Στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας «Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ λυκείου απέδωσαν την οφειλόμενη μνήμη και τιμή στη διπλή επέτειο της 25ης Μαρτίου χωρίς να υποβαθμίσουν το γεγονός σε “πανηγυρικό”, που συχνά αποξηραίνει το καθοριστικής σημασίας ιστορικό συμβάν.
Με τη συνδρομή των καθηγητριών κ. Μένεγα, Σπελέτα και Μπαλαμπούτη μνημόνευσαν την επανάσταση που κλόνισε συθέμελα καθεστώτα, ιεραρχίες, αυτοκρατορίες και συνειδήσεις και που ευαγγελίστηκε τον ανθρωπισμό, χωρίς η παρουσίασή τους να καταλήξει σε ρουτίνα που προκαλεί πλήξη στους νέους ανθρώπους.
Οι μαθητές αφηγήθηκαν με εποπτικό τρόπο, απήγγειλαν, δραματοποίησαν και διάνθισαν την παρουσίασή τους με μελοποιήσεις κειμένων εμπνευσμένων από την ελληνική επανάσταση. Ανέδειξαν τη μεγάλη ελληνική στιγμή της επανάστασης στο οικουμενικό της πλαίσιο. Την αναγνώρισαν ως τέκνο του Διαφωτισμού, του κινήματος που συνεπήρε τους ανθρώπους όπου γης, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι η καθεστηκυία τάξη δεν είναι γραμμένη στην πέτρα και ότι ο κόσμος μπορούσε πλέον να γίνει μέσα από τους αγώνες των ενωμένων ανθρώπων, κόσμος ισότητας, αδελφότητας και ελευθερίας.
Έκαναν σαφές ότι ναι μεν η ελληνική επανάσταση υπήρξε μια έξοχη στιγμή εκείνης της άνοιξης των λαών που έθεσε στην ημερήσια διάταξη της Ιστορίας το αίτημα για ελευθερία αλλά ταυτόχρονα φώτισαν και τις σκοτεινές πλευρές που αξίζει να λέγονται μόνο για να μην επαναλαμβάνονται αλλά και γιατί οι σημερινοί δύσκολοι καιροί θα ξεπεραστούν μόνο μέσα από τη γνώση και την παραδοχή αληθειών που κόστισαν στο έθνος μας.
Κλείνοντας την παρουσίασή τους τόνισαν ότι ο ελληνικός λαός τελικά στο ζόφο της διχόνοιας αντέταξε την ενότητα και εγκαινίασε την “πολιτικήν αυτού ύπαρξιν” αποτινάσσοντας κάθε λογής τυραννία που θα τον ήθελε υποταγμένο και μας είπε ηχηρά ότι ένας λαός θα χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του, να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, βασιζόμενος στην ενότητα του λαού.