Αγαπητοί αναγνώστες η 4η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ΚΑΡΚΙΝΟΥ, έτσι ώστε να γίνει η πιο σωστή θεραπεία της καλούμενης επάρατης νόσου :του ΚΑΡΚΙΝΟΥ , που είναι μαζί με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα οι σύγχρονες μάστιγες της Υγείας μας.
Σε κάθε 4 θανάτους ο ένας οφείλεται στον καρκίνο και οι δύο στα καρδιοαγγειακά νοσήματα . Βαρύς φόρος για το Χάρο. Η πρόληψη αποτελεί τον πιο σπουδαίο τομέα της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. Με την πρόληψη μπορεί να μειωθούν οι θάνατοι 50-60% (πενήντα έως εξήντα τοις εκατό). Μόνον με την πρόληψη – χωρίς κανένα κόστος επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο θεραπευτικό όφελος για την Υγεία μας. Και τι είναι πρόληψη και πώς επιτυγχάνεται; Η ενημέρωση και η αναφορά στις αιτίες αρρώστιας και οι τρόποι αποφυγής και καταπολέμησης των αιτιών που την προκαλούν. Αυτή είναι η υποχρεωτική και προγραμματισμένη στρατηγική εκ μέρους της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ των ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ αλλά και των ΙΑΤΡΩΝ. Ο πατέρας της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ μας το διδάσκει : ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ . Για αυτόν τον βασικό λόγο καθιερώθηκαν οι ΗΜΕΡΕΣ για κάθε ΙΑΤΡΙΚΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ως και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ πρόβλημα για τη Ζωή μας.
Μετά την εισαγωγή αυτή ας έρθουμε στο κυρίως θέμα μας. Ποια τα αίτια και ποια η επιστημονική αντιμετώπιση τους. Ο καρκίνος είναι πολύμορφος και πολυπαραγοντικός. Εμφανίζεται σε κάθε όργανό μας. Οι μακροχρόνιες μελέτες διαπίστωσαν όχι μόνον τις αιτίες του αλλά και την δυνατότητα αντιμετώπισης του. Σε γενικές γραμμές τα αίτια του καρκίνου είναι τα κάτωθι :
1. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 30%
2. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ 35%
3. ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ 35%.
Και έτσι αφού γνωρίζουμε τις αιτίες τι μένει να κάνουμε; Να προγραμματίσουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης – ποια είναι αυτά; Αυτά είναι :
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Πολλά στοιχεία της υγείας μπορεί να βελτιωθούν και ορισμένοι τύποι καρκίνου να αποφευχθούν εάν υιοθετήσετε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής.
1. Μην καπνίζετε. Καπνιστές σταματήστε το κάπνισμα. Εάν αποτύχετε να διακόψετε το κάπνισμα, μην καπνίζετε παρουσία των μη καπνιστών.
2. Αποφύγετε την παχυσαρκία.
3. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα, σε καθημερινό επίπεδο.
4. Να τρώτε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα .Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζωϊκά λίπη και ζάχαρη.
5. Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά, μπύρα, κρασί ή άλλο είδος, μετριάστε την κατανάλωση σε δύο ποτά την ημέρα, εάν είστε άνδρας και ένα ποτό εάν είστε γυναίκα.
6. Πρέπει να φροντίζετε να αποφεύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύονται τα παιδιά και οι έφηβοι. Τα άτομα που έχουν τάση να καίγονται στον ήλιο, θα πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα σε όλη τη ζωή τους.
7. Να εφαρμόζετε αυστηρά τους κανονισμούς που στοχεύουν στην πρόληψη της έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες στο επαγγελματικό ή άλλο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα:
8. Επισκεφθείτε ένα γιατρό εάν παρατηρήσετε : ένα εξόγκωμα, μια πληγή που δεν επουλώνεται (και στο στόμα ακόμη), μια κρεατοελιά που αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα, ή μια μη φυσιολογική αιμορραγία, προβλήματα που δεν υποχωρούν όπως βήχας, βραχνάδα, καούρα και δυσκολία στην κατάποση, ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ούρησης, της ούρησης, ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Υπάρχουν προγράμματα Δημόσιας Υγείας, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων ή να αυξήσουν την πιθανότητα ενός καρκίνου να θεραπευτεί:
9.Γυναίκες 25 ετών και άνω να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
10.Γυναίκες 50 ετών και άνω να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
11.Άτομα 50 ετών και άνω να συμμετέχετε σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το test της αφανούς αιμορραγίας στα κόπρανα (Haemoccult Test) ή και με συνδυασμό με ενδοσκόπηση.
12.Να συμμετέχετε σε προγράμματα εμβολιασμού για την μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
Τον κώδικα αυτό αν τον ακολουθήσουμε , τότε θα πετύχουμε με το σκοπό της προστασίας μας από τον καρκίνο που δεν θεωρείται πλέον ανίατος αλλά θεραπεύσιμος νόσος.
ΚΟΥΠΙΔΗΣ Θ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΕΛ/ΚΑΡ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Ε.Α.Ε.