεται εντός της ΔΕΘ στο σημείο όπου εξέπεμψε ο πρώτος σταθμός της Ελλάδας το 1928, αποδίδοντας φόρο τιμής στον δημιουργό του, Χρ.Τσιγγιρίδη όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον υπεύθυνο κ. Στέλιο Χατζηγιαννάκη.
https://www.radiomuseum.gr/
Το Φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία “EuropeanSchoolRadio, το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, σε συνεργασία με την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης και είχε την υποστήριξη της πόλης μέσω χορηγιών.
Ήταν μια υπέροχη στιγμή, μια καταπληκτική εμπειρία για όλους εμάς και για τα σχολεία. Η χαρά και η ενέργεια δεν περιγράφονται με λόγια!”. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη συντονιστική ομάδα του μαθητικού ραδιοφώνου «EuropeanSchoolRadio», η οποία δρα σε απόλυτα εθελοντική βάση, με τη συνεργασία μιας ομάδας ενθουσιωδών ανθρώπων οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου και το οποίο ελπίζουμε να γίνει θεσμός.