Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του αυξημένου κατώτατου μισθού των 751 ευρώ εντός του 2016 θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο προ των μνημονίων νομοθετικό καθεστώς.
Ο τρόπος επαναφοράς των κατώτατων αμοιβών στο ύψος προς της μείωσης τους, όπως και ο «βηματισμός» (σταδιακή επαναφορά ή όχι), θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Τις διευκρινίσεις αυτές γύρω από την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο - μαμούθ του υπουργείου, με το οποίο θα ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων της αγοράς εργασίας, που ανετράπησαν από το 2010 και εντεύθεν.
Πρόκειται για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συμβάσεων, των κατώτατων αμοιβών, της επαναφοράς του ορίου των ομαδικών απολύσεων και του ύψους της αποζημίωσης και της ενίσχυσης του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
«Εμείς θα θέσουμε τον χρονικό ορίζοντας της επαναφοράς των κατώτατων αμοιβών, αλλά δεν θα μπούμε σε λογική επιβολής τους» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης. «Θα απελευθερώσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον τρόπο εφαρμογής του νέου κατώτατου θα τoν συναποφασίσουν οι κοινωνικού εταίροι».
Σε ερώτημα κατά πόσο το εν λόγω νομοσχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στους ευρωπαϊκούς εταίρους, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, αλλά πλέον τα νομοσχέδια δεν θα τίθενται υπό την τελική έγκριση των ευρωπαϊκών εταίρων.
Επίσης αναφερόμενος στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο και στο ενδεχόμενο τροποποίησής του, διευκρίνισε ότι για την κυβέρνηση δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις - «ουρές» της προηγούμενης κυβέρνησης.
Υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο είναι ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας -την οποία χαρακτήρισε ως την «σημαντικότερη μεταρρύθμιση»- όπως και η αντιμετώπιση του «καθεστώτος μεσαίωνα», που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα ρόλο θα έχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.