Σκληρή γλώσσα έναντι του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες Τετάρτη στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «θράσος που εκθέτει την Ευρώπη». Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έγινε οικονομικό πειραματόζωο, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην προχωρούν αυτοί σε μονομερείς ενέργειες.
Εκθέτει την Ευρώπη το θράσος αυτών που χαρακτηρίζουν μονομερή ενέργεια το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζητώντας να «παγώσει», για να ξεπαγιάζουν νοικοκυριά στην Ελλάδα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι απειλές τους δεν περνάνε, από εδώ υψώνεται τείχος αξιοπρέπειας».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Τι είδους Ευρώπη είναι αυτή και ποιον εκφράζει; Αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, δεν μας τρομάζουν, ούτε μας πτοούν. Εδώ και 50 ημέρες δεχόμαστε τις ίδιες και τις ίδιες απειλές».
Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει σε μια τέτοια λειτουργία της Ευρώπης, όχι μόνο «για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά για να υπερασπιστούμε τον χαρακτήρα της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι θα θέσει το θέμα σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της ΕΕ.
Η Ευρώπη δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες».
Υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η τρόικα και το μνημόνιο τελείωσαν, ότι η κυβέρνηση πέτυχε να μην υπάρξει άλλη περικοπή μισθών και συντάξεων, καμία απόλυση, να διαχωρίσει πλήρως τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και τη μείωση των εξωπραγματικών πλεονασμάτων. Είπε ακόμη πως «ακυρώσαμε την πέμπτη αξιολόγηση, του email Χαρδούβελη, βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της τρόικας που έμπαινε στα υπουργεία και εξευτέλιζε υπουργούς, είτε στην Ελλάδα είτε στο Παρίσι. Τέτοια φαινόμενα δεν θα ανεχθούμε και δεν θα ξανασυμβούν».
Από τη λίστα Βαρουφάκη, συνέχισε, έγινε κατανοητό ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο των προηγούμενων», ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, συμπλήρωσε πως στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι που είναι «τροϊκανότεροι των τροϊκανών και σε συνεχή επικοινωνία με τροϊκανούς».
Αυτοί, όπως είπε, επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία και να αποδομήσουν στελέχη της κυβέρνησης.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και το ίδιο απαιτεί από τους εταίρους. Eπανέλαβε ότι «δεν ζητάμε ειδική, αλλά ισότιμη μεταχείριση» και υπογράμμισε ότι «προς έκπληξη πολλών στην Ελλάδα δεν απομονωθήκαμε, διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις μια αμοιβαία επωφελή λύση».
Συμπλήρωσε πως η αλλαγή που ξεκίνησε στην Ελλάδα «έρχεται σαν ορμητικό ποτάμι στην Ευρώπη, κανείς δεν θα μπορέσει να το σταματήσει. Η Ελλάδα της λιτότητας είναι παρελθόν, δεν θα καταφέρουν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη του αυταρχισμού και της τιμωρίας θα είναι σε λίγο παρελθόν, αν καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε, να βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις πτέρυγες να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, «το πρώτο νομοσχέδιο που δεν μεταφράστηκε, αλλά γράφτηκε εδώ».
Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε, που κάποιοι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν, «δεσμευθήκαμε ακόμη και να ματώσουμε, για να σταματήσει να ματώνει λαός» είπε.
Συμπλήρωσε πως σήμερα κάνουμε την αρχή και συνεχίζουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την ΕΡΤ και τη Δικαιοσύνη.
Δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα νομοσχέδια, είπε και πρόσθεσε πως δεν θα κάνουμε πίσω από όσα θεωρούμε απαραίτητα, για να ανασάνει η οικονομία.
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο μέσα και έξω από τη χώρα, αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής: ο λαός ζήτησε να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια και να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
«Αυτή την εντολή υπηρετούμε, γνωρίζαμε ότι ο δρόμος είχε ναρκοθετηθεί από τα πριν, ξέραμε τις δυσκολίες, ακόμη και την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και τις πιέσεις για υποχωρηση, για να συρθούμε σε μια πολιτική συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε.
«Τώρα αρχίζουν να μας γνωρίζουν καλά οι εταίροι μας, σίγουρα τους απογοητεύουμε αν νόμιζαν ότι είμαστε συνέχεια των προηγούμενων, είπε και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά άρχισε η Ευρώπη να συνηθίζει ότι μπορεί να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό».
Για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου σημείωσε πως επετεύχθη κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου. «Κάναμε το πρώτο βήμα για μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει καιρό και θα είναι δύσκολη» συνέχισε.