Δανικός ο τίτλος σήμερα. Τον βρήκα στο «Θαρραλέο» του 1958, σε χρονογράφημα του Γιάννη Σφηνίτσα. Του ανεπανάληπτου διανοητή με την τσουχτερή, αλλά πάντα δικαιοκριτική πέννα του.
Εντυπωσιάστηκε, θα έλεγα ενθουσιάστηκε ο Σφηνίτσας τότε από την πολυμορφία και την ένταση της πνευματικής δραστηριότητας που χαρακτήριζε την εποχή.
Ήταν τότε που πήρε ν’ αλλάξει κάτι στη ζωή της μικρής μας πόλης. Τότε που πήρε την ανηφόρα, σα να έχει ξυπνήσει από τον ύπνο στον οποίο την έριξε μεταπολεμικά μια μοχθηρή και κακιά μάγισσα. Τότε που…
Οι στήλες των εφημερίδων άρχισαν να φιλοξενούν τις εμπνεύσεις δοκίμων λογοτεχνών. Τότε που στη Μόσχα παίρνει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό διηγήματος ο Νίκος Σιδηρόπουλος. Τότε που…
-Ο Σύλλογος αποφοίτων του Εθνικού γυμνασίου Βεροίας, με πρόεδρο τον Γιώργο Τσαλέρα, ξαφνιάζει με την πληθώρα των διαλέξεων που διοργανώνει και στις οποίες οι ομιλητές, κορυφαίοι διανοούμενοι και σοφοί Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συναρπάζουν το ακροατήριο. Τότε που…
-Ο Γιώργος Χ. Χιονίδης εκπονεί την Ιστορία της Βέροιας και οι πολίτες, μορφωμένοι και μη, αναμένουν με πρωτοφανές ενδιαφέρον τον πρώτο τόμο που θα εκδοθεί τον μεθεπόμενο χρόνο. Έχουν προηγηθεί δοκίμιά του με ιστορικά στοιχεία της θρησκευτικής ζωής του τόπου. Τότε που…
-Οι εκτελέσεις μουσικών συνθέσεων στο Ωδείο του μαέστρου Μαρίνου Βασιλειάδη, και οι συναυλίες του, συγκεντρώνουν πλήθος φιλόμουσου ακροατηρίου και δίνουν άλλες διαστάσεις στα πολιτιστικά δρώμενα της Βέροιας. Τότε που…
-Το μανιφέστο του Γ. Γκιρτζή ευαισθητοποιεί τους θεατρόφιλους και εμπνέει νεαρούς ερασιτέχνες οι οποίοι προχωράν στην ίδρυση του Καλλιτεχνικού Ομίλου. Ανεβάζουν με μη αναμενόμενη επιτυχία το έργο του Καρμέν Μαρατσόν «Καθηγητής Κλενώβ».
Ακολουθεί λίγο μετά η λαογραφική ηθογραφία «Βεροιώτικη προξενιά» της Βούλας Χατζίκου, με πρωταγωνιστές την Κούλα Σβαρνοπούλου, τη Μαίρη Ζάννα, τη Ζαχαρούλα Λαγού και τον Αντώνη Καλογήρου.
Φυσά στα στενορύμια και σήμερα στη Βέροια.
Το βεβαιώνουν οι επανωτές παρουσιάσεις έργων τοπικών συγγραφέων στις Βιβλιοθήκες και τη Στέγη. Παρουσιάσεις που αντιστοιχούν σε πρωτόγνωρο εκδοτικό οργασμό. Και από κοντά, οι εκθέσεις ζωγραφικής σε γκαλερί και σε προσφερόμενες αίθουσες, ενθαρρύνουν ταλαντούχους ζωγράφους να παρουσιάσουν τα έργα τους.
Ο «Χώρος Τεχνών» παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες μετάκλησης φημισμένων μουσικών συγκροτημάτων, δικών μας και του εξωτερικού ενώ η θεατρική παιδεία μας σκοντάφτει κάθε τόσο σε πολύτιμες ευκαιρίες.
Το πιο ενθαρρυντικό γεγονός όμως είναι η επανεμφάνιση του ΤΟΒ, τουτέστιν του Τουριστικού Ομίλου Βεροίας. Στελέχη από το παρελθόν και δραστηριοποιημένα μέλη της σημερινής γενιάς, ανασκουμπώθηκαν και δουλεύουν.
Με την βεβαιότητα πως η προσφορά τους δε θα περιοριστεί στον ευπρεπισμό και την καθαριότητα κάποιων ιστορικών δρόμων και της γειτονιάς που περικλείουν αλλά θα περιλάβει στους στόχους τους την ανάδειξη της κακοποιημένης από τη μάστιγα των αστικών αναπλάσεων πόλης μας, χαιρετίζουμε την ελπιδοφόρα εμφάνιση του ΤΟΒ.
Και προσδοκούμε…
Ορ. Σιδηρόπουλος