Η Χιονάτη  και οι επτά νάνοι!

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

 

Φίλοι μου, καλή σας μέρα, 

γνωρίζω ότι σήμερα αρκετοί, ίσως και πολλοί, μπορεί να δυσαρεστηθείτε, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι αδύνατον να είμαι πάντα αρεστός. Που λέτε, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω την περίοδο της μεταπολίτευσης με το γνωστό σε όλους μας παραμύθι: τη χιονάτη και τους επτά νάνους.

Όταν γεννήθηκα, το 1967, μία κρύα νύχτα του χειμώνα, με πολύ χιόνι, γεννήθηκε ταυτόχρονα και μία πανέμορφη κοπέλα με δέρμα λευκό σαν το χιόνι, χείλη κόκκινα σαν το αίμα και μαλλιά μαύρα σαν τον έβενο. Δεν ήταν άλλη από τη Χιονάτη, την πατρίδα μου, που τότε άρχισα να την αντικρίζω. 

Στο παραμύθι μας όμως, όπως γνωρίζετε, υπάρχει και μία άλλη γυναίκα, όμορφη μα ματαιόδοξη, κακιά, υπερήφανη. Αφού δεν άντεχε κάποια άλλη να ξεπεράσει την ομορφιά της, δεν είναι άλλη από την παγκοσμιοποίηση.

Τα χρόνια πέρασαν και όταν φθάσαμε στο 1974, όταν δηλαδή η Χιονάτη ήταν επτά χρονών, ο μαγικός καθρέφτης απάντησε στην κακιά βασίλισσα πως τώρα η ωραιότερη γυναίκα είναι η Ελλάδα, μια χώρα ελεύθερη. Η βασίλισσα διέταξε έναν κυνηγό να πάρει το παιδί στο δάσος και να το σκοτώσει. Η Χιονάτη - Ελλάδα άρχισε να τρέχει για να σωθεί, ώσπου έφθασε σε ένα σπιτάκι που το λέγανε μεταπολίτευση. Εκεί ζούσαν οι επτά νάνοι, οι επτά πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης. 

Η Χιονάτη μας, λοιπόν, άρχισε να ζει σε αυτό το σπιτάκι το 1974. Αρχικά ήταν ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο οποίος πιστεύω ότι ήταν ο σοφός νάνος. Προσπάθησε να ανασυντάξει τη χώρα, έδωσε έμφαση στις υποδομές και στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Δεν κατάφερε όμως να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για τον συγχρονισμό του ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να παραμείνουμε με τις δομές της  δεκαετίας του ’50 και του ’60.

Στη συνέχεια ανέλαβε ο Α. Παπανδρέου, που θα του δώσω τον τίτλο του καλόκαρδου νάνου. Προχώρησε σε γρήγορη αναδιανομή πλούτου με μεγάλες κοινωνικές παροχές και δημιούργησε μία “νέα τάξη πραγμάτων”. Παρ’ όλα αυτά εκσυγχρονισμός του κράτους δεν επετεύχθη και υπήρξαν ταυτόχρονα και αρκετά αρνητικά χαρακτηριστικά που παγιώθηκαν στην ελληνική κοινωνία.

Κατόπιν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, ο συναχωμένος νάνος. Κρύωσε γρήγορα και τον έριξε ο γνωστός σε όλους μας κ. Σαμαράς. Προσπάθησε να εξορθολογήσει το κράτος και να το φιλελευθεροποιήσει, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω των αντιδράσεων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του μεγαλύτερου τμήματος του κόμματός του.

Ακολούθησε ο κ. Σημίτης, ο ντροπαλός νάνος. Κανείς δεν περίμενε να φθάσει στη θέση του πρωθυπουργού. Εισήχθη η χώρα στην ΟΝΕ με πλασματικά στοιχεία, το γλεντήσαμε με το χρηματιστήριο, μας προετοίμασε για τους Ολυμπιακούς αγώνες (μεγάλα έργα για εργολάβους - εταιρείες, αλλά χωρίς σχεδιασμό για την μετέπειτα αξιοποίησή τους). Στη μάχη που δόθηκε στο κόμμα του, επικράτησε η παραδοσιακή πλευρά και μεταρρυθμίσεις δεν τελεσφόρησαν.

Ο πέμπτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης ήταν ο κ. Καραμανλής ο νεότερος, που του ταιριάζει ο νάνος υπναράς. Ξεκίνησε “σεμνά και ταπεινά” την πρώτη διετία, αλλά την επόμενη τριετία λόγω της αδράνειας, της κακοδιαχείρισης, της μεγάλης επέκτασης του κράτους (εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις), του υψηλού δανεισμού, απέτυχε παταγωδώς. Στα θετικά του, η προσπάθεια για χάραξη εξωτερικής πολιτικής.

Ο έκτος νάνος, ο χαζούλης. Πέρασε και δεν κατάλαβε. Το γνωστό σε όλους “λεφτά υπάρχουν”, η ενημέρωση των αγορών ότι οι έλληνες είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι, μνημόνια, ΔΝΤ, … κανό και αθλητισμός, σε ένα περιβάλλον εθνικής κατάθλιψης.

Ο τελευταίος νάνος, είναι ο γκρινιάρης, η “αδυναμία” μου. Ο μίστερ σαξές στόρυ. Φτώχεια, ανεργία, παραμύθια της Χαλιμάς, έφορας τσουνάμι, διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας και … τόσα άλλα. Γκρινιάζει διαρκώς ότι ο ελληνικός λαός δεν κατάλαβε το σχέδιο σωτηρίας που έθεσε σε εφαρμογή. Να είναι καλά εκεί που βρίσκεται και εκεί που θα τεθεί σε λίγο. Στο περιθώριο.

Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στη Χιονάτη. Έπεσε κάτω νεκρή. Οι νάνοι, μην μπορώντας να την συνεφέρουν, την θρήνησαν για τρία μερόνυχτα και έπειτα, επειδή παρέμενε όμορφη, την έκλεισαν σε ένα γυάλινο φέρετρο και σκάλισαν με χρυσά γράμματα το όνομα και την καταγωγή της βασιλοπούλας.

Μπορεί οι πρωθυπουργοί να προσπάθησαν, αλλά ήταν νάνοι και δεν μπόρεσαν να τη σώσουν.

Η μεταπολίτευση, ολοκληρώθηκε λοιπόν. Έλαβε τέλος. Τώρα αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το βασιλόπουλο που θα τη σώσει, διότι ως γνωστόν η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Δικαίωση για χιλιάδες...

Από τον Σύλλογο  Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Ημαθίας,...

Κλειστό το Κολυμβητήριο Νάουσας από τις 12 έως τις 24 Αυγούστου λόγω εργασιών συντήρησης

Κλειστό το Κολυμβητήριο Νάουσας από τις 12 έως τις 24...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας ενημερώνει ότι το...

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου η Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Ανάδειξη του Γυμνασίου της Μίεζας

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου η Υπογραφή Προγραμματικής...

Με την αρμόζουσα επισημότητα, για ένα έργο που θα...

Συνεδριάζει την Δευτέρα 5/8 η Δημοτική Επιτροπή Δ. Βέροιας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 5/8 η Δημοτική Επιτροπή Δ....

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δ. Βέροιας,...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Καθημερινή  και διαρκής η μάχη της Κυβέρνησης  με την ακρίβεια

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Καθημερινή και διαρκής η...

Επί θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας τοποθετήθηκε...

Ο αγώνας των νέων υπό το  πρίσμα των αποτελεσμάτων  των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο αγώνας των νέων υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΣτα πλαίσια της...

Μήπως οι καιροί οδηγούν  στην ανάγκη νέου πλαισίου ενίσχυσης των ορεινών μας χωριών;

Μήπως οι καιροί οδηγούν στην ανάγκη νέου πλαισίου...

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2023, είχα...

Με πανηγυρικό Εσπερινό και ιερά Λιτανεία τιμήθηκε ο Όσιος Αντώνιος, Πολιούχος Βεροίας

Με πανηγυρικό Εσπερινό και ιερά Λιτανεία τιμήθηκε ο...

Το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, ξεκίνησαν στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...