Βρεθήκαμε στον περίγυρο του παλιού δικαστηρίου, παρέα με μια συντροφιά ξένων επισκεπτών που μόλις είχαν επιτελέσει το προσκύνημά τους στο «Βήμα», σημαντικό προορισμό των τουριστικών αναζητήσεών τους. Τώρα ο στόχος τους είχε άλλη μορφή. Αναζητούσαν την όμορφη «Μπαρμπούτα». Ένας αυτοσχέδιος ξεναγός ενημέρωνε τους ξένους και τους μιλούσε για το παλιό δικαστήριο:. Ήταν διοικητήριο επί τρομοκρατίας και είχε κτισθεί από αρχιτέκτονα δικό μας που είχε τάμα, να κατασκευάζει πάντα ένα σταυρό ανάμεσα στα ντουβάρια. Εδώ, κάτω από τα άγρυπνα μάτια του Τούρκου διοικητή, άφησε τη σφραγίδα του κατασκευάζοντας ολόκληρη τη σκεπή σε σχήμα σταυρού.
Και ο ευφάνταστος ξεναγός, επιβεβαίωνε του λόγου το αληθές, δείχνοντάς μας τη στέγη του μεγάρου που πράγματι, έχει το σχήμα σταυρού.
Αφού περιεργαστήκαμε τα παρακείμενα ερείπια και τα τείχη της παλιάς πόλης από το χώρο της εγκαταλειμμένης Παιδικής Χαράς, πήραμε το δύσβατο αλλά γοητευτικό καλντερίμι που οδηγεί στο ποτάμι και που πήρε το όνομα μιας ξεχασμένης βασίλισσας. Ο αυτοσχέδιος ξεναγός, βρήκε την ευκαιρία σε κάποια στάση μας, να ιστορήσει στους ακροατές του το μύθο της βασίλισσας Βεργίνας, που για να γλιτώσει από τους Τούρκους κατακτητές, έπεσε με το παιδάκι της στα μαύρα νερά του Τριποτάμου.
Από τη διήγηση θα συγκινηθούν αρκετοί ξένοι. Όμως οι περισσότεροι (κυρίως υψηλοτάκουνες κυρίες) προτίμησαν να ρωτήσουν «γιατί ο δήμαρχος δεν τοποθετεί μια ξύλινη κουπαστή για να την έχουν κράτημα καθώς κατεβαίνουν οι περαστικοί».
Διαβήκαμε τη μικρή γέφυρα και φτάσαμε στο «μέγαρο Αναστασίου» όπου στεγάζονταν τα «Αρχεία του Κράτους» και τα κιτάπια που κρύβουν ιστορικά στοιχεία της πόλης και της περιοχής.
Και ξαφνικά, μπήκαμε στη Χάβρα. Η πόρτα που σφάλιζε κάποτε τον οικισμό, σήμερα δεν υπάρχει. Κυριαρχούν όμως δύο κτίρια που εντυπωσιάζουν με το γαλάζιο χρώμα τους και την φανταχτερή εμφάνισή τους!
«Αυτό εδώ, δεξιά, δημοτική ιδιοκτησία, φιλοξενεί την πανελλήνια γνωστή για τα συνέδριά της Μαθηματική Εταιρία. Στον ύστατο όροφό του λειτουργεί δημιουργικά η «Πρόσβαση» με το επιτελείο των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που δίνει τον αγώνα για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών.
«Εδώ αριστερά, είναι το σπίτι του Μπέκα. Παλάτι κάποτε κάποιου επώνυμου πλούσιου Εβραίου. Σήμερα εδώ, οι επιστήμονες θα βρουν τα Αρχεία που δώρισε στη Βέροια ο αρχιτέκτονας καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος».
«Και η Μπαρμπούτα; Πού βρίσκεται η Μπαρμπούτα;».
Τότε μας αποκάλυψε ο «ξεναγός» ότι «Μπαρμπούτα είναι η περιοχή όλη». Και πως αφού ξεναγηθούμε πιο πάνω στη Συναγωγή, θα επιστρέψουμε και θα διαβούμε δύο γέφυρες. Κάπου εκεί θα συναντήσουμε το Κέντρο «Μπαρμπούτα». Μια όμορφη και δροσερή περιοχή που θα ήταν ομορφότερη, αν αντί για τις πράσινες τέντες, μας έδιναν τη δροσιά τους τα αρχαία και καταπράσινα κάποτε πλατάνια.
Ορ. Σιδηρόπουλος