Με επιτυχία συνεχίστηκε για τρίτη εβδομάδα η παρουσίαση του θέματος της ενδοοικογενειακής βίας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βέροιας. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία των τριών στελεχών του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας, Έφης Π. Τσαπαροπούλου (ψυχολόγος), Χαρούλας Δ. Νατσιοπούλου (κοινωνική λειτουργός) και Σταυρούλας Ι. Σιδηροπούλου (νομική σύμβουλος), εκπονώντας πρόγραμμα που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία περιοδεύουν σε Γυμνάσια και Λύκεια και αφιερώνοντας δύο διδακτικές ώρες σε κάθε τάξη αναλύουν τα ψυχοκοινωνικά και νομικά ζητήματα σε συνάφεια με το παραπάνω ζήτημα και τις προεκτάσεις του τόσο στην γυναίκα όσο και στην κοινωνία και στους εφήβους ως μέλη της οικογένειας.
Το πρόγραμμα στα σχολεία ξεκινά με τη συμπλήρωση εκ μέρους των μαθητών ανώνυμου ερωτηματολογίου σχετικού με την ενδοοικογενειακή βία. Το ίδιο ερωτηματολόγιο με τις ίδιες ερωτήσεις απαντούν και πάλι στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές προκειμένου να γίνει αντιληπτό αν μετά την ανάλυση των επί μέρους ζητημάτων κατανόησαν αυτά που συζητήθηκαν μέσα στην τάξη. Έπειτα η ψυχολόγος του Κέντρου Έφη Τσαπαροπούλου, κάνει μια μικρή εισαγωγή αναλύοντας σε αδρές γραμμές τις δράσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής ενώ στη συνέχεια οι μαθητές προετοιμάζονται για την παρουσίαση που θα ακολουθήσει σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία μέσα από την προβολή ενός δίλεπτου βίντεο. Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί μικρό απόσπασμα μιας animation μικρού μήκους νορβηγικής πολυβραβευμένης ταινίας με τίτλο “Sinna man” (o θυμωμένος άνθρωπος).
Εν συνεχεία τον λόγο παίρνει η Χαρούλα Δ. Νατσιοπούλου, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου η οποία εξηγεί αναλυτικά πλέον στους μαθητές μέσα από διαφάνειες τόσο τα περί τοποθεσίας όσο και το τι γίνεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής, το είδος των περιστατικών που γίνονται δεκτά και που απασχολούν τις τρεις ειδικότητες, τον τρόπο παραπομπής περιστατικών, τα είδη βίας που μπορεί να βιώνει μια γυναίκα κι ένας έφηβος καθώς και τις συνέπειες στην γυναίκα και στον έφηβο.
Έπειτα η ψυχολόγος Έφη Π. Τσαπαροπούλου, αναφέρει τρόπους με τους οποίους γίνεται αντιληπτό το πότε κάποιος κακοποιείται μέσα στην οικογένειά του, τονίζοντας παράλληλα τις συνέπειες στον έφηβο. Παρουσιάζονται στους μαθητές πραγματικές ζωγραφιές που έκαναν συμβουλευόμενες γυναίκες, τόσο στην αρχή και στη διάρκεια των ψυχολογικών συνεδριών, όσο και κατά την ολοκλήρωσή τους τονίζοντας ότι “Η βία είναι το τελευταίο επιχείρημα των αποτυχημένων”.
Η συζήτηση εν συνεχεία παίρνει νομική υπόσταση όταν η νομική σύμβουλος του Κέντρου Σταυρούλα Ι. Σιδηροπούλου αναλύει τον Νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας και μιλάει για την νομική αντιμετώπιση των περιστατικών, εξηγώντας στους μαθητές τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανηλίκων και τον τρόπο υποβολής μήνυσης-καταγγελίας και εκ μέρους τους. Στο τέλος αναφέρεται στον ποινικό σωφρονισμό και στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων μέσα στην οικογένεια -καθιστώντας σαφές ότι είναι ζήτημα που αφορά τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Μετά από τα παραπάνω η ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός και δικηγόρος του Κέντρου Συμβουλευτικής συζητάνε με τους μαθητές και δέχονται ερωτήσεις σε ζητήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της δίωρης παρουσίασης και οι μαθητές παίρνουν φυλλάδιο με τα τηλέφωνα και τα στοιχεία του Κέντρου.
Μέχρι σήμερα η παρουσίαση έχει γίνει στο 1ο, 2, 3ο και 4ο Γυμνάσιο Βέροιας, στο καθώς και στο 2ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Βέροιας. Ακολουθούν το 5ο & 6ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Μακροχωρίου & Γυμνάσιο Ριζωμάτων καθώς και το 3ο, 4ο, 5ο, Ε.Π.Α.Λ., Λύκειο Ριζωμάτων & Μακροχωρίου, Μουσικό σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Βέροιας. Όπως έγινε σαφές η δράση περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις για την πρόληψη της έμφυλης βίας με ενεργή συμμετοχή, συμπλήρωση ερωτηματολογίων και άμεσο διάλογο με ερωτήσεις των μαθητών απευθείας τόσο στην ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, όσο και στην δικηγόρο του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών. Το παραπάνω πρόγραμμα αναμένεται να τελειώσει περί τα τέλη Απρίλη 2015 καθώς οι περισσότεροι Διευθυντές σχολείων και υπεύθυνοι για την εκπόνηση προγραμμάτων καθηγητές του Δήμου Βέροιας, δήλωσαν συμμετοχή.