Σε κλίμα οδύνης γράφτηκε το μεσημέρι στο Σελλί Ρεθύμνου ο τραγικός επίλογος, όπου συγγενείς, φίλοι, αλλά και απλός κόσμος, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Χιλιάδες νέοι από το νησί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι οπότε ολοκληρώθηκε η μαζική προσέλευση του κόσμου, τόσο την εκκλησία όσο και το κοιμητήριο, κρατώντας στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο με λευκές κορδέλες.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη συνόδευσαν τη σορό του εκτός σπιτιού με εκατοντάδες μπαλωθιές, όπως το κρητικό έθιμο επιβάλλει.
Ο 20χρονος Βαγγέλης, σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων «δέχτηκε» τον ανείπωτο πόνο όχι μόνον των μικρών κοινωνιών του Σελλίου και των Αρμένων, αλλά και χιλιάδων αγνώστων, που θέλοντας με την παρουσία τους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, βρέθηκαν στο πλευρό της χαροκαμένης οικογένειας.
Όλα συνέβησαν εκεί, συναπαντήματα, μνημόσυνο και κηδεία μαζί, στον τόπο που ο Βαγγέλης λάτρευε. Το Σελλί ήταν ο τόπος που ήθελε να βρίσκεται περισσότερο, η γενέτειρα του πατέρα του, όπου εργαζόταν εθελοντικά κάθε καλοκαίρι για να στηρίξει τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Πένθος και εκδηλώσεις μνήμης
Ημέρα πένθους έχει κηρύξει η Τοπική Κοινότητα Αρμένων την ημέρα που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του 20χρονου σπουδαστή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η γειτονιά του Βαγγέλη, στο χωριό του Αρμένοι, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη δεν μπορεί να πιστέψει την είδηση του τραγικού θανάτου του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του μιας και - σύμφωνα με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας από την ημέρα της εξαφάνισής του - δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον εκφοβισμό, την απαξίωση και τις χυδαίες επιθέσεις που δεχόταν από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε.
Στα Ιωάννινα, τρισάγιο στη μνήμη του τέλεσαν, μέσα σε βαρύ κλίμα, οι καθηγητές και οι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας στην Ανατολή.
Αμέσως μετά, όλοι οι σπουδαστές κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης για να ανάψουν ένα κερί και να αφήσουν λίγα λουλούδια στον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Η σημαία στη Γαλακτοκομική Σχολή κυματίζει μεσίστια, ενώ οι λιγοστοί σπουδαστές που δέχτηκαν να συνομιλήσουν με δημοσιογράφους είπαν ότι ελπίζουν πως η Δικαιοσύνη και η αστυνομική έρευνα θα κρίνει εάν υπάρχουν ευθύνες.
Ανάμεσα στους σπουδαστές που πήγαν στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν και οι Κρητικοί οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί για την υπόθεση. Όταν ρωτήθηκαν εάν θα ήθελαν κάτι να πουν, απάντησαν πως πενθούν, πως εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στη οικογένεια του άτυχου 20χρονου και ότι πήγαν για να αφήσουν ένα λουλούδι.
Αναζητώντας την άκρη του νήματος
Οι αρχές θα αρχίσουν να ξετυλίγουν από μηδενική βάση το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατό του, την ώρα που με βάση την πρώτη ιατροδικαστική εξέταση φέρεται αυτός να προκλήθηκε από αυτοχειρία και ενώ κομβικής σημασίας ζήτημα είναι το σπάσιμο της σιωπής των φοιτητών της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων.
Αξιωματικός της αστυνομίας έκανε λόγο για «στοίχημα» που έχουν βάλει στις αρχές ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος αυτής της υπόθεσης ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον εισαγγελέα στο πλαίσιο της κλήσης για νέες καταθέσεις όλων όσοι είχαν καταθέσει μέχρι στιγμής.
Επισημαίνεται ότι από τις περίπου 80 καταθέσεις που έχει λάβει η αστυνομία, μόνο οι 4-5 είναι ουσιαστικές που αναφέρουν γεγονότα και ονόματα.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο κύκλος των ερευνών διευρύνεται πλέον και εκτός του σκληρού πυρήνα των Κρητικών σπουδαστών, που φαίνεται ότι πολλές φορές είχαν ταπεινώσει με λόγια και πράξεις τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.