Οι μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκα – Ι. Μπαρμπαρούση» παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη ζωντανή τηλεδιάσκεψη με θέμα την “Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο” μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έδωσαν σαφείς οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στους κανόνες χρήσης του διαδικτύου που οφείλουν όλοι να ακολουθούν, ώστε να το χρησιμοποιούν σωστά και επιπλέον επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την αλόγιστη και δίχως κανόνες χρήση του.
Με αφόρμηση το σύνθημα «Σκέψου πριν Δημοσιεύσεις» οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής, της οικογένειας τους και των φίλων τους και για την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. ιστολόγια) με προϋπόθεση τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, αφού κάθε δημοσίευση παύει πλέον να είναι προσωπική και γίνεται δημοσίως προσβάσιμη.
Κατέστη σαφές ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με κριτική σκέψη και να αποφεύγεται το παράνομο “κατέβασμα” φωτογραφιών, μουσικής, βίντεο και εργασιών, αφού αυτή η αντιγραφή από το Διαδίκτυο μπορεί να είναι παράνομη και επιπλέον δε βοηθάει στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων και της κριτικής ικανότητας των μαθητών και τονίστηκε ότι απαιτείται να διασταυρώνουν το υλικό που βρίσκουν στο διαδίκτυο με άλλες πηγές.
Οι ομιλητές έδωσαν σαφείς οδηγίες στους μαθητές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση παρενόχλησης μέσω διαδικτύου καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με ειδικούς της Ασφάλειας, ώστε να ζητήσουν βοήθεια .
Οι μαθητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη και ενημερώθηκαν τόσο για τα θετικά οφέλη του διαδικτύου (ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία κ.ά) όσο και για τις αρνητικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης (εικονικός χρόνος, παιχνίδια, στέρηση ωρών από το διάβασμα και τον ύπνο κ.ά).
Έμφαση δόθηκε στο θέμα των κοινωνικών δικτύων και ιδιαίτερα στο facebook. Στόχος της προσέγγισης ήταν να ενημερωθούν αλλά και να προβληματιστούν οι μαθητές για ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο δίκτυο, όπως για παράδειγμα ποιοι είναι οι φίλοι μας στο facebook κι αν τελικά είναι φίλοι ή ……….. γνωστοί «άγνωστοι». Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους όρους εγγραφής, την ασφάλεια του λογαριασμού από ενέργειες παραβίασης και υποκλοπής. Δόθηκαν επίσης οδηγίες για την προστασία του χρονολογίου, του τοίχου τους και των φωτογραφιών τους μέσω των ρυθμίσεων του απορρήτου. Τέλος τονίστηκε και έγινε αντιληπτό ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάζουμε και να κατανοούμε πλήρως τη δήλωση/πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης του Facebook, πριν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό και δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.
Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τη γραπτή μέσω διαδικτύου υποβολή ερωτήσεων και την άμεση λήψη απαντήσεων.
Η επικαιρότητα και η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου θέματος έχει απασχολήσει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές μας και αποτελεί μέρος των ερευνητικών εργασιών. Στα Εκπαιδευτήρια Βέροιας η έννοια του ψηφιακού σχολείου υλοποιείται καθημερινά και σε υψηλό βαθμό η άντληση, η διαχείριση και η διάχυση της γνώσης, καθώς και η επικοινωνία και η συνεργασία πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας καινοτομίες στην εκπαίδευση. Ωστόσο η ασφάλεια και η τεχνογνωσία των μαθητών προέχουν και γι’ αυτό μεριμνούμε πάντα για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και προστασία τους με ειδικές δράσεις για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο!