Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ( του Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων) σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Πρόκειται για την πρώτη πράξη αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του κράτους και αποσκοπεί στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων.
Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ανάγκης χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Το μείζον θέμα της διαχείρισης των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπολοίπων αγροτικών οργανισμών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΓΑ κ.α.) και μη, θίγουν με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές των Νομών Σερρών, Λάρισας και Β’ Αθηνών του «Ποταμιού», κ.κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος, Μπαργιώτας Κωνσταντίνος, Θεοχάρης Χάρης και Λυμπεράκη Αντιγόνη αντίστοιχα, προς τους Υπουργούς (α) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και (β) Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Οπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεπερνούν κατά πληροφορίες τα 200 εκ. ευρώ, μεταφέρονται από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω αποθέματα, προορίζονται για πληρωμές των κοινοτικών προγραμμάτων προς τους δικαιούχους αγρότες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητα» του αγροτικού κόσμου, καθώς πληθώρα πληρωμών προς τους αγρότες (συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής. Το «Ποτάμι» θεωρεί ότι (α) η διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων κρατικών οργανισμών αποτελεί μείζον θέμα που απαιτεί απόλυτη διαφάνεια και (β) η παροχή «ρευστότητας» στους αγρότες, ιδιαίτερα στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα.
ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
Για το θέμα αυτό επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Κοινπραξίας Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστο Γιαννακάκη ο οποίος σχολίασε μεν ότι οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού μπορεί να πήραν τα χρήματά τους για τις δωρεάν διανομές που κάναμε το καλοκαίρι. Ομως εάν προκύψουν προβλήματα με άλλες παραγωγές, τότε ως αγροτικός κόσμος δεν συμφωνούμε...
“ΜΑΧΑΙΡΙ” ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;
Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω περιορισμού των κρατικών δαπανών τη νύφη πληρώνουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να περικοπεί τον Μάρτιο το 51% των προϋπολογισμών τους.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τον Μάρτιο (μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών) με τον 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι πως τα υπουργεία προσπαθούν να επιτύχουν την μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της περιόδου που το ελληνικό κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό. Παράλληλα, με αντίστοιχες περικοπές που θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν τα 1,4 δισ. ευρώ που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Διαψεύδει ο Κουρουμπλής
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας διαψεύδει διαψεύδει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι «Η χρηματοδότηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καλύπτεται από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν τα Νοσοκομεία στις τράπεζες και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Οσα Νοσοκομεία δεν είχαν τραπεζικό υπόλοιπο στις έλαβαν όλο τον ποσό της επιχορήγησης».