Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενημέρωσης που αφορούσε την ευαισθητοποίηση των εφήβων – μαθητών της Β’θμιας εκπαίδευσης του δήμου Βέροιας αναφορικά με το πολυδιάστατο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.
Με πρωτοβουλία των τριών στελεχών του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας, Έφης Τσαπαροπούλου (ψυχολόγος), Χαρούλας Νατσιοπούλου (κοινωνική λειτουργός) και Σταυρούλας Σιδηροπούλου (νομική σύμβουλος), εκπονώντας πρόγραμμα που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία περιόδευσαν σε Γυμνάσια και Λύκεια και αφιερώνοντας δύο διδακτικές ώρες σε κάθε τάξη αναλύοντας τα ψυχοκοινωνικά και νομικά ζητήματα σε συνάφεια με το παραπάνω ζήτημα και τις προεκτάσεις του τόσο στην γυναίκα όσο και στην κοινωνία και στους εφήβους ως μέλη της οικογένειας. Το πρόγραμμα στα σχολεία ξεκινά με την συμπλήρωση εκ μέρους των μαθητών ανώνυμου ερωτηματολογίου σχετικού με την ενδοοικογενειακή βία. Το ίδιο ερωτηματολόγιο με τις ίδιες ερωτήσεις απαντούν και πάλι στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές προκειμένου να γίνει αντιληπτό αν μετά την ανάλυση των επί μέρους ζητημάτων κατανόησαν αυτά που συζητήθηκαν μέσα στην τάξη.
Με την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος τα στελέχη του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας, απηύθυναν ανοικτή πρόσκληση προς τους Διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν στο παραπάνω πρόγραμμα με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα ζητήματα και στοιχεία που προέκυψαν στο εκάστοτε σχολείο καθώς και για τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης αυτών.
Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης ενημέρωσης των δευτεροβάθμιων σχολικών μονάδων της Βέροιας εντύπωση προκάλεσε η διάθεση των μαθητών να εξωτερικεύσουν και να εξομολογηθούν συναισθήματα και εμπειρίες όπως οι ίδιοι τις βιώνουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον μέσα από το ρόλο του θύματος, του θεατή αλλά και κάποιες φορές του θύτη απέναντι σε κακοποιητικά επεισόδια. Θύματα και θεατές όμως της βίας στη οικογένεια δεν αποτελούν μόνο οι έφηβοι αλλά και τα μικρότερα ηλικίας παιδία τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και τη δυνατότητα να αντιδράσουν και να απομακρυνθούν από το οικογενειακό κακοποιητικό περιβάλλον.
Με αφορμή αυτόν τον προβληματισμό το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου αποφάσισε να προωθήσει αντίστοιχη ενέργεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα ενδοοικογενειακής βίας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (δημοτικά σχολεία) με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα προσαρμοσμένο και διαμορφωμένο στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας.