Εκδήλωση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας με θέμα «Από την κρίση στην Ανόρθωση: η Ελλάδα στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα», έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, με προσκεκλημένο ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδη. Τον αν. καθηγητή προλόγισε η κα Ζώγια Καρακώστα, μέλος του συμβουλίου Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου.
Ο κ. Μιχαηλίδης ταξίδεψε τους ακροατές της εκδήλωσης πίσω στο χρόνο, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, επισημαίνοντας βασικούς σταθμούς της πορείας του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Αναφέρθηκαν οι αντίξοες συνθήκες, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία στα τέλη του 19ου αιώνα και οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ως τομή για το ελληνικό κράτος χαρακτηρίστηκε ο Κριμαϊκός Πόλεμος, όπου γίνονται αντιληπτές δύο σημαντικές αλλαγές: αφενός εκλείπει πια η γενιά της επανάστασης και ανέρχεται η νέα γενιά πνευματικών πολιτικών (Καποδίστριας, Τρικούπης, Δεληγιάννης) και αφετέρου επικρατεί μια απαξίωση της ρωσικής επιρροής στα ελληνικά πράγματα. Τη δεκαετία του 1870 η έντονη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, με τη μέθοδο ντόμινο παρέσυρε τη μια χώρα μετά την άλλη, με συνέπειες και για την Ελλάδα, που παρατηρούνται με τη μορφή χρέους, αύξησης τιμών και αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της δραχμής.
Παρουσιάστηκε μια συνοπτική εικόνα της τότε επικρατούσας κατάστασης, αναφέροντας τις πρώτες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του κράτους, με ρυθμίσεις δανείων ανεξαρτησίας, έμμεσους φόρους και μέτρα λιτότητας καταλήγοντας στην επίτευξη ανόρθωσης της χώρας με έξυπνους χειρισμούς των πολιτικών προσώπων της. Η σπίθα της Μεγάλης Ιδέας αυξάνεται και ενδυναμώνεται με τις στρατιωτικές επιτυχίες και τις συνεχείς προσαρτήσεις μεγάλων γεωργικών περιοχών. Σύμφωνα με την άποψη του ομιλητή η ανάκαμψη του ελληνικού κράτους δεν οφειλόταν κατά βάση στη βελτίωση των οικονομικών δομών αλλά στη σωστή επιλογή στρατοπέδου, οδηγώντας την Ελλάδα στο πλευρό των νικητών, ενώ την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην καταστροφή.