Να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους διεθνείς πιστωτές της οικονομικές πολιτικές θέλει το Βερολίνο από την κυβέρνηση Τσίπρα, βάσει εγγράφου -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει η γερμανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα, Πέμπτη.
Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις, μεταδίδει το Reuters.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής, λέει το έγγραφο -εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα το Σαββατοκύριακο.
«Το Eurogroup χρειάζεται μία καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των καίριων μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά» αναφέρεται στο κείμενο.
Και σημειώνεται πως στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που καλύπτει τους βασικούς τομείς της διαχείρισης των εσόδων, της φορολογίας, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της υγείας, τις συντάξεις, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση και τη μάχη κατά της διαφθοράς.
Το Reuters αναφέρει επίσης πως το γερμανικό έγγραφο δείχνει πως το Βερολίνο θέλει την τρόικα να παραμείνει στην θέση της, και καλεί την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον EFSF, καθώς και των διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί το ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών Αρχών.
Κατά το ίδιο έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016, και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνηθέντα στόχο.
Η Γερμανία θέλει επίσης από την Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη διατήρηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού, καθώς και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων (δηλαδή να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας).
Ακόμη ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των λιμένων, των ενεργειακών εταιρειών και των ακινήτων, και να προωθηθούν ξένες επενδύσεις με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
«Στη βάση των σημείων που παρατίθενται παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειάζεται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση, καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» υπογραμμίζεται στο κείμενο.
To Reuters επισημαίνει ότι «δεν είναι σαφές ποια στήριξη θα έχει η γερμανική θέση, η οποία φαίνεται να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, στις ευρύτερες συνομιλίες στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».