Θέσεις για ζητήματα της επικαιρότητας παίρνει η ΟΝΝΕΔ:
1)Αγροτικές Επιδοτήσεις: Οι επιδοτήσεις που προορίζονταν για την ενίσχυση των νέων αγροτών αλλά και για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές δεσμεύονται με απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να ικανοποιήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην Τ.τ.Ε. σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση βάζει χέρι στα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εξαιρετικές περιστάσεις, μια τέτοια κίνηση είναι εκτός θεσμικού πλαισίου και μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Εφόσον τα συγκεκριμένα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από αυτούς που διατέθηκαν, μπορούν να γίνουν άμεσα απαιτητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον επιπλέον κίνδυνο να μην διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τους ίδιους σκοπούς στο άμεσο μέλλον.
2) Μεταναστευτικό: Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης. Η Αμυγδαλέζα δεν μας κάνει περήφανους. Από την άλλη πλευρά, όμως, η μεταφορά εκατοντάδων παράνομων μεταναστών και η απελευθέρωσή τους στην καρδιά της Αθήνας, προκαλεί την εύλογη ανησυχία όλων. Είναι προφανής η έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης.
Η ασφάλεια των πολιτών και η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας πρέπει να διασφαλίζονται από την Πολιτεία. Δυστυχώς, η επιλογή της Κυβέρνησης δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα αλλά αντίθετα ενισχύει εμμέσως τη μεταναστευτική εισροή καθώς και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
3) Υγεία: Γνωρίζαμε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουτοπικό. Η ακατάσχετη παροχολογία της προεκλογικής περιόδου αντικαταστάθηκε από περικοπές χωρίς κανένα σχεδιασμό. Ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, η μείωση κατά 51% της κρατικής χρηματοδότησης από αυτή της τελευταίας χρονιάς, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των υπηρεσιών. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που, προεκλογικά, ζητούσε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλους πόρους για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους.
4) ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η προκλητική απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, μετά από εισήγηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να καλυφθούν τα επιδόματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ, δημιουργεί τόσο αλγεινές εντυπώσεις όσο και πολλά ερωτηματικά για αυτήν την επιλογή της. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φορτωθεί στις πλάτες του τα συνδικαλιστικά προνόμια μιας ομάδας εργαζομένων, την ώρα που κανένας άλλος υπάλληλος δεν έχει πρόσβαση σε ανάλογες παροχές. Είναι γεγονός ότι τα κεφάλαια που ανέρχονται σε 33 εκ. ευρώ θα μπορούσαν να διατεθούν για εκπτώσεις στα τιμολόγια επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών που υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.