Η Ελλάδα μας δε σταμάτησε να προκαλεί ευχάριστα και να συγκινεί την Ευρώπη με την τέχνη και τον πολιτισμό της. Στην ιστορική γκαλερί του Λουξεμβούργου Konschthaus beim Engel «ο δικός μας» ζωγράφος και αρχιτέκτονας Καθηγητής Μάκης Βαρλάμης παρουσιάζει 20 έργα του με θέμα το ίδιο το Λουξεμβούργο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού του Μεγάλου Δουκάτου. Εντυπωσιακά έργα γεμάτα χρώματα και φως, μια όμορφη έκπληξη για τους κατοίκους του Λουξεμβούργου.
«Είμαι ενθουσιασμένος με τη βραχώδη δομή του Λουξεμβούργου. Η συγγένεια μεταξύ των αριστουργηματικών αστικών δομών και η διατήρηση των φυσικών σχηματισμών, σημαίνει για μένα, ως αρχιτέκτονα, μια μοναδική οραματική έμπνευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης τη βραδιά των εγκαινίων στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της γκαλερί.
Η υπουργός Πολιτισμού του Λουξεμβούργου Maggy Nagel, στο δικό της χαιρετισμό χαρακτήρισε το έργο του Βαρλάμη σαν ένα ιδανικό προπομπό της επικείμενης προεδρίας του Λουξεμβούργου στην ΕΕ: «Η τέχνη χτίζει γέφυρες μεταξύ χωρών και πολιτισμών και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα της ευρωπαϊκής ιδέας, αν ένας καλλιτέχνης που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει και εργάζεται στην Αυστρία, ζωγραφίζει εικόνες του Λουξεμβούργου. Κύριε Καθηγητά Βαρλάμη μας δείχνετε με τις εικόνες σας ένα Λουξεμβούργο που εμείς οι ίδιοι έχουμε ξεχάσει ή δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, και γι' αυτό σας ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά!»
Στο μήνυμα του υπουργού πολιτισμού κυρίου Νίκου Ξυδάκη που διάβασε ο πρέσβης κύριος Θεόδωρος Γεωργακέλος, αναφέρονται πολύ εύστοχα:
«Το έργο του Βαρλάμη, πολυδιάστατο και βαθιά ανθρωποκεντρικό, μεταφέρει τη δυναμική των πολιτισμικών αξιών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη ζωή. Η μελέτη και η παρατήρηση της φύσης, η παράδοση και ο τρόπος αντίληψης του κόσμου μέσα από μια ποιητική ματιά και ουτοπιστική διάθεση αποτελούν τις βασικές πηγές έμπνευσης καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του.»
Η έκθεση (η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 24 Μαΐου) οργανώθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου και του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας και την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο και της δραστήριας Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου. Την οργάνωση και την επιμέλεια είχε το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας (DAS KUNSTMUSEUM WALDVIERTEL).
Στη φωτογραφία στο κέντρο η υπουργός πολιτισμού του Λουξεμβούργου ανάμεσα στη Χάιντε και τον Μάκη Βαρλάμη (αριστερά) και στους πρέσβεις της Ελλάδας κ. Γεωργακέλλο και της Τσεχίας (δεξιά).