Μια πρόταση που εγείρει συζητήσεις, έκανε ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Πολυδενδρίου Ηλίας Μπατσαράς για τη δημιουργία ενός ακόμη δήμου στην Ημαθία, στην εκείθεν του Αλιάκμονος περιοχή, που δημοσιεύθηκε σε εμπεριστατωμένο άρθρο του πριν από λίγες μέρες στον ‘Λαό’. Η πρόταση, μάλιστα, βρίσκει στήριγμα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ‘χωροταξική αποκλιμάκωση’ του σχεδίου ‘Καλλικράτης’, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει αριθμό περίπου 40 νέων Δήμων στην επικράτεια, σε περιοχές όπου ο σχεδιασμός ή η εφαρμογή του νομοσχεδίου έχει φέρει στρεβλά αποτελέσματα. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και οι ίδιοι οι υπουργοί εκφράζονται κατά καιρούς υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, επικαλούμενοι τη γιγάντωση των Δήμων συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και η ανισομέρεια των μεγεθών των ελληνικών Δήμων μεταξύ τους.
Σε υποθετική βάση που η χωροταξική αποκλιμάκωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάρει σάρκα και οστά άμεσα, με ‘σπάσιμο’ των υπαρχόντων Δήμων και δημιουργία 40 νέων σε κάποιες περιοχές, ο ΣΥΡΙΖΑ λογικά θα κερδίσει και κάποιους Δήμους και Δημάρχους στη χώρα, αυξάνοντας τον σημερινό ελάχιστο αριθμό τους (περίπου 20).
Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ανοίξει η όρεξη και άλλων περιοχών που θα αιτούνται νέους Δήμους στην περιοχή τους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι νέοι Δήμοι θα πρέπει να διαθέτουν σαφή γεωγραφικά όρια, ιστορική ή άλλη σημασία, την ίδια ώρα που δεν πρέπει να προκαλούνται μεγάλες μεταβολές στα υπάρχοντα δημοτικά και τοπικά συμβούλια με την αφαίρεση των ενοτήτων.
Στην περίπτωση αυτή, ο νέος Δήμος που προτείνεται από τον αρθρογράφο στην εκείθεν του Αλιάκμονος περιοχή είναι… ‘μάνα’! Θα προέλθει από τους πρώην Δήμους Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος, με συνολικό πληθυσμό περίπου 12.000 άτομα (πρόσφατη απογραφή). Με σαφέστατα γεωγραφικά όρια (Αλιάκμονας, Πιέρια, ΠΑΘΕ), και φυσικά ιστορική σημασία, αφού μπορεί να καλύψει την έλλειψη Δήμου Αιγών στη χώρα μας, όταν π.χ. ο Δήμος Αμφίπολης προϋπάρχει των σπουδαίων πρόσφατων ανακαλύψεων στον λόφο Καστά και αριθμεί μόλις 9.500 πληθυσμό, ενώ είναι μισός σε έκταση.
Ως προς την ανθρωπογεωγραφία του σεναρίου αυτού, σύμφωνα με τις προσθαφαιρέσεις σε επίπεδο δημοτικών και τοπικών συμβούλων, οι μεταβολές είναι ανεπαίσθητες, αφού κανένας συνδυασμός δεν χάνει από τη δύναμή του ούτε αλλάζουν οι συσχετισμοί στους νυν Δήμους Αλεξάνδρειας και Βέροιας, παρά μόνον γίνονται μικρές ανακατατάξεις.
Τι λένε οι δήμαρχοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας
Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τους δημάρχους Βέροιας και Αλεξάνδρειας οι οποίοι βεβαίως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης περί του Καλλικράτη, ωστόσο θεωρητικά δεν τους βρίσκει σύμφωνους μια τέτοια πρόταση.
Ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης με δεδομένο ότι η Βεργίνα (Αιγές) είναι η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Βέροιας, εκτίμησε γενικότερα ότι “τα Πιέρια είναι σημείο αναφοράς με τη Βεργίνα (Αιγές) από τη μια και τα στενά του Αλιάκμονα από την άλλη και δεν βρίσκουμε κανένα λόγο για κάποια αλλαγή”.
Από την άλλη, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παν. Γκυρίνης μας δήλωσε ότι οποιαδήποτε συρρίκνωση του Δήμου του δεν τον βρίσκει σύμφωνο. “Eμείς θεωρούμε ότι η Μελίκη ανήκει σε μας και πρέπει να συνεχίσει να ανήκει. Εάν θέλουν να κάνουν κάτι για αρχαιολογικούς λόγους, υπάρχει έκταση και πληθυσμός εκεί ώστε να δημιουργηθεί ένας Δήμος Αιγών. Δεν χρειάζεται να συρρικνωθεί η Αλεξάνδρεια”.