Με τη συμμετοχή πλέον των 200 γεωτεχνικών και παραγωγών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου με επιτυχία η ημερίδα με θέμα την ‘Καλλιέργεια της Μηλιάς’, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων - Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.
Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας. Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης.
Πρώτος ομιλητής ο κ. Θωμάς Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής ερευνητής του Ινστιτούτου, στην εισαγωγική του ομιλία περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στην Παγκόσμια και στην Ευρωπαϊκή αγορά μήλων και στις δυνατότητες εξαγωγικού προσανατολισμού της Ελληνικής παραγωγής. Ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί την κυριότερη χώρα παραγωγής μήλων παγκοσμίως, ενώ πρώτη χώρα στην παραγωγή μήλων στην Ε.Ε. είναι η Πολωνία. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 124.000 στρέμματα και η παραγωγή ανέρχεται σε 251.000 τόνους. Ακολούθως, αναφέρθηκε στα κυριότερα υποκείμενα της μηλιάς και τη σημασία τους στην εντατικοποίηση της καλλιέργειας και στην αντιμετώπιση προβλημάτων προκαλούμενων τόσο από εδαφικές συνθήκες όσο και από ορισμένες ασθένειες. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των υποκειμένων στην ποιότητα των καρπών μέσω της πρόσληψης των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος. Τέλος, περιέγραψε τα κυριότερα συστήματα διαμόρφωσης των δένδρων και τις νέες τάσεις φύτευσης και κλαδεύματος στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.
Τον κ. Σωτηρόπουλο διαδέχθηκε στο βήμα ο κ. Χρήστος Χατζησαββίδης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο οποίος περιέγραψε τις κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες της μηλιάς. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα της κάθε μιας τα οποία και καθορίζουν τόσο τις περιοχές όπου μπορούν να καλλιεργηθούν, όσο και τις ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούν τόσο κατά την καλλιέργειά τους όσο και κατά τη συντήρηση των καρπών. Αναφέρθηκε στις Ελληνικές ποικιλίες ‘Μυρτώ’ και ‘Φιρίκι’. Την ποικιλία ‘Μυρτώ’ δημιούργησε ο κ. Γεώργιος Συργιαννίδης στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων και είναι μια αξιόλογη ποιοτικά ποικιλία.
Τον κ. Χατζησαββίδη διαδέχθηκε στο βήμα ο κ. Δ. Στυλιανίδης, επίτιμος Δ/ντής του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων με θέμα τη διατροφική αξία των μήλων. Αναφέρθηκε με συντομία στα θρεπτικά αλλά και βιοενεργά στοιχεία των μήλων και επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των μήλων να έχουν χαμηλό επίπεδο καλίου και υψηλό νικελίου, που και τα δύο είναι στοιχεία ευεργετικά για τους ανθρώπους που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.
Ακολούθησε ο κ. Ιωάννης Θεριός ομότιμος Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ ο οποίος αναφέρθηκε στη θρέψη της μηλιάς, στις λιπαντικές ανάγκες των δένδρων και στην ανάγκη για ορθολογική λίπανση που θα αποβλέπει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητας των καρπών. Επισήμανε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των δένδρων μηλιάς τονίζοντας τη συμβολή των θρεπτικών στοιχείων τόσο στην ποιότητα και στη συντηρησιμότητα των καρπών, όσο και στην αντιμετώπιση ανωμαλιών της φυσιολογίας. Αναφέρθηκε στον υφιστάμενο συνεργισμό και ανταγωνισμό που υφίσταται μεταξύ των διαφόρων ανόργανων θρεπτικών στοιχείων καθώς και στους τρόπους και μεθόδους που εφαρμόζονται για την καλύτερη πρόσληψη και αξιοποίηση των διαφόρων στοιχείων.
Τον κ. Θεριό διαδέχθηκαν στο βήμα ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Δημήτριος Στυλιανίδης, επίτιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων με θέμα τις ανωμαλίες της φυσιολογίας των μήλων που δεν οφείλονται σε παρασιτικά αίτια. Ο κ. Χολέβας αναφέρθηκε στις διάφορες ανωμαλίες που εκδηλώνονται στους καρπούς των μήλων κυρίως στους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησής των όσο και επί των δένδρων πριν από τη συγκομιδή (πικρή κηλίδωση, κηλίδωση καρπών επί των δένδρων, περιφακιδική κηλίδωση, κηλίδωση Jonathan, κατάπτωση γήρατος, κατάπτωση καρδιάς, ερυθροκαστανή καρδιά, υαλώσεις). Τελειώνοντας αναφέρθηκε στους άμεσους και έμμεσους τρόπους αντιμετώπισης των ανωμαλιών αυτών. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα εγκαύματα των μήλων. Επέμενε ιδιαίτερα στο επιφανειακό έγκαυμα το οποίο εκδηλώνεται τόσο στην Red Delicious όσο κυρίως στην ποικιλία Granny Smith. Τόνισε ότι το κυριότερο αίτιο για την ένταση με την οποία εκδηλώνεται το έγκαυμα στην ποικιλία αυτή είναι η πρόωρη συγκομιδή των καρπών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πρώιμη συγκομιδή υποβαθμίζει τους καρπούς ιδίως ως προς την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και της αντιοξειδωτικής των ικανότητας. Το δεύτερο έγκαυμα είναι το έγκαυμα γήρατος που εκδηλώνεται κυρίως στην ποικιλία Golden Delicious όταν αυτή συγκομίζεται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμασης και η οποία δεν πρέπει να συλλέγεται με διαλυτά στερεά μεγαλύτερα των 12,5 Brix.
Η κ. Αναστασία Λαγοπόδη Επίκουρη Καθηγήτρια Φυτοπαθολογίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φουζικλαδίου της μηλιάς και στη σημασία της έγκαιρης πρόβλεψης της ασθένειας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών για τον αποτελεσματικό έλεγχό της. Τόνισε κατ’ αρχήν τη μεγάλη σημασία της αντιμετώπισης των πρωτογενών μολύνσεων στη νεαρή βλάστηση. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με ψεκασμούς των φύλλων στα δένδρα και στο έδαφος με ουρία, καθώς και η καταστροφή των φύλλων με ειδικό μηχάνημα συντελεί στον περιορισμό των πρωτογενών μολύνσεων. Επισημάνθηκε ακόμη ο κίνδυνος που υπάρχει από μολύνσεις που συμβαίνουν πριν από τη συγκομιδή και εκδηλώνονται μέσα στα ψυγεία.
Τέλος, ο κ. Αντώνιος Υφούλης του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης μιλώντας για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση της καρπόκαψας της μηλιάς, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων και τους τρόπους αντιμετώπισης της καρπόκαψας χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Αναφέρθηκε στη χρήση των παγίδων παρακολούθησης του εντόμου, στον υπολογισμό των ημεροβαθμών, στην παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού και στο χρόνο επέμβασης. Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση της καρπόκαψας τόσο με βιολογικά όσο και με χημικά σκευάσματα.
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε γενική συζήτηση κατά την οποία οι παραγωγοί και οι γεωτεχνικοί είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους στους εισηγητές.