΄Λαός΄: 50 χρόνια στην υπηρεσία του τόπου. Το όραμα του Ζήση Πατσίκα

΄Λαός΄: 50 χρόνια στην υπηρεσία του τόπου. Το όραμα του Ζήση Πατσίκα

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 υπηρετούσα την στρατιωτική μου θητεία ως βοηθός Ιατρός  στο Καρδιολογικό Τμήμα του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας στην Αθήνα,  υπό την Διεύθυνση του διακεκριμένου Καρδιολόγου, απόστρατου πλέον Πτεράρχου, κ. Βενετσάνου Πολυμενάκου με τον οποίο διατηρώ μέχρι σήμερα μια θερμή σχέση επικοινωνίας.   Εκείνη την περίοδο μου δόθηκε η ευκαιρία να συσφίξω τις σχέσεις μου με τον Ζήση Πατσίκα ο οποίος φιλοξενούνταν για λίγες ημέρες στο Καρδιολογικό Τμήμα ως απόστρατος αξιωματικός  της Αεροπορίας, στα πλαίσια προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου  στον οποίο υποβάλλονταν  κατά καιρούς.

Εκείνες τις ημέρες  γνώρισα τον οραματιστή Ζήση Πατσίκα ο οποίος με ενθουσιασμό και σπινθηροβόλο βλέμμα, μου παρουσίασε το όραμά του για την αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, για τα τοπικά και γενικότερα δρώμενα,  μέσω εκδοτικής δραστηριότητας που θα υπηρετούσε  τους εθνικούς στόχους, την κοινωνική δικαιοσύνη, την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης και την ελευθερία του λόγου και του τύπου. 

Με υπερηφάνεια μου μίλησε για το δημιούργημά του, την εφημερίδα «ΛΑΟΣ», την διαχείριση της οποίας ήδη είχε παραδώσει στα παιδιά του.

Το όραμα του Ζήση Πατσίκα με συνεπήρε και ενέπνευσε την μακροχρόνια συνεργασία μου με την εφημερίδα «ΛΑΟΣ», ως αρθρογράφου, αλλά  και ως συνεργάτη του ραδιοφωνικού Σταθμού «Τύπος FM» που ως θυγατρική δραστηριότητα της επιχείρησης, απετέλεσε μια δυναμική παρέμβαση  κατά την καθιέρωση της  Ελεύθερης Ραδιοφωνίας στην χώρα μας. 

Στα πλαίσια ενός απολογισμού, μπορεί να ειπωθεί ότι και μόνο το γεγονός ότι μια επαρχιακή ημερήσια εφημερίδα που εξακολουθεί αδιάκοπα να εκδίδεται επί 50 χρόνια  και συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία της, αποτελεί μια περιφανή νίκη του ημερήσιου επαρχιακού τύπου συνολικώς, για την οποία  δικαιούται να πανηγυρίζει ολόκληρος ο κοινωνικός περίγυρος.

Αυτή η μοναδική διαπίστωση αποκτά όλως ιδιαίτερης σημασίας σημειολογία στη σύγχρονη επικαιρότητα, όπου τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα του κέντρου, μονοπωλούν σχεδόν τις προβλεπόμενες για τις δημόσιες διακηρύξεις χρηματοδοτήσεις. Και αυτό ενώ ταυτόχρονα τα ίδια εκδοτικά συμφέροντα κυριαρχούν στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στο δημόσιο βίο του τόπου.

Αποτελεί επομένως πραγματικό άθλο για το «ΛΑΟ» που μέσα σε ένα συνεχώς κλιμακούμενο ανταγωνιστικό και γενικότερα εχθρικό περιβάλλον εξακολουθεί να εκδίδεται επί 50 έτη  υπηρετώντας τον τόπο. 

Αυτά τα χρόνια ο «ΛΑΟΣ» χαρακτηρίστηκε από την συνέπεια στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, στην υποστήριξη των εθνικών, πολιτιστικών και παραγωγικών ζητημάτων του τόπου και στην παραχώρηση βήματος γραπτού λόγου σε κάθε συμπολίτη που επιθυμούσε  να  δημοσιοποιήσει τις απόψεις του. 

Ο «ΛΑΟΣ» απετέλεσε σχολή  αναδεικνύοντας  σειρά επαγγελματικών στελεχών στο χώρο της επαρχιακής και όχι μόνο, δημοσιογραφίας.  Με τη συνεχή του λειτουργία, δίδαξε δημοσιογραφικό στυλ, επαγγελματική συνέπεια  και κοινωνική ευαισθησία, ενθαρρύνοντας την έκδοση και άλλων ημερήσιων εντύπων τα οποία σήμερα κάτω από την ίδια γενικότερη αρνητική συγκυρία συνεισφέρουν στην πολύπλευρη ενημέρωση και προσέγγιση στα δρώμενα του τόπου μας.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς, συνεπούς και εμπνευσμένης διαδρομής και παράδοσης η οποία διατηρείται αμείωτη από τους διαδόχους του αείμνηστου Ζήση Πατσίκα.

Άμεση αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς της εφημερίδας «ΛΑΟΣ», αποτελούν οι δημοσιοποιούμενες ευχές και τα συγχαρητήρια προς τους εκδότες, από τους παράγοντες του τόπου, τους φορείς και τους συμπολίτες. Αυτά τα συγχαρητήρια αυτονόητα αντανακλούν στο σύνολο του ημερήσιου επαρχιακού τύπου που εξακολουθεί να  ανθίσταται παρά τις κλιμακούμενες  αρνητικές συγκυρίες.

Η σημερινή ωστόσο ιστορική και πολιτική συγκυρία, επιτάσσει κάτι παραπάνω από τις ευχές και τα συγχαρητήρια.

Η νομοθετική επικαιρότητα, επιβάλλεται να συμπληρωθεί από ουσιαστικά μέτρα στήριξης του επαρχιακού τύπου και ιδιαίτερα του ημερήσιου, του οποίου η διαδρομή αποτελεί ανεκτίμητη προσφορά στον τόπο.

Τα συγχαρητήρια και οι ευχές προς την εφημερίδα «ΛΑΟΣ» και τους εκδότες του, ας αποτελέσουν έναυσμα για μια γενικότερη προσπάθεια,  η οποία πρέπει  συγκροτημένα και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  να αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το όραμα του Ζήση Πατσίκα που παραμένει πάντα επίκαιρο, ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...