Με έναν σαφή υπανιγμό ότι το αίτημα της Ελλάδας απευθύνεται στο Eurogroup και όχι στο Βερολίνο, απαντά ατύπως η ελληνική κυβέρνηση στο απορριπτικό σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως διατυπώθηκε μετά την υποβολή του αιτήματος για εξάμηνη παράταση.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι» σημειώνεται από πηγές προσκείμενες στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.
Λίγες ώρες μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να το απορρίψει ως ανεπαρκές λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τέθηκαν στο Eurogroup.
«Η πρόταση δεν οδηγεί σε ουσιαστική λύση. Κινείται στην κατεύθυνση μιας χρηματοδότησης-γέφυρα χωρίς να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προγράμματος» αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.
Πιο θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν, η οποία δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Απορρίπτει η Γερμανία
το αίτημα για εξάμηνη
παράταση της συμφωνίας
Απορρίπτει ως ανεπαρκή το Βερολίνο την ελληνική πρόταση για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που τέθηκαν από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί πρόταση που οδηγεί σε ουσιαστική λύση. Στην πραγματικότητα κινείται στην κατεύθυνση μιας χρηματοδότησης-γέφυρα χωρίς να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του προγράμματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.
«Η επιστολή δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τη Δευτέρα» αναφέρει.
Μετά την πρώτη άμεση γερμανική αντίδραση, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στο Reuters ότι το Βερολίνο αναμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ρητά στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις.
Αντίθετα, η Κομισιόν έκρινε ως θετικό πρώτο βήμα το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.