Οι εκλογές για την ανάδειξη της ή του επικεφαλής του Νέου Ενιαίου Πολιτικού Φορέα θα γίνουν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου και οι διαδικασίες σε επίπεδο Ημαθίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι 12 κάλπες θα στηθούν στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων της Ημαθίας και η Νομαρχιακή Ομάδα Εμπιστοσύνης ανέλαβε εδώ και καιρό ενεργό δράση, πρωτίστως για την εδραίωση της εμπιστοσύνης ως προς την διαδικασία και ακολούθως για την συσπείρωση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε να προσέλθει στις κάλπες ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός ψηφοφόρων.
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Ομάδας Εμπιστοσύνης κ. Γιάννη Χασιώτης, μιλώντας στον ΑΚΟΥ 99.6 έδωσε το στίγμα της ομάδας (τα ονόματα των μελών της αναμένεται να ανακοινωθούν) η οποία, όπως είπε, «εκτός από το να διαμορφώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συνυποψήφιων, (εν των οποίων κάποιοι εκφράζουν και διαφορετικά πολιτικά κόμματα όπως εκφράζονται στην Βουλή), έχει σκοπό να οργανώσει και να έχει την γενική επίβλεψη των εκλογών. Έτσι, που να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση και για την αμεροληψία των όποιων οργάνων θα συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές και πάνω από όλα να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ούτως ώστε μετά τις εκλογές να μην υπάρχουν παρατράγουδα και να προχωρήσει κανονικά το ιδιωτικό συνέδρια του νέου πολιτικού φορέα».
-Τονίζεται πάρα πολύ η λέξη εμπιστοσύνη. Σημαίνει ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου;
«Όχι, δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης του κόσμου. Είναι αυτών, που είναι υποψήφιοι και συμμετέχουν. Στο ΠΑΣΟΚ γίνονταν πάντα εκλογές.Γινόταν με τον γνωστό τρόπο, όπου ο καθένας πήγαινε έδινε το όνομα του, ψήφιζε κτλ. Αυτό δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα, κάποιοι, λίγοι, πολύ λίγοι, ελάχιστοι ή περισσότεροι, να εμφανιστούν και σε ένα άλλο εκλογικό τμήμα και να ξαναψηφίσουν. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε…»
Η εμπιστοσύνη δηλαδή, αφορά στην διαδικασία…
Ακριβώς.
Έχουν ξεπεραστεί πλήρως τα αρχικά προβλήματα;
«Αυτό ξέρουμε από την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αλιβιζάτο και από την επιτροπή αλλά και από τα όσα διαβάζετε και διαβάζουμε στις εφημερίδες, από τις συναντήσεις που κάνουν μεταξύ τους οι υποψήφιοι επικεφαλής του καινούριου πολιτικού φορέα».
Πρόσφατα ήρθε στην Ημαθία ο Νίκος Ανδρουλάκης , ένας εκ των 10 υποψηφίων. Περιμένετε κι άλλες επισκέψεις αυτό το μήνα;
«Λογικά ναι. Όποιος από αυτούς έρθει θα ενημερώσει εμάς και εμείς θα έχουμε την ευθύνη, όπως κάναμε με τον κ. Ανδρουλάκη, να οργανώσουμε, εάν θέλει, συνέντευξη τύπου, να κάνουμε παρουσίαση υποψηφίου, με τον ίδιο τρόπο που κάναμε στον κ. Ανδρουλάκη θα το κάνουμε σε όλους ακριβώς τους υποψήφιους».
Το κλίμα πως είναι εδώ στο Νομό;
«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος κινείτο σε αυτό τον ευρύτερο χώρο, που στις προηγούμενες εκλογές αρκετοί από αυτούς έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές ή έμειναν σπίτι τους. Υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων , που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, του «δεν ξέρω- δεν απαντώ», «δεν θα πάω να ψηφίσω» κτλ. Σε αυτό τον κόσμο βλέπω μια σημαντική κινητικότητα και ένα ενδιαφέρον για το που θα πάει αυτή η προσπάθεια. Φαίνεται ότι αρκετοί από αυτούς, πέρα από όσους ανήκουν στους πολιτικούς φορείς ή στις κινήσεις που συμμετέχουν στον Φορέα, έχουν πρόθεση να πάνε να ψηφίσουν. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό, αρκεί βέβαια να… μην χύσουν το γάλα στην πορεία, οι ίδιοι οι υποψήφιοι».
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την λέξη «κεντροαριστερά» ενώ δεν έχετε δώσει ακόμη όνομα σε αυτό τον «νέο ενιαίο πολιτικό φορέα». Αυτό προκαλεί μια σύγχυση στον κόσμο.. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί ο Φορέας;
«Ναι, υπάρχει…Ο τίτλος που χρησιμοποιεί η επιτροπή Αλεβιζάτου είναι Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό είναι συνειδητό για τον εξής λόγο: όσοι θα ψηφίσουν, θα κληθούν να δηλώσουν εάν θέλουν να είναι μέλη του καινούριου πολιτικού φορέα ή όχι. Αυτοί οι οποίοι θα ψηφίσουν, αλλά δεν θέλουν να είναι μέλη του καινούριου φορέα, οι λίστες και τα ηλεκτρονικά στοιχεία με τα οποία μετείχαν στην ψηφοφορία, μετά από δύο μήνες θα καταστραφούν. Όσοι από αυτούς που θα ψηφίσουν, θα δηλώσουν ότι θέλουν να είναι μέλη του νέου φορέα, θα αποτελούν τα μέλη του και θα εκλέξουν αντιπροσώπους στην συνέχεια για το ιδρυτικό συνέδριο του καινούριου πολιτικού φορέα. Σ’ αυτό το συνέδριο θα γίνουν τα βαφτίσια. Δηλαδή, τότε, το συνέδριο θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο τίτλος του καινούριου πολιτικού φορέα και ποιες θα είναι οι βασικές πολιτικές θέσεις με τις οποίες θα εκφράσει στην κοινωνία. Είναι φυσικό, από την στιγμή που δημιουργείται ένας πολιτικός φορέας με αυτό τον τρόπο και όχι όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όπου μια ηγετική φυσιογνωμία, όπως π.χ. ο Κ. Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανακοίνωναν την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ. Από την στιγμή που αποφασίζεται μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί πολιτικοί φορείς, κόμματα, κινήσεις και πολίτες, είναι φυσικό ότι την ονομασία του καινούριου κόμματος θα την δώσει το ιδρυτικό συνέδριο. Για αυτό αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιους τίτλους».
Άρα, η συζήτηση θα αφορά καταρχάς, στο αν θα παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ ως ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ ως ΔΗΜΑΡ κ.α. Κινήματα, ή εάν καταργηθούν και γίνουν ένα σώμα μια ψυχή…
«Το καινούριο πολιτικό κόμμα δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Θα είναι νέο πολιτικό κόμμα. Κίνημα, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι και θα μετεξελιχθεί».
Στην Ημαθία, πόσα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν και πού;
«Τα εκλογικά τμήματα θα είναι 12 , όσοι ήταν οι Καποδιστριακοί Δήμοι. Δηλαδή θα είναι στην Βέροια, στα Ριζώματα που ήταν ο πρώην Δήμος Μακεδονίδας, στη Βεργίνα, στον Άγ. Γεώργιο, στο Μακροχώρι που ήταν ο παλιός Δήμος Αποστόλου Παύλου, στην Καβάσιλα , στην Αλεξάνδρεια, στην Μελίκη, στο Πλατύ, στη Νάουσα, στον Κοπανό και στο Αγγελοχώρι που ήταν ο παλιός Δήμος Ειρηνούπολης. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο ψηφοφόρος θα συμπληρώσει τα στοιχεία του και σε κάθε τμήμα ένας ειδικός χειριστής, θα μπαίνει στο σύστημα και θα καταχωρεί την ψήφο με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην μπορεί ο ψηφοφόρος να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άλλο εκλογικό τμήμα, μέσα στην Ελλάδα».
Ένας μήνας λοιπόν απομένει μέχρι τις κάλπες και η νομαρχιακή επιτροπή ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την καλύτερη λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας.
Όσο για την προεκλογική κίνηση, οι πληροφορίες μας λένε ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα επισκεφθεί την Ημαθία, ότι στα σκαριά είναι η επίσκεψη του Βασ. Κεγκέρογλου και πιθανόν Μανιάτη, Κωνσταντινόπουλου και ανοιχτό το κάλεσμα προς Καμίνη, ενώ από τα τοπικά μέλη του Ποταμιού ζητήθηκε επίσκεψη του Στ. Θεοδωράκη στη Βέροια.