«Αλλάζει ο χάρτης των χιονοδρομικών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της ‘Καθημερινής’, στο οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενούνται απόψεις των ανθρώπων του χιονοδρομικού στα 3-5 Πηγάδια.
«Το μοναδικό στην Ελλάδα σύστημα τεχνητής χιόνωσης αλλά και η προνομιακή θέση του χιονοδρομικού κέντρου ανάμεσα στα δέντρα, οπότε ο αέρας κόβει, έσωσαν φέτος την κατάσταση στα 3-5 Πηγάδια» εξηγεί ο γενικός διευθυντής του χιονοδρομικού Ντίνος Διαμαντίδης. Όσο για την κίνηση, «4.000 ή 5.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα, 300 έως 1.000 άτομα τις καθημερινές, πολλά σχολεία» θα πει ο κ. Διαμαντίδης. Οι τιμές «μειωμένες – η κάρτα του λιφτ στα 15 ευρώ. Προσφορές, χαμηλότερες τιμές τις καθημερινές. Με 200 ευρώ συνολικά, μία τετραμελής οικογένεια εξασφαλίζει δύο διανυκτερεύσεις, ημιδιατροφή και σκι. Για τους μαθητές της Νάουσας, όλα δωρεάν».
Το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια δεν περιορίζεται, όμως, στο σκι: «Έχουμε το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Ελλάδας (5 ευρώ). Επίσης, φέτος κλείνουμε 31 Αυγούστου, βαλκανικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας, πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας κατάβασης (downhill). Προγραμματισμένη η προετοιμασία ομάδων ποδοσφαίρου και της εθνικής τζούντο. Φιλοδοξία μας, ένα κέντρο τεσσάρων εποχών» καταλήγει ο κ. Διαμαντίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλή Λεφούση, πρόεδρο της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, «φέτος είχαμε μία μέτρια χρονιά λόγω καιρού. Μετά την Πρωτοχρονιά, η χιόνωση ήταν επαρκής στα Πηγάδια, στη Βίγλα (Φλώρινα), στη Βασιλίτσα και στα Καλάβρυτα.
Ο συνολικός ετήσιος τζίρος στα εισιτήρια των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη των υπόλοιπων επωφελούμενων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα σχετικά με τον ορεινό τουρισμό κ.λπ.) αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν, υπολογίζονται σε 150 χιλιάδες όσοι επισκέπτες χρησιμοποιούν αναβατήρες και σε μισό εκατομμύριο οι απλοί».
Πώς επηρέασε η κρίση τον κόσμο του σκι; «Τα διήμερα ή τριήμερα του παρελθόντος μετατράπηκαν σε αυθημερόν επισκέψεις στα χιονοδρομικά. Οι τιμές προσαρμόστηκαν: μέση τιμή ολοήμερης ενοικίασης εξοπλισμού από 12 έως 15 ευρώ ανά την Ελλάδα και χρήσης αναβατήρων επίσης 15 ευρώ. Ειδικότερα, η βόρεια Ελλάδα είναι κατά 30% φθηνότερη από τη νότια».
Πόσο απειλούνται τα εγχώρια χιονοδρομικά κέντρα από εκείνα των γειτονικών χωρών; «Η εκροή τουριστών προς τη Βουλγαρία έχει μειωθεί εξαιτίας του κόστους. Αν και οι τιμές τους φαίνονται χαμηλές, τελικά είναι ακριβότερα από τα δικά μας, αφενός επειδή λόγω απόστασης αποκλείεται η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή, αφετέρου επειδή είναι μεγαλύτερη η δαπάνη της βενζίνης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας παρέχουν πλέον υπηρεσίες αντίστοιχες με του εξωτερικού, ενώ, για παράδειγμα, σε περίπτωση τραυματισμού στα Πηγάδια, η μεταγωγή σε νοσοκομείο είναι δωρεάν, όταν από το Μπάνσκο το μίνιμουμ για τη μεταφορά είναι 300 ευρώ».