Στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του «σκληρού» και πιεστικού για την Ελλάδα Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως στις συζητήσεις με τους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύγκλιση και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.
«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε, δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών, όχι όμως και στην αποδοχή δεσμεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν, όπως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ή μέτρων που είναι αντιπαραγωγικά και καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η μείωση συντάξεων ή οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας.
Αν υπήρχε «μερική εκταμίευση» δόσεων οι εξελίξεις θα ήταν ταχύτερες, σημείωσε ακόμη ο υπουργός, ενδεχόμενο ωστόσο που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το ιδιαιτέρως σκληρό και σε οξείς τόνους Eurogroup.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης τόνισε στην επίσημη δήλωσή του ότι «υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία, αλλά θα γίνει».
Σε ό,τι αφορά το είδος της συμφωνίας ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε μετά το τέλος της συνεδρίασης «Θέλουμε συμφωνια, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμους [...] Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».
Σχετικά με το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, που οι πληροφορίες θέλουν εκρηκτικό, ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητηματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος οτι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.
«Οσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» είπε, ωστόσο δεν έκρυψε και την ενοχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του. Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζωνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.