Η πρώτη μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων με το γενικό τίτλο «Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αιώνα», έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Ευαγγελική Εκκλησία, σε διοργάνωση της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού. Τον συντονισμό και την προεδρία των συνεδριών είχε υπό την επίβλεψη της η Αναστασία Γ. Ταναμπάση, ιστορικός και γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η.. Η ημερίδα αποτελούνταν από δύο συνεδρίες, όπου στην πρώτη συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γιώργος Λιόλιος και ο π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης και στη δεύτερη ο Σταύρος Α. Δεληγιάννης, ο Πέτρος Παπαϊωάννου και ο Νίκος Γιαννουλάτος.
Η ημερίδα εξέτασε από καθαρά ιστορική σκοπιά τις θρησκευτικές κοινότητες που αναπτύχθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Βέροιας κατά τη διάρκεια κυρίως του 20ου αιώνα. Οι όροι που τονίστηκαν ιδιαίτερα ήταν συνύπαρξη, συμβίωση και συμπόρευση, θέλοντας να χαρακτηρίσουν την ημερίδα αλλά και την κατάσταση που επικρατούσε τον περασμένο αιώνα στην πόλη της Βέροιας.
Οι ομιλητές μέσα από τις εισηγήσεις τους, θέλησαν να σκιαγραφήσουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο συνυπήρξαν οι διάφορες θρησκευτικές κοινότητες. Από τις διάφορες πηγές που χρησιμοποιήθηκαν, έγινε κατανοητό πως οι κοινότητες της πόλης βρίσκονταν σε διάλογο και επηρεάζονταν η καθεμιά από τα περιβάλλοντα της άλλης. Οι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι έζησαν σε ένα περιβάλλον αδιευκρίνιστο για πολλά χρόνια, περιμένοντας τις αποφάσεις του ελληνικού κράτους, για την πορεία εξέλιξής τους και την αφομοίωση τους. Η κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα της εποχής (Εβραίοι), μετατρέπεται σε μια ομάδα φοβισμένων και κατατρεγμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Στην εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα για μια ιστορική αναδρομή με πηγές και φωτογραφικό υλικό της πορείας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, της Εκκλησίας Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας στη Βέροια και της Ελευθέρας Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής στη Βέροια. Με την επίσημη ίδρυση της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Βέροιας, στις 19 Οκτωβρίου του 1927, ως σωματείου πνευματικού σκοπού, αλλάζει η θρησκευτική πραγματικότητα και ιδρύονται σιγά – σιγά τοπικές ευαγγελικές εκκλησίες, και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα και στις άλλες ομολογίες να αναπτύξουν τις δικές τους δράσεις.
Η έντονη δραστηριότητα των ομολογιών, οδήγησε στις αντιαιρετικές δράσεις της μητρόπολης Βεροίας και Ναούσης, με σκοπό την εξασθένιση τους. Ενδιαφέρον σημείο της ημερίδας αποτέλεσε η περίπτωση των Σαββατιανών που αναπτύχθηκαν στην Αγία Μαρίνα Ημαθίας και η έντονη αντίδραση την μητρόπολης, με αποστολή επιστολής στην Ιερά Σύνοδο, δηλώνοντας πως οι Σαββατιανοί διαστρεβλώνουν τη χριστιανική διδασκαλία και αποτελούν απειλεί για τους ορθοδόξους χριστιανούς της περιοχής.
Η πόλη της Βέροιας διαθέτει ποικίλα μνημεία, που αποτελούν μνημονικά ίχνη εκείνης της περιόδου, θυμίζοντας την πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική πραγματικότητα του 20ου αιώνα στη Βέροια.