Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη νέα σχολική χρονιά, αλλάζει ο χάρτης σε κάποια σχολεία της Βέροιας με τη νέα μαθητική διανομή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο σχολικό συγκρότημα στα «Γιοτζαλίκια» της Βέροιας, πίσω από το στρατόπεδο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το Σχολείο παραδίδεται από τον εργολάβο στις 9 Σεπτεμβρίου.
Για τη μετακίνηση των σχολείων μίλησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7 και μας ενημέρωσε για το νέο πλάνο της ανακατανομής. Ήδη έχουν γίνει συσκέψεις με την Προϊσταμένη της Β/θμιας και τους διευθυντές των σχολείων που θα μετακινηθούν στο νέο κτίριο και αυτά είναι το 2ο Λύκειο (απέναντι από την Αστυνομία) και το 1ο γυμνάσιο «Φιλίππειο» που βρίσκεται πάνω από την Πλατεία Ωρολογίου, με προοπτική να εγκατασταθούν με το ξεκίνημα της χρονιάς. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπήκε ένα ζήτημα που αφορά τον συναυλισμό παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου, υπό τον «φόβο» του μπούλινγκ που παρατηρείται στα σχολεία. Η απάντηση του αντιδημάρχου καθησύχασε τους συμβούλους για το φαινόμενο, αφού όπως μας διευκρίνισε και στο ραδιόφωνο, υπάρχουν πολλά σχολεία σ’ όλη την Ελλάδα, περίπου το 30-40% όπου συνυπάρχουν παιδιά γυμνασίων και λυκείων και φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, τουλάχιστον στην περιοχή της Βέροιας δεν υπήρξαν, ούτε θα είναι το μοναδικό σχολείο που συναντιούνται και οι δύο βαθμίδες (π.χ. 5ο Γυμνάσιο με 2ο Λύκειο). Όπως και στο Μουσικό σχολείο που συνυπάρχουν γυμνάσιο και λύκειο όπου συναυλίζονται αρμονικά «Στο νέο όμως κτίριο στα Γιοτζαλίκια, υπάρχει κι ένα ακόμα πλεονέκτημα αφού είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Τα δύο είναι οι αίθουσες διδασκαλίας και το μεσαίο είναι κοινός χώρος με εργαστήρια και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Έχει επίσης δύο αυλές, που μπορούν να χωριστούν για γυμνάσιο και λύκειο, που σημαίνει ότι θα είναι σε διαφορετικές αυλές τα δύο σχολεία. Άλλωστε το κάθε σχολείο έχει διαφορετική είσοδο και έξοδο. Είναι δύο διαφορετικά σχολεία. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» εκτίμησε ο κ. Σοφιανίδης.
Προσβασιμότητα
Όσον αφορά την προσβασιμότητα του σχολείου με την έλλειψη πεζοδρομίων σε ένα παλιό δρόμο, αλλά και για την μετακίνηση των μαθητών με αστικά, ο αντιδήμαρχος μας είπε: «Η προσβασιμότητα είναι όντως ένα πρόβλημα καθώς και τα έργα της ΔΕΥΑΒ η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της για ύδρευση και αποχέτευση και πρέπει να τις τρέξει γρήγορα. Το θέμα που υπάρχει τώρα είναι οι δρόμοι. Έχει όμως γίνει ήδη δημοπράτηση του έργου για ασφαλτόστρωση και κατασκευή πεζοδρομίων, καθώς και της εξόδου και εισόδου των λεωφορείων τα οποία θα βγαίνουν με μονόδρομους στον κεντρικό δρόμο Βέροιας-Κοζάνης. Ήδη υπάρχει ανάδοχος και εγκαθίσταται εντός των ημερών για να τελειώσει κι αυτό. Όσο για τα δρομολόγια έχουμε καλή συνεργασία με τα Αστικά και θα διευθετηθεί το θέμα της μετακίνησης. Όλο το καλοκαίρι θα είμαστε επί ποδός ώστε να ολοκληρωθούν αυτές οι βασικές εργασίες μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις και δεν προλάβουμε θα προχωρήσουν οι εργασίες και μέσα στο φθινόπωρο».
Ρωτήσαμε επίσης τον αντιδήμαρχο για τους οίκους ανοχής που βρίσκονται πολύ κοντά, σχεδόν δίπλα στο σχολείο, από όπου θα περνάνε οι μαθητές. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σοφιανίδης «οι δύο οίκοι που βρίσκονται σε λιγότερο από 200 μέτρα κλείνουν. Έτσι μόλις λήξει η άδειά τους στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πάψουν να λειτουργούν αφού δεν μπορεί να ανανεωθεί η άδεια λόγω της ύπαρξης του σχολείου δίπλα.
Άλλες μετακινήσεις σχολείων
Με την μετακίνηση του 2ου Λυκείου και του 1ου Γυμνασίου (Φιλίππειο) στα Γιοτζαλίκια γίνονται κι άλλες μετακινήσεις σχολείων. Έτσι το σημερινό 2ο Λύκειο δίνεται στο 5ο Γυμνάσιο όπου αυξάνεται συνεχώς το μαθητικό δυναμικό λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης που είχαν οι γύρω περιοχές και στο «Φιλίππειο» θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση το 16ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο ενοικιάζεται από το ελληνικό δημόσιο. Στην πορεία προβλέπεται να μετακινηθούν εκεί και μαθητές από τις περιοχές Παπάγου και Τσερμενίου, διότι είναι μεγάλο το κτίριο του Φιλίππειου και μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα παιδιά. Άλλωστε εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Βέροια το έχουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία. Όσο για το Μουσικό Σχολείο, η προσπάθεια είναι να μεταφερθεί στις Βαρβάρες, στις εγκαταστάσεις του πρώην Πανεπιστημιακού τμήματος, αλλά προς το παρόν προβλέπεται να παραμείνει στο 4ο Γυμνάσιο κάτω από την Ελιά.
Σχολικοί φύλακες
Μεγάλη επίσης είναι και η ανάγκη για σχολικούς φύλακες οι οποίοι σήμερα είναι μόνο επτά και επιτηρούν κάποια πολυσύχναστα σχολεία τα απογεύματα, όπου συγκεντρώνονται παιδιά από τις γειτονιές για να παίξουν. Ο Δήμος περιμένει άλλους 18 φύλακες μαζί με τις πιστώσεις βεβαίως, όπως υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση.
ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής
‘Ένα καινούριο στοιχείο στο χώρο της εκπαίδευσης είναι και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής α’ βαθμίδας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον ρυθμό του σχολικού προγράμματος και της ύλης, που μέχρι σήμερα είναι ενταγμένα στα κανονικά γυμνάσια με παράλληλη στήριξη. Έτσι αποφασίστηκε από το Υπουργείο να γίνει αυτή η δομή και σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μαυρίδου και την πρόεδρο του ΚΕΔΥ Ειρήνη Αναγνώστου, αποφασίστηκε να εγκατασταθεί το ΤΕΕ στο χώρο του ΕΠΑΛ. Θα είναι 5ετούς φοίτησης και τον δεύτερο χρόνο θα εξειδικεύεται σε διάφορους τομείς, όπως της γεωπονίας, των θερμοϋδραυλικών κ.ά. Μετά μπορούν να ενταχθούν στο ΕΠΑΛ για να πάρουν πτυχίο β΄ επιπέδου. «Ξεκινάμε φέτος, θα εγκατασταθούν τον Σεπτέμβριο εκεί και πιστεύω ότι τα παιδιά θα βοηθηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί είναι εκπαιδεύσιμα αλλά δεν μπορούν να μπουν στους ρυθμούς των κανονικών γυμνασίων» εκτίμησε τέλος ο κ. Σοφιανίδης.
Σοφία Γκαγκούση