Με τον Επίκουρο καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Μόσχο Γκουτσιούδη, ξεκινά την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 8μμ στο αρχοντικό Σαράφογλου στη Βέροια, ο 1ος κύκλος «Βραδιές Ιστορίας» που διοργανώνει το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Κ.Ε.Π.Α. δήμου Βέροιας. Η θεματολογία του πρώτου κύκλου, όπως ήδη παρουσιάστηκε, προέρχεται από την επιστήμη της Θεολογίας και σχετίζεται με τα γεγονότα του Πάθους. Στην προσέγγιση των θεμάτων, εκτός από τα γνωστά κείμενα των κανονικών ευαγγελίων, θα χρησιμοποιηθούν και πληροφορίες που αντλούνται από τα απόκρυφα χριστιανικά κείμενα, με σκοπό την άντληση και παρουσίαση, κατά το δυνατόν, ιστορικών στοιχείων σχετικά με αυτό, αλλά και στοιχείων που σχετίζονται με τομείς της τότε ιστορικής πραγματικότητας, όπως π.χ. το σύστημα δικαίου της εποχής. Επίσης, θα γίνει αντιληπτή και η επίδραση των γεγονότων αυτών στο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια πολυποικιλότητα στη σύνθεσή του.
Οι τρείς εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στον κύκλο «Βραδιές Ιστορίες» ευελπιστούν να παρουσιάσουν στοιχεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό, και να δώσουν την ευκαιρία για πληροφόρηση και διάλογο των συμμετεχόντων με τους εισηγητές.
Ο εισηγητής της πρώτης βραδιάς.
Ο Μόσχος Γκουτζιούδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις θεολογικές σχολές της Θεσσαλονίκης και του Durham της Αγγλίας. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης. Εργάστηκε ως επιμελητής και διαχειριστής στο Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κιλκίς και συνέχεια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 2009 εκλέχτηκε λέκτορας της Καινής Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Σήμερα υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής διδάσκοντας μαθήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή και την ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.
Έχει παρακολουθήσει διάφορα διεθνή σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια της ειδικότητάς του με εισηγήσεις και ανακοινώσεις. και είναι μέλος σε διεθνής επιστημονικούς φορείς σχετικούς με την ερμηνεία Βιβλικών κειμένων όπως Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και αγγλικά επιστημονικές μελέτες, άρθρα, βιβλιοκρισίες και μεταφράσεις θεολογικών έργων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ερμηνεία των ευαγγελίων και στη συνδρομή της αρχαιολογίας στη μελέτη και ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.
Στην εισήγησή του ο κ. Γκουτσιούδης μετά από μια σύντομη αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά των απόκρυφων κειμένων της Καινής Διαθήκης, θα κινηθεί επιλεκτικά σε ορισμένα απόκρυφα του Πάθους. Μέσα από αυτήν θα παρουσιαστούν ενδεικτικές διηγήσεις από το Ευαγγέλιο Πέτρου, το Ευαγγέλιο Νικοδήμου και την Αναφορά Πιλάτου. Θα επισημανθεί, επίσης, η σχέση αυτών των κειμένων με τα κανονικά ευαγγέλια και θα εντοπιστούν οι διαφορετικές εκδοχές των διηγήσεων του πάθους στην απόκρυφη γραμματεία.
Σκοπός της εισήγησης είναι να διαφανούν οι μυθώδεις διηγήσεις των απόκρυφων, να κατανοηθεί η ανάγκη δημιουργίας τους σε κάποιους χριστιανικούς κύκλους και να εντοπιστεί η όποια ένδειξη ιστορικότητας που ενδεχομένως αυτά τα κείμενα περιέχουν παρά την κυριαρχία του φανταστικού στοιχείου.