Την Τρίτη 17 Μαρτίου οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Πολιτιστικού Προγράμματος: Θρησκευτικός Τουρισμός: Οι Βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας, συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Παναγιώτα Τσιόγκα και Ελένη Καραγιάννη επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Δοβρά. Περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση, 5 χλμ. βορειοδυτικά της Βέροιας, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα μοναστήρι του 12ου αιώνα, τρίκλιτη Βασιλική, με ξεχωριστό τέμπλο, εξαιρετικές αγιογραφίες ιδιαίτερα της Παναγίας Δοβρά και καφασωτό γυναικωνίτη για να είναι αθέατες οι γυναίκες σε παλαιότερες δύσκολες εποχές (τουρκοκρατία). Κατά την περίοδο της Επαναστάσεως υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα της περιοχής. Εδώ αντιμετωπίζονται επιτυχώς οι δυνάμεις των Τούρκων. Με την καταστροφή του 1822 η Μονή πυρπολείται. Το καθολικό που σώζεται σήμερα κτίσθηκε το 1844.
Από το 1950 έως το 1986 στο μοναστήρι λειτούργησε η Παιδόπολη « Καλή Παναγιά», που φιλοξενούσε ορφανά και άπορα παιδιά. Η Μονή επανιδρύθηκε το 1994 ως ανδρώα Κοινοβιακή Μονή και έχει 20 μοναχούς και τρείς δόκιμους. Στους χώρους της λειτουργούν εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών (Αγιογραφία, Ψηδιδωτό, βιτρώ, αναπαλαίωση κ.λπ.).
Η Ιερά Μονή Δοβρά είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ιδιαίτερα πανηγυρίζει κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εξαιτίας του περίφημου θαυματουργού Αγιάσματος, που υπάρχει στο χώρο απέναντι από το Καθολικό.
Η αδελφότητα του μοναστηριού συνδέθηκε με τον νεοφανή Άγιο Λουκά τον θαυματουργό, Ιατρό, Επίσκοπο Συμφερουπόλεως (χερσόνησος Κριμαίας). Οι μαθητές άκουσαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή, το έργο, τις ιατρικές ανακαλύψεις και θαύματα του Αγίου. Μεγάλος ναός υψηλής αισθητικής χτίζεται προς τιμήν του.
Ευχαριστούμε τον μοναχό Αμφιλόχιο για την «θερμή» υποδοχή και ιδιαίτερα τον μoναχό Δαβίδ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας να μας « φιλοξενήσει» και να μας «ξεναγήσει », αφηγούμενος όλα τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία και όλη την πορεία του μοναστηριού, «ενός ιερού χώρου» που προστρέχουν χιλιάδες πιστοί να προσκυνήσουν και να λάβουν χάρη, ευλογία, δύναμη σώματος και ψυχής.