Η κυβέρνηση δεν θα λάβει νέα υφεσιακά μέτρα, δήλωσε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιώθηκε, καθώς αναγνωρίστηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας και ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες. Πλήρης κάλυψη σε Βαρουφάκη.
Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται από τους εταίρους να συνεχίσει την υλοποίηση των μέτρων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση: είπε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει θέμα πέμπτης αξιολόγησης, δεν υπάρχει πλέον e-mail Χαρδούβελη, ούτε υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Ανέφερε πως το θέμα τέθηκε στην επταμερή συνάντηση και εκεί ξεκαθαρίστηκε πως από την Ελλάδα δεν αναμένεται να εφαρμόσει όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μέτρα που θα μεταφέρουν το κόστος από τα συνήθη υποζύγια σε αυτούς που δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στα τόσα χρόνια κρίσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την φοροδιαφυγή απάντησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας, για να προχωρήσουμε σε συμφωνία, ώστε να έχουμε στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων εκεί.
Πώς θα γίνει η εκταμίευση
Για την εκταμίευση των χρημάτων ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πρώτα θα κατατεθεί η λίστα, θα γίνει από κοινού αξιολόγησή της στο Brussels Group, μετά θα εγκριθεί από το Eurogroup και μετά γίνει δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, τα οποία είτε αφορούν κέρδη κεντρικών τραπεζών, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, είτε σταδιακή αποδέσμευση υπολειπόμενων από τη δόση των 7,2 από δόσεις.
Για το πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις απάντησε ότι είναι λάθος να μπαίνουν χρονικά όρια, γιατί αν τα υπερβείς, θα ασκηθεί αρνητική κριτική.
Η λίστα θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, συμπλήρωσε, και το συντομότερο δυνατόν θα συγκληθεί το Eurogroup για να την εγκρίνει, συνέχισε.
«Κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας
ρευστότητας»
Στο σημείο αυτό σημείωσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας, οι υποχρεώσεις της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καλύπτονται πλήρως και πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες.
Μάλιστα, κάλεσε τους καταθέτες να είναι ψύχραιμοι και να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς και να μην παρασύρονται από κάποιους που πάνε να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας.
«Αναγνωρίστηκε η ανθρωπιστική κρίση»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως αναγνωρίστηκε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, κι αυτό έγινε χάρη στην πολιτική διαπραγμάτευση που αποδείχτηκε τελικά το «κλειδί».
«Η κρίση δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως αποτέλεσμα ενός υφεσιακού προγράμματος. Και η νομοθέτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι προς αυτή την κατεύθυνση για την επούλωση των πληγών» είπε.
Πρόσθεσε ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις ανακοινώσεις Γιούνκερ για τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του 2015, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2015.
Μένει, είπε, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις, γιατί πολλές φορές παίρνονται αποφάσεις που δεν υλοποιούνται. Χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο και να προχωρήσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση.
«Κοινή ανάγνωση της συμφωνίας
της 20ής Φεβρουαρίου»
Οι προσπάθειές μας σε αυτό το εξαντλητικό διήμερο στέφθηκαν με επιτυχία, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως επετεύχθη μια κοινή ανάγνωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Στη βάση αυτή, είπε, ξεκαθαρίστηκε πως:
1. Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση και η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα που προβλέπονταν από το email Χαρδούβελη.
2. Για τις μεταρρυθμίσεις έγινε σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
3. Ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα διαδικαστικά, δηλαδή, οι πολιτικές συνομιλίες θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στο Brussels Group και στην Αθήνα οι αποστολές θα έρχονται μόνο για την συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.
Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσουμε στο εξής και τι θα γίνει που δεν έχει γίνει ως τώρα απάντησε αναφερόμενος και πάλι στην επιστολή Κοστέλο και το βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση λέγοντας «υπήρχε θέμα κοινής ανάγνωσης της συμφωνίας, τουλάχιστον στα τεχνικά κλιμάκια».
(Πηγή in.gr)