Μια σημαντική ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο τέως δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, το μέλος της Π.Ε της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, o τέως βουλευτής κ. Φωτιάδης,καθώς και μέλη του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας και του Α.Σ Μίεζας, το βράδυ της Τετάρτης 1ης Απριλίου, στην αίθουσα του πολυχώρου της Βέτλανς στη Νάουσα. Ο καθηγητής ορυκτολογίας-κοιτασματολογίας του ΑΠΘ δρ. Ανέστης Φιλιππίδης, ανέπτυξε το θέμα του ζεόλιθου, η «φήμη» του οποίου έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι το θαυματουργό υλικό που θεραπεύει κάθε ασθένεια! Ο κ. Φιλιππίδης επεσήμανε ότι γίνονται απίστευτες υπερβολές με το θέμα του ζεόλιθου, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για τους κινδύνου που κρύβει η χρήση του ορυκτού αυτού, όταν περιέχει επικίνδυνες προσμίξεις, οι οποίες είναι ακόμη και θανατηφόρες όταν περιέχουν αμίαντο, τσιμέντο και άλλη επιβλαβή υλικά!
Ο κ. καθηγητής έκανε λόγο για 67 είδη ζεολίθου που απαντούνται στην φύση , 9 από τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και μόνο ένας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και την διάσπαση λυματολάσπης με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, όπως διαπίστωσε μετά από έρευνα πολλών ετών.
Αναφορικά δε με την χρήση από τον άνθρωπο ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι το κόστος ενός ιδιαίτερα εξευγενισμένου ζεόλιθου, κατάλληλο προς χρήση από αυτόν, αγγίζει τις εκατοντάδες ευρώ ανά κιλό, αλλά δεσμεύει την φαρμακευτική αγωγή ενός ασθενούς ατόμου!
Καλό θα είναι λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στα όσα ακούγονται στο διαδίκτυο για τον ζεόλιθο, που μπορεί, αν είναι σε ιδιαίτερα καθαρή μορφή, να έχει θετικά αποτελέσματα στις προαναφερόμενες χρήσεις, αν όχι όμως μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες!