Στην αντίδραση πολλών δημάρχων «σκοντάφτει» η απόφαση της κυβέρνησης -με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι δήμαρχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), στην οποία βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο κ. Μάρδας διευκρίνισε στους δημάρχους ότι η διάθεση των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους για το επόμενο 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.
Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.
Από το πρωί πολλοί δήμαρχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες το βράδυ χαρακτήρισε την απόφαση αψυχολόγητη, έθεσε θέμα ελλιπούς ενημέρωσης και ανέφερε το πρόβλημα αντιμετώπισης από τους δήμους των οικονομικών αιτημάτων από προμηθευτές που θα σπεύδουν τώρα να εξασφαλίσουν τα οφειλόμενα.
Και ο δήμαρχος Πατρέων εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων. Όπως ανέφερε, «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα». Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.
Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο έχουν αυτή την ώρα και οι περιφερειάρχες, ενώ την ΠΝΠ κατήγγειλε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς δήμων και Περιφερειών είναι πρωτοφανής στα χρονικά, αυταρχική, αντιδημοκρατική και με τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες αφού απειλούνται έργα και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα υπέρ των πολιτών» επισημαίνει με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.
Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «παραβιάζει ευθέως την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδος αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και οδηγεί δήμους και Περιφέρειες σε αδυναμία προσφοράς στην κοινωνία και οικονομικό στραγγαλισμό».
Επίσης, αναφέρει ότι η απόφαση της κυβέρνησης «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κυβερνώντων», ενώ σημειώνει ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και όσοι το μετέρχονται ως πολιτική πρακτική το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούνται».
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα ζητήσει ακύρωση της ΠΝΠ, αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, με την ΠΝΠ σταματούν ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζεται η Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών». «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» δήλωσε.