Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου της Κοινοπραξίας Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλους του δ.σ της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Χρήστου Γιαννακάκη, στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης νωπών φρούτων και λαχανικών “Freskon 2015”, στην ΔΕΘ. O κ. Γιαννακάκης ανάπτυξε ένα σημαντικό, αλλά και φλέγον ζήτημα για την εποχή της, την συλλογικότητα ως μοναδικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου φρούτων και λαχανικών, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, του πρώην βουλευτή κ. Μιχάλη Χαλκίδη και πολλών Ημαθιωτών προέδρων συνεταιρισμών, αλλά και επιχειρηματιών.
Ο κ. Γιαννακάκης περιέγραψε την αναγκαιότητα να «αντιγράψουν» οι Έλληνες παραγωγοί τους Ευρωπαίους συναδέλφους , επιλέγοντας τη δομή των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών , των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών , των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και των Εμπορικών Εταιρικών συμπράξεων που φέρνουν κοντά τον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο σε συνεργατικά σχήματα.
«Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο επάνω στο οποίο να αναπτυχθεί η επαναδιοργάνωση του ισχυρότερου εργαλείου και πυλώνα ανάπτυξης που έχει η χώρα μας.Του εργαλείου που λέγεται αγροδιατροφικός τομέας. Και ξεκινάμε από τον μεμονωμένο παραγωγό . Πώς μπορεί σήμερα να παράγει ένας αγρότης προϊόντα εάν δεν γνωρίζει με υπεύθυνη πληροφόρηση τι ακριβώς ζητά η αγορά και με ποιές ποιοτικές προδιαγραφές; Πώς μπορεί να γίνει προγραμματισμός παραγωγής όταν οι περισσότεροι βλέπουν τι παράγει ο γείτονάς τους και αντίστοιχα κινούνται και εκείνοι χωρίς να γνωρίζουν ποιές νέες συνθήκες επικρατούν στην αγορά ;Πώς μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό παραγωγής όταν μόνο το 12% περίπου των αγροτών είναι ενταγμένοι στους Συλλογικούς παραγωγικούς μηχανισμούς που είναι οι Οργανώσεις Παραγωγών ;Πώς μπορούν οι Οργανώσεις Παραγωγών να συντονίσουν μεταξύ τους την παραγωγική τους δραστηριότητα όταν δεν έχουν θεσμοθετημένους μηχανισμούς ανταλλαγής πληροφόρησης αλλά και πραγματοποίησης κοινών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους . Από τον τομέα παραγωγής , των Εμπορικών και μεταποιητικών συνεργασιών ,της συνεργασίας με την Δημόσια Διοίκηση αλλά και των Διεθνικών συνεργασιών . Η απουσία μας από τα διεθνή και Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων είναι κραυγαλέα και προσβλητική για εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης, ο οποίος συνέχισε επισημαίνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από μεγάλα συνεργατικά σχήματα.
« Σε αυτό το επίπεδο των σχημάτων των Οργανώσεων Παραγωγών και με την αξιοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, θα αντιληφθούμε ότι πραγματικά λεφτά υπάρχουν , αλλά εμείς δεν τα αξιοποιούμε .Μέσα λοιπόν από αυτό τον μηχανισμό θα πετύχουμε :
Προγραμματισμένη Παραγωγή
Την εφαρμογή συστημάτων παραγωγής που θέλει η αγορά ,Global Gap για παράδειγμα.
Την παρέμβαση στην διαμόρφωση τιμών ρυθμίζοντας την προσφορά .
Την εξασφάλιση της πληρωμής στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και την προστασία ταυτόχρονα του Εμπορίου που σέβεται τις συνεργασίες του και τους κανόνες των συναλλαγών.
Την εξάλειψη του παραεμπορίου καθώς και πλείστες όσες ενέργειες που μπορούν να προκύψουν.
Οι Διεπαγγελματικές θα αποτελέσουν την βάση συνεργασίας όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται στο παραγωγικό , εμπορικό και μεταποιητικό σύστημα , συνεταιριστικού και ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συντονισμένη λειτουργία όλων των εμπλεκομένων και ορθολογική λειτουργία του συστήματος σχεδιασμένη επάνω σε συγκεκριμένες Στρατηγικές , ενώ οι ευρύτερες Εμπορικές συνεργασίες μέσα από σύνθετα σχήματα εταιρειών δημιουργούν σχέσεις πολλαπλασιαστικές μεταξύ ιδιωτικού και συνεταιριστικού τομέα».
Θόδωρος Ελευθεριάδης