Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Πολιτιστικού Προγράμματος: “Θρησκευτικός Τουρισμός: Οι Βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας”, συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Ελένη Καραγιάννη και Γιώτα Τσιόγκα καθώς και το Διευθυντή του Λυκείου κ. Απόστολο Γκανά, επισκέφθηκαν τη σχολή Ζωγραφικής – Αγιογραφίας - Κεραμικής ΕΚΦΡΑΣΗ του κ. Μαυροκεφαλίδη Δημητρίου στη Βέροια. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη της Αγιογραφίας, τα «μυστικά » της, τα «θεία αρώματα» της. Ξεκίνησε η ενημέρωση με μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Εικονομαχίας, την ανάπτυξη της τέχνης της Βυζαντινής Αγιογραφίας με τις σχολές Μακεδονική και Κρητική φθάνοντας στην παρουσίαση της πορείας αγιογράφησης μίας φορητής σε ξύλο εικόνας σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο.
Άκουσαν για το ξύλο θαλάσσης που χρησιμοποιείται, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι την αγιογράφηση, τα χρώματα και τον τρόπο που πρέπει να διαλυθούν λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί, π.χ. για την ενδυμασία του εικονιζόμενου Αγίου, το πρόσωπο του ή τον «κάμπο» της Αγιογραφίας. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ο κρόκος του αυγού για τη δημιουργία χρώματος, σήμερα συνήθως χρώματα του εμπορίου. Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν τεχνικές της πορείας που πρέπει ν ̓ ακολουθηθεί μέχρι να τελειώσει μία εικόνα. Όλα τα βήματα πρέπει να γίνουν όπως πρέπει και με τη σειρά, καθώς δεν διορθώνονται «ατυχίες». Όποιος επιθυμεί, προτού πάρει την εικόνα στο σπίτι του, την πηγαίνει στην Εκκλησία για σαράντα ημέρες.
Οι εικόνες δεν είναι φυσική απεικόνιση των προσώπων που εικονίζονται. Τα εικονιζόμενα πρόσωπα μετέχουν σε μία άλλη πραγματικότητα, στη Θεία Χάρη, στην ουράνια κατάσταση και αυτό είναι που πρέπει ν ̓ αποδοθεί σε μία Αγιογραφία. Οι πιστοί προσκυνούμε τις άγιες εικόνες. Είναι υπενθύμιση περιστατικών από την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων. Είναι τα βιβλία των αγραμμάτων. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μάθουμε να τις «παρατηρούμε», να τις «διαβάζουμε» να φανερωθεί μέσα μας η «μυστική» τους πραγματικότητα, η δόξα του Θεού, που παρηγορεί και ειρηνεύει ψυχές.Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μαυροκεφαλίδη τόσο για τη θερμή υποδοχή του, όσο και για την τόσο ζωντανή και παραστατική παρουσίαση που μας είχε ετοιμάσει. Ο χώρος της σχολής που ήταν ιδιαίτερα “ζεστός”, γεμάτος με έργα απαράμιλλης ομορφιάς και εξαιρετικής τεχνοτροπίας και η ευχάριστη συζήτηση που ακολούθησε με τον κ. Μαυροκεφαλίδη, τη σύζυγό του, το γιο του και τους μαθητές του μας χάρισε ένα αξέχαστο πρωινό. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναεπισκεφθούμε τη σχολή σύντομα!
ΓΕΛ Μακροχωρίου