Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία προωθεί η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ), καθώς σε έναν μήνα αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης σχετικά με την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ). Η μελέτη θα παραδοθεί στα τέλη του χρόνου, καθώς στόχος του φορέα είναι να εντάξει τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 - 2020).
Ήδη προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και αξιολογούνται οι προσφορές από μελετητικά γραφεία που θα αναλάβουν την εκπόνηση της μελέτης, η οποία θα αποτελέσει το νέο χάρτη των έργων περιβαλλοντικής διαχείρισης στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη τα οικιστικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις περιοχές, τις παραγόμενες ποσότητες σκουπιδιών και τις μονάδες που χρειάζονται για τη διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη η μελέτη πρέπει να παραδοθεί το αργότερο στα τέλη του χρόνου, ώστε οι υπηρεσίες του φορέα να προλάβουν να εντάξουν τα έργα στο νέο ΣΕΣ για χρηματοδότηση. Η στρατηγική αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης-ανάκτησης των υλικών κατά 50% και άνω του 70% για τα απόβλητα εκσκαφών, για τις οποίες όμως θα υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά δείκτες απόδοσης.
«Αυτό το τρένο δεν έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε. Οι νέες μονάδες είναι μονόδρομος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών, καθώς οι ΧΥΤΑ είναι πλέον παρωχημένοι», τόνισε ο κ. Γεράνης. Το μέλλον, όπως είπε, είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), καθώς η στρατηγική της Ε.Ε. προβλέπει έως το 2020 να καταλήγει έπειτα και από επεξεργασία μόλις το 20% των σκουπιδιών στο χώρο ταφής.
Ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που δεν διαθέτει μονάδα ενεργειακής επεξεργασίας απορριμμάτων και πως, αν δεν σχεδιαστούν τα αναγκαία έργα σε εύλογο χρόνο, τότε η Κεντρική Μακεδονία θα γεμίσει με ΧΥΤΑ, που μοιραία θα μετατραπούν σε χωματερές. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αντλούμε παραδείγματα από ωφέλιμες και πετυχημένες πρακτικές σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων», σημείωσε.